Pantholdere. Pilotprojektet med pantholdere på affaldsspande i København tildeles nu 1,2 mio. kroner.
Foto: Pressefoto -KBHpant

Pantholdere. Pilotprojektet med pantholdere på affaldsspande i København tildeles nu 1,2 mio. kroner.

Byliv

Nu opsættes 500 pantholdere på affaldskurve i hele København

Pilotprojektet med pantholdere på skraldespande har været en succes. Hele 95 procent af københavnerne synes godt om initiativet.

Byliv

I sommer kunne Politiken fortælle om et nyt eksperiment, som Københavns Kommune i samarbejde med KBHpant og Dansk Retursystem havde sat i søen:

Der skulle opsættes pantholdere på 25 københavnske skraldespande i et forsøg på at mindske antallet af flasker og dåser, der hver dag ryger i affaldskurven i stedet for i pantautomaten.

Efter godt tre måneder med dette pilotprojekt er der nu blevet lavet en større effektmåling, hvor man har efterprøvet, om pantholdersystemet nu også var en god idé.

Og det har det tilsyneladende været, for Københavns Teknik- og Miljøudvalg har nu bevilget 1,2 mio. kroner til at opsætte intet mindre end 500 pantholdere på affaldskurve i hovedstaden inden udgangen af 2015.

95 procent er glade for initiativet

Kommunen har netop publiceret en større undersøgelse. Den viser, at hele 95 procent af de adspurgte københavnere synes, at initiativet med pantholdere er en god eller rigtig god idé.

Målingen viser da også, at pilotprojektet med blot 25 opsatte pantholdere i udvalgte områder har resulteret i en 49 procent stor reduktion af pant i affaldskurvene, mindre henkastet pant i byrummet og en reduktion af pantsamlernes »pantjagt i affaldskurve«.

Pantholderne har gjort en mærkbar forskel, og derfor håber jeg også, at andre storbyer nu ser fordelene ved så enkelt et initiativ

Og det er lige netop sympati for pantsamlerne, der er en af de vigtigste bevæggrunde for københavnerne: 67 ud af 99 adspurgte borgere angav som deres vigtigste motivation for at levere deres pant i pantholderne, at det er godt for pantsamlerne – enten i form af øget værdighed eller lethed i indsamlingsarbejdet.

Opbakning fra kommunen

De oprindelige initiativtagere til projektet, KBHpant, fremlagde i juni tal for, at der på landsplan i 2014 manglede at blive indløst pant for ca. 166 mio. kroner. Det svarer til 11 procent af alle flasker og dåser, der sælges med pant, og det løber op i ca. 300.000 enheder om dagen. Det kaldte på en løsning:

»Københavnerne kalder på en ny og bedre pantkultur. Der er brug for at skabe gode og ordentlige løsninger til at komme af med sin pant. Og der er brug for at skabe meget mere værdighed for de pantsamlere, der gør en så stor indsats for vores byrum og miljø« fortæller Marie Holm Thomsen fra KBHpant i en pressemeddelelse.

Og efter de indledende tre måneder med pilotprojektet er der fuld opbakning fra Københavns Kommune og teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), hvis forvaltning nu har bevilget de 1,2 mio. kroner til de 500 nye pantholdere. Han udtaler:

»Københavnerne har taget pantholderne til sig, fordi de gerne vil afhænde deres pant korrekt. Det betyder, at vi får en renere by og en bedre genanvendelse, og at færre pantflasker og – dåser går til spilde, fordi de ryger i pantholderne i stedet for i affaldskurven. Pantholderne har gjort en mærkbar forskel, og derfor håber jeg også, at andre storbyer nu ser fordelene ved så enkelt et initiativ«.

Invitation til pantkonference

De foreløbige erfaringer med pantholderne vil blive diskuteret på en åben konference i dag, onsdag 21. oktober, kl. 12-15 i Absalon Kirke på Sdr. Boulevard, hvor byens borgere vil have mulighed for at være med til at bestemme, hvilke affaldskurve de 500 pantholdere skal monteres på.

Programmet for konferencen kan findes her ( eksternt link).

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Ibyen og David A. Dyrholm Nielsen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce