Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Carlsberg Byen. »Den midlertidige fase har været utroligt givende, mere givende end vi turde håbe på, men tiden spiller ind, og nu går vi ind i en ny fase«, siger Jens Nyhus, direktør i Carlsberg Byen P/S.
Foto: LARS HANSEN (arkiv)

Carlsberg Byen. »Den midlertidige fase har været utroligt givende, mere givende end vi turde håbe på, men tiden spiller ind, og nu går vi ind i en ny fase«, siger Jens Nyhus, direktør i Carlsberg Byen P/S.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Carlsberg Byen lukker populære kulturtilbud på stribe

Først Dansehallerne, så Tap1 og nu Klatreskoven. Carlsberg Byen får kritik for at opsige kulturformidlere

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At skabe Nordens Soho.

Sådan lød ambitionen i 2009 for Carlsberg Byen med henvisning til Manhattans hippe boligkvarter.

Siden har den nye københavnske bydel på ølfabrikantens gamle område været én stor succeshistorie om kreativt byliv og kultur. Der har været afholdt et væld af koncerter, modeshows og andre kulturarrangementer. Børn har klatret løs i Klatreskovens forhindringsbane, men nu er festen ved at være slut.

Først opsagde selskabet bag bydelen, Carlsberg Byen P/S, Dansehallerne, siden blev Tap1 nedlagt som koncertsted.

Og nu har også Klatreskoven fået besked på at stoppe sine aktiviteter i løbet af næste år.

Pas på, Carlsberg!

Opsigelserne møder kritik fra en af hovedpersonerne bag den oprindelige plan for livet i Carlsberg Byen.

Jeg er bange for, at bydelens kreative liv forsvinder lige så hurtigt, som Carlsberg formåede at skabe det

»Jeg er bange for, at bydelens kreative liv forsvinder lige så hurtigt, som Carlsberg formåede at skabe det«, siger Mads Byder fra Urban Help.

Han var selv med til at udvikle den såkaldte bylivsplan for Carlsberg Byen tilbage i 2008. Og han roser Carlsberg Byens udvikling med fokus på midlertidige aktiviteter. Den har ifølge ham tiltrukket både nationale og internationale medier til den kreative bydel.

Men hele det arbejde skal man passe på, at man ikke sætter over styr, siger Mads Byder.

»Carlsberg har været dygtig til at give plads til det uforudsete. Man har gjort plads til den skævhed, som tiltrækker turister, opmærksomhed og skaber grobund for liv i en ny bydel. Jeg forstår godt, at de nye bygninger kommer i første række, men man skal passe på ikke at droppe skævheden og det ultrakreative. Alle kan skabe og bygge nyt i nyt, men den største værdi ligger i det, som har kant«, siger han.

Carlsberg Byens beslutning om at opsige en række kulturformidlere i bydelen fik også forleden opmærksomhed i et debatindlæg i Berlingske, hvor to beboere på Vesterbro, arkitekt Peter Holt og mag.art. Sidsel Jacobsen, under overskriften »Visionen, der forsvandt« efterlyste konkrete visioner for kulturlivet i Carlsberg Byen.

Carlsberg Byen: Vi holder os til planen

Hos Carlsberg Byen P/S undrer direktør Jens Nyhus sig over kritikken. For Klatreskoven, Dansehallerne og Tap1 har fra starten været tænkt som midlertidige projekter i bydelen. Men nu skal man i gang med at bygge bydelen færdig, siger han. Og derfor er der ikke længere plads til de tre kulturinstitutioner.

Selvfølgelig skal der være plads til det skæve. Men vi har også fra starten sagt, at Carlsberg Byen skal være selvkørende, når vi er færdige

»Tap1 kan man for eksempel ikke bare lægge et andet sted. Sammen med Dansehallerne har vi forsøgt at finde et nyt sted til dem, men det lykkedes desværre ikke. Det samme gælder Klatreskoven«, siger han.

Ifølge Jens Nyhus følger Carlsberg Byen »bylivsplanen og kulturlivsplanen til punkt og prikke«.

»De institutioner, som nu lukkes, var en del af den midlertidige plan som følge af blandt andet finanskrisen«, siger han:

»Den midlertidige fase har været utroligt givende, mere givende end vi turde håbe på, men tiden spiller ind, og nu går vi ind i en ny fase«.

LÆS MERE

Hvordan vil I sikre, at det kreative liv ikke forsvinder ud af byen, når I opsiger så mange kulturformidlere?

»Hvis livet forsvinder ud af byen, så har jeg tabt. Derfor har vi blandt andet også udset os fem bygninger, som delvist skal indeholde kultur. Vi er lige nu i forhandlinger med flere kulturinstitutioner om at involvere dem i Carlsberg Byen, men jeg kan ikke fortælle hvem på nuværende tidspunkt«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kulturen i Carlsberg Byen har skabt hype

Mads Byders virksomhed Urban Help driver selv tre haller med forskellige kulturarrangementer i bydelen. Men Carlsberg Byen P/S har også meddelt dem, at hallerne skal lukkes for at gøre plads til boligbyggerier, fortæller Mads Byder.

»Det er ikke i nogens interesse at bygge en mondæn bydel. Heller ikke dem med lommeregnerne. For al den hype, der har været skabt omkring Carlsberg Byen, er opstået, fordi der har været plads til det uforudsete og kreative liv i bydelen«, siger han.

Budskabet fra daværende direktør for Carlsberg Byen P/S var ellers ikke til at tage fejl af i 2009.

»Vi går efter det skæve. Derfor bliver det også relativt billigt. Det skal bare løbe rundt, vi skal ikke tjene penge på det her«, sagde Lars Holten i forbindelse med en rundvisning for Politiken i den nye bydel. En rundvisning, hvor også Mads Byder deltog.

Den nuværende direktør kender ikke til den daværende direktørs udtalelse.

»Selvfølgelig skal der være plads til det skæve. Men vi har også fra starten sagt, at Carlsberg Byen skal være selvkørende, når vi er færdige om 10 år«, siger han.

Opdatering: Dansehallerne lukker ned i Carlsberg Byen, men fortsætter et andet sted i København. Dansehallerne lukker ikke som institution.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips