Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

De to kioskcrawlerede Simon Brun Andersen og Frej Levin anmelder en kiosk. Det drejer sig om kiosken Let Køb på Nørrebro. Kilde: Alexander Sjöberg

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kioskcrawlere dyrker Københavns skæve sider

12 unge mænd mødes to gange om året i København til såkaldte kioskcrawls. Efter fastlagte spilleregler cykler de rundt til de københavnske kiosker og ser dele af byen, som de ikke vidste fandtes.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Det her er en imponerende konserves-samling«, siger Simon Brun Andersen og kører med en let bevægelse hænderne over de mange konservesdåser på hylderne. De står sirligt sorteret efter størrelse og indhold på snorlige rækker i den lille kiosk Let Køb på Nørrebro.

»Ham her er jo kongen af konserves«, siger han.

Klokken har lige passeret 11. Det er fredag formiddag, og Frej Levin, musiker på 24 år, og Simon Brun Andersen, studerende på 26 år, viser de kiosker frem, som de besøger, når de kioskcrawler sammen med en gruppe venner.

Deres tradition har eksisteret siden 2007, hvor de sammen med 10-12 andre unge mænd manglede et sted at drikke nogle billige øl. Ifølge Google er kiosk-crawl også kendt hele vejen fra Köln i Tyskland til Rio de Janeiro i Brasilien.

Frej Levin betaler for en Fine Festival-øl ved kassen.

»Det her, det er den ægte vare. Den er helt kold«, siger han og viser øllens mærkat. »Du kan altid kende en god kiosk på, om de har FF«.

Frej Levin åbner ølflasken i et håndfast tag, og kapslen siger et velkendt plop.

En fed måde at være i København på

Mange af kioskerne har længe været i fare for at lukke. Liberaliseringen af lukkeloven i 2012 gav butikker som Netto og Fakta lov til at holde åbent til 24, og det satte de små kiosker på prøve.

De mest standhaftige københavnske kiosker står dog endnu, og det er Simon Brun Andersen og Frej Levin glade for. De besøger gerne 15 kiosker på én aften, når de kiosk-crawler, og på den måde ser de dele af København, som de aldrig har set før.

»Sidste gang kørte vi hele vejen fra Nordvest til Nyhavn. Der havde de nogle stenede kiosker«, siger Frej Levin.

»Det er det sjove ved at være på kioskcrawl«, supplerer Simon Brun Andersen. »Man opdager altid nye kiosker. Vi kommer rundt alle mulige steder, hvor vi ellers aldrig ville komme, og vi finder mange små nye gader. Samtidig støtter vi lokalmiljøet. Det er en fed måde at være i København på«.

Kioskcrawlerne Simon Brun Andersen og Frej Levin forklarer, hvordan man laver en kioskcrawl. Kilde: Alexander Sjöberg

Kiosker burde fredes som Den Lille Havfrue

Ifølge Simon Brun Andersen og Frej Levin er det et stort problem, at mange kiosker har måttet dreje nøglen om,

»Lukkeloven har medført et kulturelt tab for vores by. Kioskerne burde fredes ligesom Den Lille Havfrue. Det er et rigtigt københavnerfænomen. Jeg har lige været i Århus. Der er ingen kiosker! Og hvis der er kiosker, så lukker de klokken otte«, siger Simon Brun Andersen.

»Ja, præcis« svarer Frej Levin ihærdigt. »Jeg var i Spanien for nyligt, og der var ingen kiosker. Jeg savnede det så meget«, siger han og ryster opgivende på hovedet.

»Dét, at der er kiosker, bibeholder en form for autenticitet i forhold til, at alting ikke skal være hyper-kommercialiseret. Alting behøver ikke være 7-Eleven, Fakta og Døgnnetto. Alle kiosker ser forskellige ud, og det giver nogle uundværlige nuancer i gadebilledet«, mener Simon Brun Andersen.

»Prøv lige at høre her«, afbryder Frej Levin. »Det er jo megadansk at have sin egen købmand, haha«!

Ikke kun kiosker er ramt

Det er ikke kun kiosker, som har haft problemer, siden den nye lukkelov trådte i kraft. Også andre specialbutikker og detailhandler har måttet se sig udkonkurreret af discountkæder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dét er synd, mener både Frej Levin og Simon Brun Andersen.

»Slagteren, grønthandleren og købmanden er alle levn fra en helt særlig tid i Københavns historie, og det skal vi holde fast i«, siger Simon Brun Andersen, som også forklarer, at det både handler om, at det er belejligt at have en købmand inden for rækkevidde og også idéen om at have et lokalmiljø.

»Kioskmanden redder altid din røv. Hvis du lige har glemt at købe bleer, kan du få det lige ned på hjørnet« siger Frej Levin og kaster et blik rundt på Let Købs halvtomme hylder og køledisk fyldt med fryseretter.

»Her er lige akkurat, hvad man har brug for« konstaterer han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kiosker har stor social værdi

Ude foran Let Køb sidder en kvinde med sin rollator lidt væk fra kioskens farverige æblekasser.

»Kioskerne samler alle typer mennesker fra alkoholikeren til arkitekten. Der bliver sgu ikke bygget noget lokalsamfund op omkring 7-Eleven, vel?« siger Simon Brun Andersen.

Frej Levin lader sit blik hvile på kvinden et stykke tid og spørger så ud i luften, hvor en person som hende skulle gå hen, hvis alle små forretninger måtte lukke.

»Det er vigtigt for alle mennesker at have et sted at gå hen. Hvis du fjerner kioskerne, så bliver det først rigtig sørgeligt for de mange skæve eksistenser, der er i gadebilledet. Der er noget vigtigt socialt i, at de kan mødes foran kiosken«, siger Frej Levin.

Simon Brun Andersen nikker.

»De skal blive, hvor de er – lige midt i gadebilledet. Det er en naturlig del af dét at være københavner, at kiosklivet lever. Det er med til at skabe noget mangfoldighed i byen« mener Simon Brun Andersen.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips