Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gallerist David Risley er flyttet fra det mondæne Bredgade til »mangfoldige« Nordvest. Kilde: politiken.tv / Stills: Daniel Hjorth. Video: Jakob Kyed. Klip: Henrik Haupt

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

David Risley: »Nordvest føles mere, som verden burde være«

To galleriejere er som firstmovere rykket fra mondæne adresser i centrum af København til Nordvest. For Nordvest er »stadig lidt eksotisk«, siger de. Men hvor længe endnu?

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»That is racism«.

Ordene serveres af en lavmælt britisk røst.

Galleristen David Risley møder os med mere end en anelse skepsis i sine nye lokaler på Bispevej i den københavnske bydel Nordvest. Et tidligere autoværksted, nu med Apple-minimalisme, luft til loftet, de obligatoriske hvide vægge og malerier i pangfarver.

Vi er taget til Nørrebros sidemand, Nordlædervest, for at gå på opdagelse i gaderne omkring Rentemestervej, hvor gallerier, kreative virksomheder, enkelte smarte restauranter og andre tegn på gentrificering popper op i disse år.

Det er heri, racismen består, hvis man lytter til David Risley. Vi, altså Politiken, interesserer os pludselig for Nordvest, fordi den hvide middelklasse er ved at indtage bydelen, mener han.

Og det er egentlig den middelklasse, som David Risley er på flugt fra – hvilket nok forklarer hans reaktion. Ud over de billigere lokaler i Nordvest er galleristen, der tidligere havde adresse i Bredgade, blevet tiltrukket af kvarterets »mangfoldighed«. Af, at alt ikke er søbet ind i lækkert design.

»Det føles ikke som København«, siger Risley om Nordvest. Og han mener det som et kompliment. »Jeg føler mig allerede mere hjemme her, end jeg gjorde efter 5 år i Bredgade«.

Nordvest er stadig lidt eksotisk

Han spejder ud ad vinduet hen mod en halvt henkastet kunstinstallation i hjørnet af gården, der forestiller et par grønne containere. Den tilhører galleriejer Christian Andersen, som Risley deler gård med. Selv har David Risley placeret en 5 meter høj borg af en trækonstruktion på parkeringspladsen. De to gallerister er flyttet til Nordvest næsten hånd i hånd.

Bredgade blev for kedeligt. Kun få mennesker passerede gennem gaden, og der blev sjældent solgt noget kunst i galleriet, siger David Risley.

»København er meget monokulturel. Jeg boede i 15 år i London, som slet ikke er på samme måde. Byen er meget alsidig. Forskellige kulturer, nationaliteter og mennesker blandes sammen. Det fungerer. På samme måde føles dette område, selv om det kun er nogle enkelte gader, mere, som verden burde være«, mener han.

Den samme overvejelse ligger bag Christian Andersens beslutning om at rykke sit galleri fra Kødbyen på Vesterbro til samme gamle værksted på Bispevej som David Risley.

»Det er sjovt at holde til i en del af byen, som ikke er lige så designet som resten. Her er en skøn blanding af ældre arkitektur og småindustri, samtidig med at befolkningssammensætningen er en helt anden. Nordvest er stadig lidt eksotisk«.

Men i modsætning til Risley har Christian Andersen skullet bryde en barriere for at træffe beslutningen om at adoptere 2400 som postnummer.

»Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle flytte til Nordvest. Mentalt set lå kvarteret simpelthen for langt væk. Derfor var tanken om at lægge sig herude i første omgang også skræmmende«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mellem værtshuse og koranskoler

Som i de fleste andre storbyer skyder det mondæne København knopper. De opstår ud mod byens nordvestlige egne i deres helt eget tempo.

Først blev Sankt Hans Torv til Thomas Helmigs Plads. De indre dele af Nørrebro fik velfriserede facader, Joe & the Juice, Lagkagehuset og dyrere boliger. Siden rykkede udviklingen over på den anden side af Nørrebros Runddel med et løft til kvarteret omkring Stefansgade og Jægersborggade.

»Men Jægersborggade kan også blive for mondæn«, siger Mads Byder, der arbejder med byudvikling og branding i sit firma Urban Help.

Det er måske, hvad der har sat gang i Nordvest. Fotografer, produktionsselskaber, gallerier, arkitekter og andre kreative virksomheder har de senere år set muligheder i blandt andet bydelens gamle fabriksbygninger. De nye steder fletter sig ind mellem Tomsgårdsvejs shawarmabarer og Frederiksborgvejs grønthandlere, mellem autoværksteder, koranskoler og de få værtshuse, som stadig er tilbage.

»Nordvest opleves som et sted, hvor der sker ting. Hvor der er et lokalt og kreativt miljø«, siger David Risley tilbage i galleriet, som også deler bygning med et nyt fotostudie og et produktionsselskab.

Lidt længere nede ad vejen vidner en tilvokset, men tom grund på overfladen om Nordvests trashede side. Bag det kaotiske, tilvoksede ydre ligger en skaterpark, som folk fra bydelen selv har etableret. Tidligere i år byggede en gruppe unge mennesker også »for fremtiden« på grunden, som de kaldte deres kamp for billige boliger. Måske er det den del af Nordvest, som tiltrækker Risley.

Ønsket er at være en del af stedet

Pladsen vidner om, at bydelen stadig er et uskyldigt barn i gentrificeringens tidlige fase. De kreative er ved at finde sig til rette og blæse liv i kvarteret, men de har endnu ikke for alvor trukket cafeer og spisesteder med sig til området omkring Rentemestervej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

David Risley maner til besindighed. Gentrificeringen går langtfra lige så hurtigt i København som i storbyer som London og New York.

Men David Risley, er du ikke selv med til at gøre Nordvest mondæn?

»Jeg er helt klart en del af gentrificeringen, men jeg havde brug for pladsen, og den var her. Det skal derfor heller ikke være, som var jeg blevet kastet ud med en faldskærm. Jeg vil være en del af området og reflektere det ved at udstille et varieret udvalg af internationale kunstnere og bringe forskellige tanker og kulturer ind i galleriet«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips