Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

bistrochikt. Griffenfeldsgade er blevet døbt 'Lille Afrika' på grund af sine afrikanske specialbutikker. Nu er det mere stemningen af Paris, der præger gadebilledet.
Foto: Mads Nissen

bistrochikt. Griffenfeldsgade er blevet døbt 'Lille Afrika' på grund af sine afrikanske specialbutikker. Nu er det mere stemningen af Paris, der præger gadebilledet.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Griffenfeldsgade er ved at blive overtaget af 'trøffelsvinene'

Iværksættere og restauratører er tydeligvis begyndt at få øjnene op for Griffenfeldsgade på Nørrebro. Det er lige efter bogen, vurderer en ekspert.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det hedder sig, at skuespilleren Liva Weel (1897-1952) engang har boet i Griffenfeldsgade: den lille gade på Nørrebro, der forbinder Nørrebrogade med Rantzausgade og Åboulevard. At gaden har haft en så prominent beboer, er noget af det første, der nævnes, når man beder klientellet på Café Nørrehus i Griffenfeldsgade reflektere over gaden, dens liv og udvikling gennem årene en fredag eftermiddag klokken 14.

Det er sandsynligt, at udviklingen vil trække i en retning, så priserne bliver drevet op

Cafeen står som det sidste stykke af det gamle, gamle København i en gade i forandring, midt i en bydel i forandring, i en by i forandring. En forandring, der nok mest af alt kommer af, at den øvre middelklasse vinder indflydelse i byen.

Griffenfeldsgade-kvarterets personlighed har i mange år været præget af, at der fortsat ligger mange almene boliger og af de mange afrikanske specialbutikker og restauranter, der længe har ligget her. Man kan købe bunkevis af afrikanske hårprodukter og farverige gevandter, spise etiopisk injera, få udglattet afrohår og sende penge til fjerne egne af verden, mens man i samme ombæring køber friskt halalkød, cashewnødder og cassava.

Efter inspiration fra amerikanske storbyers etniske enklaver har gaden endda været døbt ’Lille Afrika’.

I Africa Shop i nummer 14 hænger der farvestrålende, funklende tørklæder med similisten i flere lag på væggene. Der er stablet fra gulv til loft med krukker med cocoa-butter. Baglokalet i den lille butik er indrettet som en afrikansk barbershop.

»Det her er en afrikansk gade, der tæller både etiopiere, somaliere og arabere«, fortæller den somaliske kvinde bag kassen i Africa Shop. Hun er ikke bekymret for, at kvarteret vil ændre sig.

LÆS OGSÅ

Men noget er der i gære i Griffenfeldsgade. Enkelte af de afrikanske etablissementer er lukket ned. Ind er i stedet rykket en Depanneur, en dansk udgave af et fransk-canadisk kioskkoncept, hvor varerne nydes i butikken, og en restaurant, der kun sælger gourmettoasts. Hvis det lyder som enhver københavnerhipsters våde drøm, er det, fordi det er det.

Med deres parisiske glasfacader og bistrochikke indretning er stederne som skabt til Instagram. Og der er mere instagrampotentiale på vej til Griffenfeldsgade. Ølkongerne fra Mikkeller åbner til december, i samarbejde med restauranten Bento, spisestedet Ramen & Beer, der vil servere den japanske nudelsuppe akkompagneret af Mikkeller-øl. Hvad sker der?

Græsrodsagtigt på en fed måde

Mads Olsen tog en chance, da han åbnede Café Auto i Griffenfeldsgade i foråret 2014. På det tidspunkt var der kun Auto og det nu lukkede spiseri POP, der som ikkeafrikansk etablissement havde adresse i den kulørte ende af Griffenfeldsgade ned mod Nørrebrogade.

»Noget af det, der skal til for at skille sig ud i denne branche, er, at man lægger sig et andet sted end de andre. Hvis vi havde lagt os ovre i Blågårdsgade, var vi bare blevet endnu en café i rækken«, siger Mads Olsen.

Han faldt for gadens heftige aktivitet og mangfoldighed, og ikke mindst for det lys, der falder ind i cafeen, fordi den ligger over for den flade Folkets Park. Mads Olsen ser en spirende udvikling, fordi flere er begyndt at gøre ophold i gaden, som mange før kun brugte som en gennemfartsvej til Åboulevard. Café Auto er dog som sagt ikke længere alene på strækningen. Skråt overfor har toastrestauranten Fætter Fætter slået dørene op i juli.

»Det her er jo en perle på Nørrebro, som stadig er uberørt«, siger indehaveren af Fætter Fætter, Mik Frikke-Grundahl. Fætter Fætter rykkede ind i Griffenfeldsgade, fordi gaden stadig står som et intakt multietnisk stykke storby midt i en bydel, der efterhånden er godt gennemgentrificeret. Det kan dog være ved at ændre sig.

Folkene bag mikrobryggeriet Mikkeller vurderer, at området er på vej op, når det gælder »gastronomi og gademiljø«, siger driftschef i Mikkeller Jacob Gram Alsing.

Han kalder området »græsrodsagtigt på en fed måde«. Og fælles for gadens restauratører er, at de håber, det bliver ved med at være sådan. Man kan dog ikke være så mange om en unik adresse, uden at den holder op med at være det. Det ved den nytilkomne ’fætter’ Mik Frikke-Grundahl godt:

»Det er nok naivt at tro, at vi kan bibeholde det unikke liv, som er der nu. Men jeg håber, der vil blive ved med at være en form for multikulturel atmosfære i gaden«.

Kommunen håber på det bedste

Fra Københavns Kommunes side er man bestemt også opmærksom på, at man skal passe på, hvis ikke Griffenfeldsgade skal miste sit etniske særpræg. Mette Prag, der er projektchef for områdefornyelsen på Nørrebro, fortæller, at kommunen er i aktiv dialog med gadens bygningsejere og forretningsdrivende for at sikre, at Griffenfeldsgade bliver ved med at være sin egen med plads til det skæve.

I kommunen er man optaget af at lade de forskellige københavnerkvarterer beholde deres særegenhed: »Det er vigtigt, at kvarteret og byen bliver ved med at have kant. Man skal helst kunne se forskel på, hvor man er i byen – om man er i Griffenfeldsgade eller Nordre Frihavnsgade. Det skal se forskelligt ud«, siger Mette Prag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det her er jo en perle på Nørrebro, som stadig er uberørt

Men selv om iværksættere og restauratører tydeligvis har fået øjnene op for Griffenfeldsgade, er hun ikke så bekymret for, at gaden bliver uigenkendelig gennem gentrificering: »På Nørrebro hersker der en stærk identitet, der af sig selv vil trække Griffenfeldsgade i en mangfoldig retning«.

Mette Prag mener også, at kvarteret på grund af de mange almene boliger automatisk vil bibeholde en del af sin mangfoldighed, selv på trods af den nye forretningsmæssige interesse for stedet:

»Det er vores opfattelse, at man i det kvarter ønsker en mangfoldig by med plads til alle slags brugere af byen. Det vil vi også arbejde for. Men vores eneste værktøj er dialog«, siger hun.

Trøffelsvinene kommer

Lektor og gentrificeringsekspert Anders Lund Hansen fra Institut for Kulturgeografi og Økonomisk Geografi genkender klassiske gentrificeringsmønstre i de unge restauratørers indtog i Rantzausgade:

»Det er lige efter bogen. Noget, vi ofte ser i gentrificeringsprocessen, er den her søgen efter det autentiske og urbane, gerne noget, der er lidt på kanten«, siger Anders Lund Hansen.

Han fortæller desuden, at gentrificering er en proces, der er svær at slå ud af kurs, medmindre man regulerer drastisk. »Der er ingen, der har det som et mål at få renset områder for alt det spændende – tværtimod vil man jo altid gerne bibeholde det livlige, kreative og urbane. Men det går for det meste ikke sådan«.

Det samme angår Griffenfeldsgade. »Det er sandsynligt, at udviklingen vil trække i en retning, så priserne bliver drevet op«, siger Lund Hansen. Griffenfeldsgades mange almene boliger kan have en dæmpende effekt på gentrificering, men Anders Lund Hansen tror dog, at Nørrebro og dermed også Griffenfeldsgade vil lide samme skæbne som Vesterbro, der ifølge ham har gennemgået en udvikling mod det mondæne.

»Der er tidspunkter i processen, hvor man opnår lige præcis det, man gerne vil. Hvor området er spændende og tiltrækker de unge. Men på et tidspunkt knækker det over, og så går det hen og bliver lidt mere kedeligt og mondænt. Det mister sin urbane kant, hvor man kan gå rundt og finde det overraskende og spændende. På et tidspunkt er det hele endevendt af ’trøffelsvinene’ i det urbane landskab«.

_____________________________________________________

Adresser:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Africa Shop, Griffenfeldsgade 14

Depanneur, Griffenfeldsgade 17

Café Auto, Griffenfeldsgade 22

Fætter Fætter, Griffenfeldsgade 17

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips