bistrochikt. Griffenfeldsgade er blevet døbt 'Lille Afrika' på grund af sine afrikanske specialbutikker. Nu er det mere stemningen af Paris, der præger gadebilledet.
Foto: Mads Nissen

bistrochikt. Griffenfeldsgade er blevet døbt 'Lille Afrika' på grund af sine afrikanske specialbutikker. Nu er det mere stemningen af Paris, der præger gadebilledet.

Byliv

Griffenfeldsgade er ved at blive overtaget af 'trøffelsvinene'

Iværksættere og restauratører er tydeligvis begyndt at få øjnene op for Griffenfeldsgade på Nørrebro. Det er lige efter bogen, vurderer en ekspert.

Byliv

Det hedder sig, at skuespilleren Liva Weel (1897-1952) engang har boet i Griffenfeldsgade: den lille gade på Nørrebro, der forbinder Nørrebrogade med Rantzausgade og Åboulevard. At gaden har haft en så prominent beboer, er noget af det første, der nævnes, når man beder klientellet på Café Nørrehus i Griffenfeldsgade reflektere over gaden, dens liv og udvikling gennem årene en fredag eftermiddag klokken 14.

Det er sandsynligt, at udviklingen vil trække i en retning, så priserne bliver drevet op

Cafeen står som det sidste stykke af det gamle, gamle København i en gade i forandring, midt i en bydel i forandring, i en by i forandring. En forandring, der nok mest af alt kommer af, at den øvre middelklasse vinder indflydelse i byen.

Griffenfeldsgade-kvarterets personlighed har i mange år været præget af, at der fortsat ligger mange almene boliger og af de mange afrikanske specialbutikker og restauranter, der længe har ligget her. Man kan købe bunkevis af afrikanske hårprodukter og farverige gevandter, spise etiopisk injera, få udglattet afrohår og sende penge til fjerne egne af verden, mens man i samme ombæring køber friskt halalkød, cashewnødder og cassava.

Efter inspiration fra amerikanske storbyers etniske enklaver har gaden endda været døbt ’Lille Afrika’.

I Africa Shop i nummer 14 hænger der farvestrålende, funklende tørklæder med similisten i flere lag på væggene. Der er stablet fra gulv til loft med krukker med cocoa-butter. Baglokalet i den lille butik er indrettet som en afrikansk barbershop.

»Det her er en afrikansk gade, der tæller både etiopiere, somaliere og arabere«, fortæller den somaliske kvinde bag kassen i Africa Shop. Hun er ikke bekymret for, at kvarteret vil ændre sig.

LÆS OGSÅ

Men noget er der i gære i Griffenfeldsgade. Enkelte af de afrikanske etablissementer er lukket ned. Ind er i stedet rykket en Depanneur, en dansk udgave af et fransk-canadisk kioskkoncept, hvor varerne nydes i butikken, og en restaurant, der kun sælger gourmettoasts. Hvis det lyder som enhver københavnerhipsters våde drøm, er det, fordi det er det.

Med deres parisiske glasfacader og bistrochikke indretning er stederne som skabt til Instagram. Og der er mere instagrampotentiale på vej til Griffenfeldsgade. Ølkongerne fra Mikkeller åbner til december, i samarbejde med restauranten Bento, spisestedet Ramen & Beer, der vil servere den japanske nudelsuppe akkompagneret af Mikkeller-øl. Hvad sker der?

Græsrodsagtigt på en fed måde

Mads Olsen tog en chance, da han åbnede Café Auto i Griffenfeldsgade i foråret 2014. På det tidspunkt var der kun Auto og det nu lukkede spiseri POP, der som ikkeafrikansk etablissement havde adresse i den kulørte ende af Griffenfeldsgade ned mod Nørrebrogade.

»Noget af det, der skal til for at skille sig ud i denne branche, er, at man lægger sig et andet sted end de andre. Hvis vi havde lagt os ovre i Blågårdsgade, var vi bare blevet endnu en café i rækken«, siger Mads Olsen.

Han faldt for gadens heftige aktivitet og mangfoldighed, og ikke mindst for det lys, der falder ind i cafeen, fordi den ligger over for den flade Folkets Park. Mads Olsen ser en spirende udvikling, fordi flere er begyndt at gøre ophold i gaden, som mange før kun brugte som en gennemfartsvej til Åboulevard. Café Auto er dog som sagt ikke længere alene på strækningen. Skråt overfor har toastrestauranten Fætter Fætter slået dørene op i juli.

»Det her er jo en perle på Nørrebro, som stadig er uberørt«, siger indehaveren af Fætter Fætter, Mik Frikke-Grundahl. Fætter Fætter rykkede ind i Griffenfeldsgade, fordi gaden stadig står som et intakt multietnisk stykke storby midt i en bydel, der efterhånden er godt gennemgentrificeret. Det kan dog være ved at ændre sig.

Folkene bag mikrobryggeriet Mikkeller vurderer, at området er på vej op, når det gælder »gastronomi og gademiljø«, siger driftschef i Mikkeller Jacob Gram Alsing.

Han kalder området »græsrodsagtigt på en fed måde«. Og fælles for gadens restauratører er, at de håber, det bliver ved med at være sådan. Man kan dog ikke være så mange om en unik adresse, uden at den holder op med at være det. Det ved den nytilkomne ’fætter’ Mik Frikke-Grundahl godt:

»Det er nok naivt at tro, at vi kan bibeholde det unikke liv, som er der nu. Men jeg håber, der vil blive ved med at være en form for multikulturel atmosfære i gaden«.

Kommunen håber på det bedste

Fra Københavns Kommunes side er man bestemt også opmærksom på, at man skal passe på, hvis ikke Griffenfeldsgade skal miste sit etniske særpræg. Mette Prag, der er projektchef for områdefornyelsen på Nørrebro, fortæller, at kommunen er i aktiv dialog med gadens bygningsejere og forretningsdrivende for at sikre, at Griffenfeldsgade bliver ved med at være sin egen med plads til det skæve.

I kommunen er man optaget af at lade de forskellige københavnerkvarterer beholde deres særegenhed: »Det er vigtigt, at kvarteret og byen bliver ved med at have kant. Man skal helst kunne se forskel på, hvor man er i byen – om man er i Griffenfeldsgade eller Nordre Frihavnsgade. Det skal se forskelligt ud«, siger Mette Prag.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det her er jo en perle på Nørrebro, som stadig er uberørt

Men selv om iværksættere og restauratører tydeligvis har fået øjnene op for Griffenfeldsgade, er hun ikke så bekymret for, at gaden bliver uigenkendelig gennem gentrificering: »På Nørrebro hersker der en stærk identitet, der af sig selv vil trække Griffenfeldsgade i en mangfoldig retning«.

Mette Prag mener også, at kvarteret på grund af de mange almene boliger automatisk vil bibeholde en del af sin mangfoldighed, selv på trods af den nye forretningsmæssige interesse for stedet:

»Det er vores opfattelse, at man i det kvarter ønsker en mangfoldig by med plads til alle slags brugere af byen. Det vil vi også arbejde for. Men vores eneste værktøj er dialog«, siger hun.

Trøffelsvinene kommer

Lektor og gentrificeringsekspert Anders Lund Hansen fra Institut for Kulturgeografi og Økonomisk Geografi genkender klassiske gentrificeringsmønstre i de unge restauratørers indtog i Rantzausgade:

»Det er lige efter bogen. Noget, vi ofte ser i gentrificeringsprocessen, er den her søgen efter det autentiske og urbane, gerne noget, der er lidt på kanten«, siger Anders Lund Hansen.

Han fortæller desuden, at gentrificering er en proces, der er svær at slå ud af kurs, medmindre man regulerer drastisk. »Der er ingen, der har det som et mål at få renset områder for alt det spændende – tværtimod vil man jo altid gerne bibeholde det livlige, kreative og urbane. Men det går for det meste ikke sådan«.

Det samme angår Griffenfeldsgade. »Det er sandsynligt, at udviklingen vil trække i en retning, så priserne bliver drevet op«, siger Lund Hansen. Griffenfeldsgades mange almene boliger kan have en dæmpende effekt på gentrificering, men Anders Lund Hansen tror dog, at Nørrebro og dermed også Griffenfeldsgade vil lide samme skæbne som Vesterbro, der ifølge ham har gennemgået en udvikling mod det mondæne.

»Der er tidspunkter i processen, hvor man opnår lige præcis det, man gerne vil. Hvor området er spændende og tiltrækker de unge. Men på et tidspunkt knækker det over, og så går det hen og bliver lidt mere kedeligt og mondænt. Det mister sin urbane kant, hvor man kan gå rundt og finde det overraskende og spændende. På et tidspunkt er det hele endevendt af ’trøffelsvinene’ i det urbane landskab«.

_____________________________________________________

Adresser:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Africa Shop, Griffenfeldsgade 14

Depanneur, Griffenfeldsgade 17

Café Auto, Griffenfeldsgade 22

Fætter Fætter, Griffenfeldsgade 17

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce