Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Cicilie S. Andersen/Cicilie S. Andersen
Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hundeboom i hovedstaden: Hvad sker der?

Vi er blevet vilde med vovser. Siden 2010 er antallet af registrerede hunde tredoblet i København. Men hvorfor? Ibyen lånte en labrador og en christianiacykel og tog på opdagelse i hundenes København.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De danser om hinanden. Snuser og kysser i numserne, indtil Tosca får nok af Taiga, piver lidt og forsøger at trække mig med videre i Ørstedsparken. Egentlig en anelse ubehøvlet af min lånte labrador.

For i hundens København gælder storbyens og danskernes naturlov om at passe sit og sig selv ikke: Man hilser pænt og falder i snak med de andre hundeejere. Det er kutyme, hvilket ejeren til den 3 år gamle samojede Taiga også skulle vænne sig til i begyndelsen.

»Det var det, jeg blev mest overrasket over, da jeg fik hund – hvor sociale folk er. Der findes deciderede hundesamtaler. Når man har en hund, er det pludselig helt legitimt at stille alle mulige spørgsmål. I begyndelsen tænkte jeg, at andre umuligt kunne være interesserede i, hvor jeg har købt min hund«, fortæller Mette Olwig, der er adjunkt på Roskilde Universitet, da jeg falder i hundesnak med hende i parken i det centrale København.

10.000 registrerede hunde

Jeg har lånt labradoren Tosca og en christianiacykel, smidt hunden op i ladet og sat fart i pedalerne.

Vi er taget ud for at møde hundenes København. Min fornemmelse siger mig nemlig, at vores firebenede venner er ved at indtage byen. De er overalt. Sådan opleves det i hvert fald. Er der grønt i byen, kan du være sikker på at møde en logrende hale eller otte i ulige farver og størrelser.

Byen har ellers længe haltet efter resten af landet på hundefronten. Siden 2010 er antallet af registrerede hunde i de centrale dele af hovedstaden dog mere end tredoblet, viser tal fra Dansk Hunderegister, hvor alle hundeejere lovpligtigt skal melde deres hunde.

Vi snakker, hygger og ryger en cigaret, mens hundene leger og får motion

I dag er der i omegnen af 10.000 registrerede hunde mod omkring 3.000 i 2010, afhængigt af hvilke bydele der medregnes. Det reelle antal hunde er dog med al sandsynlighed meget højere, da et formentlig stort antal ikke registreres.

Men hvad skal storbyboerne egentlig med dem?

Hundeklubben i De Gamles By

Cremefarvede Molly har lige været i løbetid, og det giver ballade i De Gamles By på Nørrebro. For Bas er på banen, og han er en promiskuøs charlatan, der ikke efterlader meget plads til andre hanner i den hundeklub, der har hjemme her. Ejerne mødes morgen og eftermiddag daglig på græsplænen foran det gamle plejehjem.

Den profesionelle hundelufter og -træner Sidse Udsen tager i skoven med op til syv hunde to gange om dagen. Kilde: politiken.tv / Foto: Jakob Kyed. Klip: Henrik Haupt

»Vi snakker, hygger og ryger en cigaret, mens hundene leger og får motion«, fortæller Peter Raun, der arbejder som key account manager og var med til at tage initiativ til hundeklubben. Han kan godt lide, at Nørrebro på den måde bliver »som et lille lokalsamfund«, når man har hund. Selv fik han sammen med kæresten for halvandet år siden Wilma, der er en blanding mellem en beagle, en cockerspaniel og en dansk-svensk gårdhund.

I begyndelsen udvekslede to hundeejere telefonnumre, men det er blevet til omkring 20 medlemmer, der tager på udflugter i weekenderne og holder sommerfest under åben himmel. Plejehjemmets beboere har også opdaget hundeklubben og kommer af og til ud for at klappe hundene.

Men det er ikke problemfrit at være hundeklub i det centrale København. Der er børn og naboer, som ikke bryder sig om de løse hunde, der har det med at larme og godt kan virke voldsomme, når de jagter hinanden rundt i ring og ind mellem benene. Blottede tænder, hyl og gøen, der runger mellem plejehjemmets bygninger. Peter Raun og de andre i klubben arbejder derfor på at få en indhegnet hundegård i De Gamles By. Indtil videre uden held.

Også hundene selv er udfordret af de mange artsfæller i København, siger Regitze Acacie, der driver hundeskolen Københavnersnuden og har haft 100 hvalpe tilmeldt hvalpetræning i efteråret, hvilket aldrig er sket før.

Der er mange hunde på »for lidt plads«, konstaterer hun.

»Som professionel rådgiver oplever jeg mange ejere, som har problemer med hunde, der ikke kan lide at mødes med andre hunde og derfor ikke nyder deres hundetur i byen. Det kan mine kollegaer uden for byen slet ikke genkende i samme omfang«, siger Regitze Acacie og forklarer, at hun oplever flere og flere nye hundeejere, der gør alt for at komme godt fra start med deres hvalpe.

Gear, pleje og afstressningsferie

I mellemtiden er min lånte hund, Tosca, blevet en dronning på fire ben i christianiacyklen, der har kursen sat mod Østerbro. Undervejs kvitterer københavnerne med blikke i massevis og et enkelt nåårh!

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Cyklen har Toscas ejere i øvrigt købt mere eller mindre kun til at transportere hende rundt i. Ganske praktisk, men også et værre luksusdyr.

Danskerne bruger flere penge på deres kæledyr end nogensinde før. Og byens hunde lader på ingen måde til at blive forbigået. Snarere tværtimod. Hundebutikker, hundefrisører og hundeluftere tilbyder gear, pleje og skovture til de små kræ. For nylig åbnede også et hundehotel i Hillerød, hvor hovedstadens hundehoveder kan komme på afstressningsferie.

Overvægten af de hunde, som den professionelle hundelufter og uddannede hundetræner Sidse Udsen tager med på tur, er ejet af par, som gerne vil kræse for deres hunde.

10 gange om ugen kører hun til en skov i Nordsjælland med et hold på op til 7 københavnske hunde. Halvdelen af ejerne sender deres hund med alle fem dage, mens den anden nøjes med et par dage om ugen.

»Flertallet af mine kunder arbejder meget. De elsker at have hund og vil gerne have det med god samvittighed, selv om de bor i byen. For dem er hunden et fuldgyldigt familiemedlem, som skal trives, uanset at hundeluftningen løber op i, hvad der svarer til en institutionsplads for børn«, siger Sidse Udsen, der selv bor på Østerbro med sin hund.

Naturens lille hjælper

Netop Østerbro er det brokvarter i København med næstflest hunde, mere præcis 1.654 ifølge Dansk Hunderegister. Især Fælledparken, hvor jeg møder pensionerede Dorte Meier med sin hund Olfert, er kendt for at have et godt hundemiljø, hvor ejerne også udveksler erfaringer på Facebook.

Dorte Meier fik ham for 12 måneder siden. Han er en blanding mellem en shih-tzu og chiahuahua og »har sådan et godt sind«, siger hun.

»Jeg mistede min mand for halvandet år siden, så det gode ved at have hund er, at man aldrig føler sig alene. Når man kommer hjem, bliver man godt modtaget. Og så kommer jeg ud at gå en masse«, siger hun.

Okay, de er dejlige, de hunde, tænker jeg, da Tosca er trygt afleveret hos sine forældre efter turen rundt i byen. Alligevel har jeg en forsigtig bismag af overskudsfænomen i munden og skriver til kommunikationsekspert Kresten Schultz Jørgensen fra Lead Agency. Hvad ser han mon i de mange storbyvovser?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tendensen er et udtryk for »det moderne storbylivs mere individualiserede livsstile«, svarer han kort efter.

»Rigtig mange mennesker fravælger familielivet, børnene, den faste partner – og i konfrontationen med den logiske ensomhed vælger vi så naturens lille hjælper. Den ven, der aldrig svarer igen, altid holder sengen varm, altid lytter«.

Som Mette Olwig sagde i Ørstedsparken om sin hund, Taiga: »Hun insisterer på, at man skal slappe af, fokusere og sige hej, når man kommer ind ad døren. Det kan man ellers godt glemme«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips