Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Realistisk? En cykelbro i 65 meters højde har fra starten været et urealistisk projekt, siger Venstres Lars Berg Dueholm, der er medlem af teknik- og miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation.
Foto: PR

Realistisk? En cykelbro i 65 meters højde har fra starten været et urealistisk projekt, siger Venstres Lars Berg Dueholm, der er medlem af teknik- og miljøudvalget i Københavns Borgerrepræsentation.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København får spektakulær bro i 65 meters højde - men du må ikke bruge den

Planlagt gang- og cykelbro i Københavns Nordhavn er på vej, men offentligheden får ikke adgang til den.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerne kommer efter alt at dømme ikke ud at cykle i 65 meters højde med Oslofærgen passerende under jernstellet.

Siden 2008 har det ellers været planen. To højhuse i Københavns Nordhavn skal som et vartegn for cykelbyen forbindes af en offentlig gang- og cykelbro i en sådan højde, at selv monstrøse færger kan klemmes ind under broen.

Det er fortsat planen. Men gang- og cykelbroen, der er en del af byggeprojektet LM Tårnene, skal ikke være åben for københavnerne eller Københavns mange turister, som det ellers oprindeligt var tænkt.

Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation har nemlig givet tilladelse til, at højdebroen mellem Langelinie og Marmormolen i Nordhavn, heraf navnet LM, bliver privat frem for en offentlig og gratis attraktion i byen.

BRO BRO BRILLE

Beslutningen er taget på baggrund af en indstilling fra projektets bygherre, Harbour, der i stedet for cykelbroen i 65 meters højde foreslår en anden cykelbro i mere traditionel højde, en såkaldt lavbro. Den skal sikre, at der er ordentligt transportforhold i området. Samtidig vil man placere en offentligt tilgængelig udkigspost i et af tårnene.

»Jeg synes, den oprindelige plan med en cykelforbindelse i 65 meters højde, var problematisk. Cyklister vil gerne fra a til b hurtigt, derfor er jeg bange for, at det ikke ville være blevet en anvendt rute. Det blev for meget et prestigeprojekt og ikke den mest praktiske løsning for cyklisterne«, siger Socialdemokraternes Jacob Hougaard, der sidder i teknik- og miljøudvalget og har stemt for det nye forslag fra bygherren.

Borgmester er kritisk

Da den eksisterende lokalplan for Marmormolen kræver en »offentlig« gang- og cykelbro, har flertallet i Københavns Borgerrepræsentation - Socialdemokraterne, Venstre, Det Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti - sat forvaltningen i kommunen i gang med at udarbejde en ny plan for området.

Det skal ikke være sådan, at når folk skal have lov at bygge noget, så skal kommunen have noget til gengæld

Udviklingen i sagen møder stor kritik fra teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL). Hans parti, Enhedslisten, har stemt imod planen om at privatisere gang- og cykelbroen.

»Hele pointen med at give tilladelse til at bygge to så spektakulære højhuse på hver side af havnen var, at der skulle gives noget tilbage til københavnerne, og det ryger nu«, siger borgmesteren.

LÆS MERE

Også SF kritiserer den drejning, som LM Projektet i Nordhavn har taget.

»Den kunne være blevet et symbol for byen og en god mulighed for københavnere og turister til at komme op at gå mellem to højhuse og se ud over havnen og byen. Det er et ærgerligt slutpunkt, for noget der kunne have været et markant vartegn for København«, siger SF's Peter Thiele.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men både de praktiske og sikkerhedsmæssige udfordringer ved en offentlig gang- og cykelbro har simpelthen vist sig for store, siger Michael Nielsen fra ATP Ejendomme, der udtaler sig på vegne af bygherren Harbour.

»Jeg kunne holde et langt foredrag om alle sikkerhedsudfordringerne ved at have offentlig adgang måske døgnet rundt til en bro i 65 meters højde. Der kunne tænkes mange kedelige scenarier«, siger han.

Kunne I ikke have vidst det for syv år siden?

»Dengang var det arkitektens lod at komme med det mest fornuftige forslag, og det er jo det, man kalder et skitseprojekt, som kommer ind i en arkitektkonkurrence, hvor man ikke tager stilling til den slags praktikaliteter. Efterfølgende analyser har vist, at det er noget nær umuligt at holde en offentlig gang- og cykelbro i den højde«.

Venstre: Urealistisk fra starten

Projektet, der også går under navnet Copenhagen Gate, blev offentliggjort i 2008, da Steven Holl Architects forslag om to højhuse forbundet af en gang- og cykelbro vandt By & Havns og ATP Ejendommes arkitektkonkurrence.

Havneporten med den usædvanlige bro i mange højdemeter har været beundret i internationale arkitektmagasiner og af cykeleksperter som den anerkendte Michael Colville-Andersen. I 2010 vandt projektet desuden Progressive Architecture Award.

Morten Kabell har været begejstret for projektet, men giver ikke meget for den offentlige udsigtspost, som skal kompensere for gang- og cykelbroen, der altså nu ser ud til at blive privat. Det bliver for dyrt og eksklusivt at få adgang til stedet, frygter han.

Den kunne være blevet et symbol for byen og en god mulighed for københavnere og turister til at komme op at gå mellem to højhuse og se ud over havnen og byen

»Jeg kan bare konstatere, at et flertal på rådhuset ikke havde noget imod en tilgang til byen, der handler om, at man skal betale for at være i den, frem for at den er offentligt tilgængelig for københavnerne«, siger Morten Kabell og opfordrer sine kollegaer i Københavns Borgerrepræsentation til at overveje ændringerne i projektet en ekstra gang, inden de stemmer for den nye lokalplan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men en cykelbro i 65 meters højde har fra starten været et urealistisk projekt, siger Venstres Lars Berg Dueholm, der også har plads i teknik- og miljøudvalget.

»Selvfølgelig skal folk have lov til at bygge huse på en byggegrund. Det skal ikke være sådan, at når folk skal have lov at bygge noget, så skal kommunen have noget til gengæld - og det er dybest set også ulovligt«, siger han.

Selve byggeriet går først i gang, når bygherren har fået udlejet tårnenes kvadratmeter i et »tilfredsstillende« omfang, oplyser Harbour.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips