Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klimakvarter. Her ses tegningerne for skybrudsløsningerne ved Skt. Kjelds Plads i Klimakvarter Østerbro.
Foto: Illustration - SLA

Klimakvarter. Her ses tegningerne for skybrudsløsningerne ved Skt. Kjelds Plads i Klimakvarter Østerbro.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnske klimaløsninger skal kopieres i New York

Klimakvarter på Østerbro er blandt verdens bedste klimaløsninger og skal nu inspirere nye initiativer i den amerikanske millionby.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

København høster store roser for de klimaløsninger med kanaler og by-regnskove, der i fremtiden skal sikre byen mod skybrud og store mængder regnvand.

Den danske hovedstad har iklædt sig den internationale førertrøje, når det kommer til klimatilpasningsplaner. Det kan man bl.a. opleve i Klimakvarter Østerbro, hvor kommunen i samarbejde med tegnestuen SLA på baggrund af en vision udviklet af tegnestuen Tredje Natur - og ikke mindste lokale kræfter - præsenterer en innovativ model for klimatilpasning, der skal inspirere byer verden over.

Kvarteret er blevet udnævnt til en af verdens bedste og mest inspirerende klimaløsninger i publikationen Cities100, og inspireret - det er de tilsyneladende blevet i New York. Nu skal ideerne fra Østerbro-projektet nemlig kopieres i den amerikanske metropol.

Aftale kan bane vejen for millioninvesteringer i danske virksomheder

Erfaringsudvekslingen mellem de to byer finder sted i forbindelse med en samarbejdsaftale om klimatilpasning, som Københavns Kommune i slutningen af september indgik med bystyret i New York.

Her kan New York trække på danskernes erfaring med regnvandshåndtering og kystsikring, mens København kan lære om sikring mod havvandsstigninger og orkaner som den voldsomme ’Sandy’, der ramte New York hårdt i 2012.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), der i september mødtes med New Yorks miljøborgmester Emily Lloyd for at underskrive aftalen, er meget tilfreds med det nye samarbejde:

»København er langt fremme i arbejdet med at sikre byen mod de dramatiske klimaforandringer, verden står overfor. Derfor er vi en oplagt rollemodel for andre storbyer verden over. New York vil gerne lære af os, og det vil komme de mange danske virksomheder med speciale inden for området til gavn«.

Ifølge Dansk Industri er samarbejdsaftalen godt nyt for danske virksomheder. I en meddelelse fra Københavns Kommune fortæller Andreas Brunsgaard, chef for DI’s amerikanske kontorer, at samarbejdet meget vel kan føre til store udenlandske investeringer i Danmark:

»Vi oplever stigende interesse for danske løsninger i New York. Det gælder i forhold til konkrete klimateknologier - men også inden for miljørådgivning er interessen stor«. Han fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at samarbejdsaftalen mellem København og New York vil gøre det lettere at være dansk clean tech virksomhed i New York - og i sidste ende forhåbentlig omsætte sig i fulde ordrebøger«.

Allerede nu er en dansk virksomhed involveret i et milliardbyggeri i New York. Den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG vandt i 2014 med forslaget ’BIG U’ en konkurrence om at skulle klimasikre Lower Manhattan og samtidig etablere nye rekreative områder.

Klimakvarter Østerbro er blandt verdens 100 bedste initiativer

Klimakvarter Østerbro består af en række gader, gårde og byrum omkring Tåsinge Plads, Skt. Kjelds Plads og Kildevældsparken.

Her har kommunen sammen med de lokale beboere udviklet skybrudssikring, som også kan give de lokale bykvalitet i hverdagen.

Første område i byggeplanerne var Tåsinge Plads. Her blev ideerne omsat til konkrete planer af tegnestuen GHB, og byggeriet stod færdigt i december 2014. Regnvandet samles i kanaler, vandparasoller, regnbede og skulpturer, hvorefter det pumpes ud i den 1.000 kvadratmeter stort anlagte ’danske regnskov’, hvor grønne beplantninger skal aflede og forsinke vandets nedsivning, hvilket letter presset på de gamle danske kloakker.

Kanalerne, vandskulpturerne og ’regnskoven’ er oplagte legesteder for byens børn, mens der er indrettet bænke og høje til afslapning. Lignende byggerier er nu i gang på Skt. Kjelds Plads og ved Kildevældsparken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Området omkring disse nye byggerier er blevet døbt Klimakvarter Østerbro, og initiativet blev i sidste uge udnævnt til en af verdens 100 bedste og mest innovative klimaløsninger i den prestigefyldte publikation Cities100.

Publikationen udnævner verdens bedste konkrete byløsninger på klimaforandringerne, der kan skaleres og kopieres i storbyer overalt på kloden. Som begrundelse for den flotte udnævnelse, skriver Cities100:

»Visionerne for klimakvarteret er fulgt op af en målrettet indsats for at engagere beboere i kvarteret til selv at gøre en indsats. I dag skyder grønne tage, regnbede og vejtræer op som private beboerinitiativer, side om side med de store kommunale anlægsprojekter. Sammen med det velbesøgte bylandbrug ØsterGro har indsatsen ændret grundlæggende på identiteten i det, der var et overset og nedslidt kvarter i København, men som nu kan kalde sig Danmarks første klimakvarter«.

Som nævnt er projektet allerede nu ved at blive kopieret ude i verden:

»Vi har jævnligt gæster fra storbyer over hele verden, der ønsker at lade sig inspirere af løsningen fra Tåsinge Plads. Da jeg underskrev en samarbejdsaftale med New York om skybrudssikring, blev Klimakvarter Østerbro fremhævet som en løsning, de gerne vil lade sig inspirere af« fortæller Morten Kabell i forbindelse med udgivelsen af publikationen Cities100.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips