Klimakvarter. Her ses tegningerne for skybrudsløsningerne ved Skt. Kjelds Plads i Klimakvarter Østerbro.
Foto: Illustration - SLA

Klimakvarter. Her ses tegningerne for skybrudsløsningerne ved Skt. Kjelds Plads i Klimakvarter Østerbro.

Byliv

Københavnske klimaløsninger skal kopieres i New York

Klimakvarter på Østerbro er blandt verdens bedste klimaløsninger og skal nu inspirere nye initiativer i den amerikanske millionby.

Byliv

København høster store roser for de klimaløsninger med kanaler og by-regnskove, der i fremtiden skal sikre byen mod skybrud og store mængder regnvand.

Den danske hovedstad har iklædt sig den internationale førertrøje, når det kommer til klimatilpasningsplaner. Det kan man bl.a. opleve i Klimakvarter Østerbro, hvor kommunen i samarbejde med tegnestuen SLA på baggrund af en vision udviklet af tegnestuen Tredje Natur - og ikke mindste lokale kræfter - præsenterer en innovativ model for klimatilpasning, der skal inspirere byer verden over.

Kvarteret er blevet udnævnt til en af verdens bedste og mest inspirerende klimaløsninger i publikationen Cities100, og inspireret - det er de tilsyneladende blevet i New York. Nu skal ideerne fra Østerbro-projektet nemlig kopieres i den amerikanske metropol.

Aftale kan bane vejen for millioninvesteringer i danske virksomheder

Erfaringsudvekslingen mellem de to byer finder sted i forbindelse med en samarbejdsaftale om klimatilpasning, som Københavns Kommune i slutningen af september indgik med bystyret i New York.

Her kan New York trække på danskernes erfaring med regnvandshåndtering og kystsikring, mens København kan lære om sikring mod havvandsstigninger og orkaner som den voldsomme ’Sandy’, der ramte New York hårdt i 2012.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), der i september mødtes med New Yorks miljøborgmester Emily Lloyd for at underskrive aftalen, er meget tilfreds med det nye samarbejde:

»København er langt fremme i arbejdet med at sikre byen mod de dramatiske klimaforandringer, verden står overfor. Derfor er vi en oplagt rollemodel for andre storbyer verden over. New York vil gerne lære af os, og det vil komme de mange danske virksomheder med speciale inden for området til gavn«.

Ifølge Dansk Industri er samarbejdsaftalen godt nyt for danske virksomheder. I en meddelelse fra Københavns Kommune fortæller Andreas Brunsgaard, chef for DI’s amerikanske kontorer, at samarbejdet meget vel kan føre til store udenlandske investeringer i Danmark:

»Vi oplever stigende interesse for danske løsninger i New York. Det gælder i forhold til konkrete klimateknologier - men også inden for miljørådgivning er interessen stor«. Han fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at samarbejdsaftalen mellem København og New York vil gøre det lettere at være dansk clean tech virksomhed i New York - og i sidste ende forhåbentlig omsætte sig i fulde ordrebøger«.

Allerede nu er en dansk virksomhed involveret i et milliardbyggeri i New York. Den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans tegnestue BIG vandt i 2014 med forslaget ’BIG U’ en konkurrence om at skulle klimasikre Lower Manhattan og samtidig etablere nye rekreative områder.

Klimakvarter Østerbro er blandt verdens 100 bedste initiativer

Klimakvarter Østerbro består af en række gader, gårde og byrum omkring Tåsinge Plads, Skt. Kjelds Plads og Kildevældsparken.

Her har kommunen sammen med de lokale beboere udviklet skybrudssikring, som også kan give de lokale bykvalitet i hverdagen.

Første område i byggeplanerne var Tåsinge Plads. Her blev ideerne omsat til konkrete planer af tegnestuen GHB, og byggeriet stod færdigt i december 2014. Regnvandet samles i kanaler, vandparasoller, regnbede og skulpturer, hvorefter det pumpes ud i den 1.000 kvadratmeter stort anlagte ’danske regnskov’, hvor grønne beplantninger skal aflede og forsinke vandets nedsivning, hvilket letter presset på de gamle danske kloakker.

Kanalerne, vandskulpturerne og ’regnskoven’ er oplagte legesteder for byens børn, mens der er indrettet bænke og høje til afslapning. Lignende byggerier er nu i gang på Skt. Kjelds Plads og ved Kildevældsparken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Området omkring disse nye byggerier er blevet døbt Klimakvarter Østerbro, og initiativet blev i sidste uge udnævnt til en af verdens 100 bedste og mest innovative klimaløsninger i den prestigefyldte publikation Cities100.

Publikationen udnævner verdens bedste konkrete byløsninger på klimaforandringerne, der kan skaleres og kopieres i storbyer overalt på kloden. Som begrundelse for den flotte udnævnelse, skriver Cities100:

»Visionerne for klimakvarteret er fulgt op af en målrettet indsats for at engagere beboere i kvarteret til selv at gøre en indsats. I dag skyder grønne tage, regnbede og vejtræer op som private beboerinitiativer, side om side med de store kommunale anlægsprojekter. Sammen med det velbesøgte bylandbrug ØsterGro har indsatsen ændret grundlæggende på identiteten i det, der var et overset og nedslidt kvarter i København, men som nu kan kalde sig Danmarks første klimakvarter«.

Som nævnt er projektet allerede nu ved at blive kopieret ude i verden:

»Vi har jævnligt gæster fra storbyer over hele verden, der ønsker at lade sig inspirere af løsningen fra Tåsinge Plads. Da jeg underskrev en samarbejdsaftale med New York om skybrudssikring, blev Klimakvarter Østerbro fremhævet som en løsning, de gerne vil lade sig inspirere af« fortæller Morten Kabell i forbindelse med udgivelsen af publikationen Cities100.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce