Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sund. »Hun har allerede elastikker ved håndleddende« udbrød jordemoderen, da Astrid kom ud stor og sund af mors mave.
Foto: Miriam Dalsgaard

Sund. »Hun har allerede elastikker ved håndleddende« udbrød jordemoderen, da Astrid kom ud stor og sund af mors mave.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Og hun fik stritører ligesom sin far

Frem til jul har vi rejst gennem en livscyklus fra død til fødsel. Vi slutter med begyndelsen. Lille Astrid bliver født på Riget ...

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken er 18.30 onsdag aften 18. november, da Astrid en uge over termin pludselig vil ud. På stue 5 på Rigshospitalets fødegang er mor Louise og far Kasper ankommet for lidt siden i fuldt firspring.

Louise står foroverbøjet med hænderne hvilende på hospitalsbriksen. Hendes sorte T-shirt er rullet op over den store runde mave, og knolden sidder allerede rodet oven på hovedet, fra de par gange veerne tvang kroppen i bro i taxaen på vej til Blegdamsvej.

Ud over Kasper og Louise er jordemoderen Louise og den jordemoderstuderende Ida de eneste på stuen. Stemningen er rolig og koncentreret og belysningen varm og afdæmpet med en enkelt arkitektlampe i hvert hjørne og en stor operationsspot ved briksen.

Skal hun ikke snart ud, det barn?

På et bord står kander med saft og en juicebrik klar som benzin til Louise, mens hun hjælper lille Astrid til verden. Der står også en lunken kop kaffe. Kasper nåede lige at smage, da det hele pludselig tog fart. Han står bag ved sin kæreste med et fast greb om hendes lænd.

»Det er så godt, Louise«, hvisker han hende ind i øret, mens Louise med endnu en ve jagende gennem kroppen er lidt mere nærig med kærligheden. »Hold sammen for helvede«, kommanderer hun og suger luft dybt ind gennem næsen, inden hun for alvor gør sig kampklar ved at skifte T-shirten ud med en lang løs hospitalsskjorte.

Hun når lige at lægge sig op på briksen, da en ny ve går i gang. »Ja, vi er klar«, melder Louise rutineret ud og holder hårdt fast om ryggen på Kasper, som nu står ved siden af hende. Hans pande glinser. Med hånden aer han forsigtigt Louise på armen. Hun lukker øjnene og gisper hurtigere og hurtigere.

LÆS 1. KAPITEL

Jordemoderen foreslår lattergas, men Louise er mest interesseret i at finde ud af, hvordan Astrids puls er på den anden side af maveskindet. »Skal hun ikke snart ud, det barn?«, pruster hun.

»Jo, hun er så godt på vej«, svarer jordemoderen.

Ibyens juleserie følger en livscyklus i Storkøbenhavn fra død til fødsel. I dette 4. kapitel slutter vi af med begyndelsen, når vi er med til fødslen af den lille ny københavner Astrid.

Inger eller Farfar

Det er kun lidt over to år siden, at Louise sidst lå her på selvsamme fødegang. Dengang fødte hun Astrids blonde storebror Albert 17 dage før tid. Fødslen tog 13 timer og endte med, at Albert måtte tages med sugekop. Men da han endelig kom op til Louise, var det ren kærlighed. Så var alt bare godt, kan Alberts og Astrids forældre tydeligt huske.

De er begge 30 år og havde faktisk kun været kærester i halvanden måned, da Louise i december 2012 pludselig opdagede, at hun var gravid. Både hun og Kasper er opvokset i Midtjylland, og de kendte godt lidt til hinanden, men de mødtes først rigtigt en sommeraften i 2012 på Hyttefadet i Skagen.

Kasper skulle flytte til København, hvor Louise allerede havde boet i to år, og han spurgte, om ikke hun ville vise ham lidt rundt i byen. Kort efter boede de sammen i Vanløse og ventede Albert.

LÆS 2. KAPITEL

Siden er hjemmet blevet skiftet ud med en lys treværelses lejlighed på Bellmansgade på Østerbro med masser af legepladser og Fælledparken ikke langt derfra. Der skal Astrid hjem og bo for enden af elevatoren på 5. sal med panoramaudsigt over hustagene, kig til Øresund og fri adgang til boligkompleksets helt egen legeplads med gynge, klatrestativ og rutsjebane.

Hvis vejret ikke inviterer udenfor, har lejligheden også en overdækket altan, hvor Albert regerer med alt sit legetøj. Han skal snart gøre plads til lillesøster, når hun rykker ind på hans værelse, og stod det til ham, lystrede hans nye nabo enten Inger eller Farfar, men med tiden vænner han sig nok til Astrid.

Indtil videre fylder lillesøster mest i stuen. Her står den gamle vugge fra Louises mormor redt og klar, og bliver Astrid træt af at ligge der, har mor og far også sørget for, at hun kan drømme hen i babybylten, som hænger i loftet, eller pludre i den polstrede kravlegård i entreen.

Men Astrid kommer ikke til at bo i den treværelses længe. Højst en 3-4 år. Mor og far vil gerne have et hus med have, for det er de selv vokset op med. Den store drøm er Frederiksberg, men det kræver lidt flere penge, så et hus i Lyngby ville også være fint, synes de.

Heldigvis er der allerede rimelig godt styr på den faste lønseddel. Mor Louise er uddannet sygeplejerske og ville egentlig gerne videreuddanne sig til sundhedsplejerske, men lige nu arbejder hun i hjemmeplejen, for 12-timers vagter og nattevagter går bare ikke særlig godt i spænd med det at være småbørnsmor.

De synes, det er mærkeligt, at folk får børn, som de alligevel ikke har tid til

Far Kasper bliver færdiguddannet ingeniør til januar, og så regner han med at fortsætte i sit job i rådgivningsvirksomheden Alectia i Virum. Men det er vigtigt for ham, at arbejdet ikke kræver en arbejdsuge på 80 timer. Både han og Louise arbejder for at leve og ikke omvendt. De synes, det er mærkeligt, at folk får børn, som de alligevel ikke har tid til.

De ringer selv oftest til deres mødre, hvis de skal have hjælp med noget, og sådan vil de også gerne have, at Astrid får det med dem. Når hun altså kommer ud engang.

Bare ikke ridning

Lige nu ligger hun skævt med hovedet, og jordemoderen har hidkaldt endnu en jordemoder, Birgitte, til fødestuen. De to, Kasper og den jordemoderstuderende stirrer med runde øjne på skærmen, der i kurver viser Astrids hjertelyd og veernes styrke.

Hjertelyden skal helst være på omkring 150 slag i minuttet, men klokken 20.55 er den nede og skrabe 100, og Astrid skal lige rotere det sidste, før hun kan komme ordentligt ned i bækkenbunden.

»Det er ikke, fordi vi er ved at være super nervøse for den lille, for så ville vi handle meget hurtigere, men det er med at finde ud af, hvor lang tid vi har at gøre godt med«, forklarer Birgitte og gør klar til at tage en blodprøve fra Astrids hoved for at måle hendes tilstand.

LÆS 3. KAPITEL

Veerne afløser hinanden nu. Louise sidder i en fødestol med Kasper bag sig. Hun har gåsehud, da hun bræger et højt og skingert »preeeeees!« til ham, og han langer rolig, men beredt hænderne tilbage på hendes hofter og adlyder, så fingrene bliver hvide. »Så godt, Louise«, hepper han stille.

Rundt omkring på Rigshospitalets 15 andre etager har en patient måske lige modtaget en ny lunge, en anden er til genoptræning efter en rygmarvsskade, mens en tredje må indse, at lægerne ikke har mere tilbage at tilbyde end livsforlængende medicin.

Men for Astrids forældre er vinduet på stue 5, 2. sal det eneste i verden med lys i. Der eksisterer intet andet, mens de sammen kæmper for få deres datter sund og sikkert ud.

Louise brøler en lang og dyb tone, hvis klang runger af både mellemgulv, bryst og hals. Hun trækker vejret ind. Så brøler hun igen, nu bare en tone lysere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi ved godt, det er benhårdt, Louise. Især når det er sådan en lille drillepind, der ligger derinde«, siger jordemoder Birgitte, da veen igen er på retur. »Hun skal lige lære at gøre, som hendes mor og far siger. Hun rykker sig, men hun kommer ikke med syvmileskridt«.

»Nej, det …«, sukker Louise.

Vi ved godt, det er benhårdt, Louise. Især når det er sådan en lille drillepind, der ligger derinde

Hun og far Kasper håber, at Astrid bliver et glad barn, som tør leve livet, og at hun får venner, oplevelser og en sød kæreste, som hun måske endda bliver gift med. Det værste ville være, hvis hun ikke fik en uddannelse og sad helt depressiv derhjemme i sin lejlighed på kontanthjælp.

Louise vil gerne have, at hun kan forsørge sig selv, for det, regner hun med, giver noget livsglæde. Hun skal døbes og gå i folkeskole, hvis det er en ordentlig én uden for meget ballade, for Louises største skræk er, at Astrid eller hendes storebror skulle blive mobbet.

Ellers har hverken hun eller Kasper nogen særlige ambitioner for Astrids fremtid. Men de håber, at hun får en hobby og bliver et aktivt barn, ligesom de selv var. Det skal bare ikke være ridning, for Louise har altid været bange for heste, og så kan hun heller ikke lide tanken om, at Astrid skulle blive sparket af. Eller at hun kun får hestepiger og heste som venner.

En ordentlig basse

Louise er mere kreativ end naturmenneske, og hun glæder sig til at sidde og lave modellervoks og kartoffeltryk, læse bøger og synge sammen med sin datter.

Hvis Astrid da ikke hellere vil med far ud på eventyr, for Kasper er ikke så god til det der med at sidde og pussenusse. Men han elsker at stå på ski, spille fodbold og tage på overlevelsestur i naturen. Det allervigtigste for ham er, at Astrid ikke bliver skilsmissebarn.

Kasper var selv så lille, da hans forældre blev skilt, og faderen flyttede til København, så han har aldrig kendt til andet. Men han kunne se på sin far, at det ikke var fedt for ham kun at se sin søn en gang om måneden.

I dag har de mere et venskabeligt forhold, og Kasper vil gerne have et noget tættere forhold til sine børn. Til gengæld har hans far altid været god til at udtrykke følelser, og det vil Kasper også gerne være, så han husker at fortælle Astrid og storebror, hvor meget han elsker dem. For det gør han. Selv om han egentlig altid har syntes, at babyer var rimelig uinteressante. Men allerede med Albert er alt anderledes.

Kasper elsker at cykle hjem fra skole og arbejde, for lige så snart han åbner døren, er der en, der kommer trampende og råber »far!« med et stort smil. Inden længe er Astrid der også til at byde far velkommen.

Faktisk må hun være lige på trapperne. I hvert fald vrimler fødestuen pludselig med hvide kitler og turkise T-shirts. Ni mennesker, deriblandt en læge, en børnelæge, jordemoderstuderende og jordemødre, står i en halvcirkel omkring hospitalssengen, alle med fokus stift rettet mod Louise.

Kaspers adamsæble gør et ryk i et synk. Astrid vil ikke vende sig selv, så de to jordemødre og lægen beslutter klokken 21.40 at hjælpe hende på vej med sugekop.

Endelig vågner Astrid. Få minutter efter at sugekoppen har drejet hende, føder Louise først hendes hoved, så skuldrene, og med et stort plask smutter hun helt ud som en mandel, så Louise selv kan tage imod sin datter og lægge hende på brystet. Efter kun lidt over tre timers fødsel er Astrid født en smule slap og blå klokken 21.53. Klokken 21.54 græder hun for første gang. Smerten holder op, og Louise er igen helt sig selv.

»Jeg troede ikke, jeg ville blive sådan én, der skreg«, griner hun omtumlet. Far kysser mors pande, mens de mange hvide kitler og turkise T-shirts fordufter igen med smil og et lettet »tillykke med fødselsdagen«.

Lækre store kinder

Fødselsdagsbarnet er en ordentlig basse. 57 centimeter lang og med en vægt på 4 kg.

»Lækre store kinder. og hun har også allerede elastikker ved håndleddene«, roser jordemoderen Louise, mens mor og far ikke løfter blikket fra deres nyfødte datter. En ambulance tuder på den anden side af vinduet. Udenfor taler man om, at Tredje Verdenskrig er begyndt. Frankrig er i undtagelsestilstand, og i København hæver Rigspolitiet for første gang nogensinde beredskabsniveauet til det næsthøjeste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men lige nu ligger hele Louises og Kaspers verden trygt og godt i Louises favn og glipper med øjnene. Mor smiler saligt. Far både klukker og klynker.

»Hun har lidt stritører. Er det efter far?«, driller Louise, og Kasper griner:

Nu hvor de ikke får mit røde hår, må de få mine ører

»Nu hvor de ikke får mit røde hår, må de få mine ører«.

Astrid strækker sine arme, spiler fingrene ud og smager på luften. Foran hende venter ikke kun et helt nyt år, men et helt langt liv, hvor intet er afprøvet, og hvor alt endnu kan ske. Hun pludrer og sutter næring ved mors bryst, da en anden fødselar fra stuen ved siden af pludselig overdøver hende med sin gråd.

Astrid stemmer i. De to vræler lidt i kor. Så er der fred.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips