Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

VIRKELIGHED. Sådan her kan der måske komme til at se ud langs Åboulevard, i dag én af Københavns mest trafikerede veje, en dag i en ikke så fjern fremtid. Ihvertfald hvis det står til IByens læsere og Københavns teknik-og miljøborgmester.
Foto: Allan Obling

VIRKELIGHED. Sådan her kan der måske komme til at se ud langs Åboulevard, i dag én af Københavns mest trafikerede veje, en dag i en ikke så fjern fremtid. Ihvertfald hvis det står til IByens læsere og Københavns teknik-og miljøborgmester.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerne har talt: Åen skal tilbage på Åboulevard

Stemmerne er talt op, og ønsket om at fjerne al trafik fra Åboulevard har vundet eftertrykkeligt. »Et byplanlægningsmæssigt kinderæg«, lyder det begejstret fra teknik- og miljøborgmester

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En cykel- og gangbro fra Langelinie til Refshaleøen? Bedre og større kirkegårde? Eller åen tilbage på Åboulevard?

Ibyen har fundet ni byplanlægningsprojekter frem fra skufferne og bedt læserne forholde sig til, om de er for eller imod idéerne.

I skrivende stund er 58.000 'for' og 'imod'-tilkendegivelser blevet sendt af sted, og det projekt, læserne helst ser ført ud i livet, er: Åen tilbage langs Åboulevard. (Se afstemningen i bunden af artiklen)

Det projekt er oprindeligt startet på initiativ fra lokale Nørrebro-beboere. Den store indfaldsvej, som næsten 60.000 bilister kører på hver dag, skal graves ned i en tunnel. På den måde kan Ladegårdsåen, som i dag er forvist til et liv i et betonrør under jorden, igen flyde frit.

»Et byplanlægningsmæssigt kinderæg«

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Morten Kabell (EL), har fulgt med i afstemningen fra sidelinjen.

Han er glad for, at lige netop Åboulevard-projektet har fået flest positive stemmer.

»Det er et fantastisk projekt, som er rigtigt for Købennhavn. Jeg har hele tiden haft den fornemmelse, at det var det projekt, københavnerne helst ville have«.

Hvad mener du med, at projektet er rigtigt for København?

»Fordi det vil give tre bydele - Nørrebro, Frederiksberg og Nordvest - et kæmpemæssigt grønt område. Det er et projekt, som vil friholde tusindvis af borgere fra trafikstøj. Faktisk er det lidt af et byplanlægningsmæssigt kinderæg med tre gode ting på én gang: Projektet giver mindre trafikstøj, et kæmpemæssigt grønt område til tre bydele og så vil det selvfølgelig også være med til at sikre byen mod oversvømmelser og skybrud. What's not to like?«.

Det ved jeg ikke. Men hvad med bilerne og bilisterne?

»De skal jo køre ned i den nye tunnel, som skal køre under den nye fritlagte Åboulevard. Så det generer jo ikke bilisterne. Projektet nedbringer til gengæld ikke antallet af biler, men det fører dem ned under overfladen og åbner op for et stort grønt område«.

Det lyder som et dyrt projekt ...

»Ja. Men noget af det kan finansieres ved hjælp af de midler til håndtering af skybrud, vi har liggende. Men jeg er helt med på, at vi måske skal rundt til nogle store fonde og spørge om hjælp til at få finansieret det her«.

Realistisk projekt

Da Morten Kabell første gang fik præsenteret idéen af nogle entusiastiske borgere, blev han glad. »Utroligt glad«.

Og så gik han i gang med at prøve at få omsat idéen til praksis.

»Åboulevard er et projekt, som en gruppe mennesker selv er kommet til os på rådhuset med, og det er det, der så smukt ved det. Det er jeg så gået videre med, så der kan lægges et beslutningsgrundlag frem for politikerne i borgerrepræsentationen på et tidspunkt i løbet af 2016«, siger han og fortsætter:

»Hvis det lykkes, og det hele ser realistisk ud, hvilket jeg tror og forventer, så vil vi med den rigtige finansiering kunne se det her projekt realiseret engang i 2020’erne«.

Så du kan trygt fortælle læserne, at deres favoritprojekt kommer til at blive til noget?

»Det er bestemt ikke et urealistisk projekt. Engang i 2020-25-stykker vil jeg glæde mig til at stå med champagneflasken og se projektet være kommet til live«.

Bilfri indre by overrasker

På afstemningens andenplads finder man projektet, der vil begrænse adgangen for biler til den del af indre by, der kaldes Middelalderbyen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den er omkranset af Nørre Voldgade, Vester Voldgade, Stormgade, Gothersgade og Holmens Kanal.

Og at lige netop dét projekt har fået så mange stemmer, kommer bag på Morten Kabell. Han havde ikke regnet med, at et projekt, der ønsker at indskrænke borgernes mulighed for at køre bil så meget, ville få så stor opbakning.

»Det er vældig interessant, for der er vi jo inde og gøre et kæmpestort indgreb over for borgerne. Men vi har så smalle gader i Københavns Middelalderby, så det der med at have veje, hvor bilerne skal dominere, det har de gader aldrig været egnet til«.

I stedet burde man give byen »tilbage til dem, der arbejder og bor der«, mener Morten Kabell. Trafik er noget, der skal eksistere blandt mennesker der går og mennesker, der cykler.

»Det her projekt viser, at københavnerne er parate til at gøre op med 60’er og 70’er-tænkningen som gik ud på, at bilen bare var det bedste«, siger han.

Du siger, at byen skal gives tilbage til københavnerne og dem, der arbejder og bor her. Nu er der vel også nogle af dem, der kører i bil. Men det er så ikke lige de københavnere, byen skal gives tilbage til, eller?

»Jo, men der tror jeg, det er vigtigt at huske på, at man så kan give nogle parkeringspladser, der ligger i omegnen. Sådan så de bilister, der skal ind til Middelalderbyen kan tage bilen og så gå eller cykle det sidste stykke ad vejen«.

Et grønt liv i det hinsides må vente

Alt hvad der går op, må som bekendt også gå ned.

Denne afstemnings nummer sjok er et projekt, der advokerer for flere og bedre kirkegårde i København.

Spørger man Morten Kabell, hvordan det kan være, at københavnerne tilsyneladende bekymrer sig mere om grønne områder til de levende end til de døde, ja, så er der faktisk en del forståelse at hente.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det giver egentlig god mening. Københavnerne bliver i langt højere grad end tidligere brændt, og altså ikke begravet. Og det gør jo, at pladsbehovet på kirkegårdene er langt mindre end tidligere. Så forslaget skulle måske snarere gå på at åbne kirkegårdene op og bruge dem til rekreative formål i stedet. Selvfølgelig med respekt for, at det stadig er en kirkegård«, påpeger han.

Så københavnerne, eller ihvertfald Ibyens læsere, vil tilsyneladende gerne have mange grønne naturområder, mens de lever. Men det sidste hvilested i det fri, spekulerer de noget mindre på. Hvad siger det om dem?

»Jeg synes, det er en meget reflekteret måde at anskue det på. Det vidner om en respekt for byens historie. Men når jeg ser hen over afstemningen, så ser jeg generelt en efterspørgsel efter en grønnere by at leve i. Og det er jo dejligt, når man sidder i min stol«.

[io-11]

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips