Nybyggeri. Både arkitektfirmaet Mangor & Nagel Arkitektfirma A/S og bygherrerne FB Gruppen A/S og PKA A/S præmieres. »Bygherren har her valgt den gode kvalitet og givet arkitekterne mulighed for at bygge et helt særligt hus«..  Foto: Københavns Kommune/Mangor & Nagel

Nybyggeri. Både arkitektfirmaet Mangor & Nagel Arkitektfirma A/S og bygherrerne FB Gruppen A/S og PKA A/S præmieres. »Bygherren har her valgt den gode kvalitet og givet arkitekterne mulighed for at bygge et helt særligt hus«.. Foto: Københavns Kommune/Mangor & Nagel

Byliv

Top 6: Her er Københavns mest prisværdige arkitektur

Københavns Kommune har i dag uddelt hæder til bl.a. almenboliger, en restaurering og et parkanlæg.

Byliv

Der er god arkitektur, og så er der bedre arkitektur, som fungerer lige fra det store overordnede koncept og helt ned til den allermindste detalje.

Den arkitektur har Københavns Kommune i dag hyldet til den årlige bygningspræmiering, som i mere end hundrede år har haft til formål at tildele hæder til den mest gennemførte arkitektur, bymiljøer og anlæg i hovedstaden.

Otte forskellige projekter var indstillet til præmiering. Ud af dem har bedømmelsesudvalget bestående af blandt andre stadsarkitekt Tina Saaby, kommunens kultur- og fritidsudvalg samt flere sagkyndige besluttet at hædre seks projekter.

Nye veje i arkitekturen

Ligesom sidste år var det kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), der i dag kunne overrække priserne til vinderprojekterne:

»Det har både været en fornøjelse og lærerigt at granske de mange gode kandidater til årets pris. De forskellige bygninger viser, at vi inden for dansk arkitektur har en stærk tradition for at gå nye veje på en måde, der spiller godt sammen med det eksisterende bymiljø«, siger Carl Christian Ebbesen (DF) til Politiken. Ebbesen har også har fungeret som formand for bedømmelsesudvalget.

De præmierede projekter er: Den nye Nørreport Station, Cykelslangen ved Fisketorvet, forhaven ved Statens Museum for Kunst, det 15-etager høje boligbyggeri Brygge Blomsten, restaureringen og udvidelsen af Den Frie Udstillingsbygning samt almenboligprojektet Sundholm Syd.

Nørreport Station

Foto: HALD MARIE

Danmarks travleste station havde brug for en opdatering, og den har blandt andet give bedre og mere plads til cykelparkering, et mere indbydende offentligt rum og landets flotteste offentlige toilet.

»Den nye Nørreport Station beriger byen – og den er skabt på cyklisternes præmisser, så cykelparkering fungerer og virker naturligt. Arkitekterne har løst de svære problemer smukt«, mener bedømmelsesudvalget.

Cykelslangen

Foto: EHRBAHN JACOB

Den 230 meter lange og 4,6 meter brede cykelforbindelse mellem havneholmen og Fisketorvet har gavnet de omkring 12.000 cyklister, der dagligt transporterer sig fra Amager til Vesterbro tilbage igen.

Bedømmelsesudvalget siger: »Cykelbroen giver et fint modspil til et område, der ellers er domineret af rette vinkler, og formen understøtter funktionen – den giver fart og glæde«.

Museumshaven ved Statens Museum for Kunst

Foto: VALENTE DITTE

Et 32 meter i diameter stort bassin er en af hovedbestandelene i Statens Museums for Kunsts nye forhave, der ilangt højere grad end tidligere inviterer forbipasserende inden for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og som bedømmelsudvalget skriver: »Kunsten kan nu flyde ud af museet og ned i haven, der kan fungere som en smeltedigel for kunst og byliv«.

Brygge Blomsten

Højhuset sætter et punktum for udbygningen af Artillerivej, og den indeholder 58 lyse boligerm der ligger tæt på den nye havnevig.

»Bryggeblomsten er en boligbebyggelse, der hæver sig markant både arkitektonisk og funktionelt med et befriende anderledes layout«.

Den Frie Udstillingsbygning

Den Frie Udstillingsbygning er blevet ført tilbage til sit oprindelige udtryk, som blev tegnet af J. F. Willumsen i 1913. Det har blandt andet betydet et farvel til en tilbygning fra 1953.

»Den Frie Udstillingsbygning er et flot eksempel på en restaureringsopgave hvor arkitekterne, på grund af fredning, har haft begrænsede muligheder men alligevel formået at tilbageføre bygningen og samtidig tilføre helt nye funktioner«, er en af begrundelserne for at præmiere bygningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sundholm Syd

Foto: AI a/s

Til hver bolig i bebyggelsen Sundholm Syd hører en lille have. Derfor kendes bebyggelsen også under kælenavnet pixihaverne. Koncept for boligerne til familier er, at beboerne yder en indsats i boligforeningen, og til gengæld får de en lidt lavere månedlig ydelse.

»Sundholm Syd er et innovativt almenboligprojekt, der er noget ud over det sædvanlige. Det er billigt, men det ser bestemt ikke billigt ud. Her får man virkelig noget for pengene«, siger bedømmelsudvalget om boligerne..

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

IBYEN