Forsvar. Københavns teknik- og miljøborgmester går ind i kampen for at bevare kunstnerkollektiv på Vesterbro.
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

Forsvar. Københavns teknik- og miljøborgmester går ind i kampen for at bevare kunstnerkollektiv på Vesterbro.

Byliv

»Gider man bo i en by, hvor alt er ens? Nej, vel«

Kunstnerkollektiv på Vesterbrogade risikerer at blive revet ned. Ellers tak, lyder det fra Vesterbrobeboere og teknik-og miljøborgmester Morten Kabell

Byliv

Et moderne lejlighedskompleks i fem etager skal erstatte et bevaringsværdigt, omend vakkelvornt byggeri på Vesterbrogade 107C. En adresse, der blandt andet er hjem for en danseskole, øvelokaler, tre pladeselskaber og en rytmisk aftenskole.

Men det kan blive fortid, hvis ejerens ønske om at rive bygningen ned bliver vedtaget i Københavns Kommune. Og det vil teknik-og-miljøborgmester Morten Kabell (EL) ikke være med til.

Baghuset er fra 1800-tallet, og sammen med slagtergårdene på Enghavevej udgør det »nogle af de sidste af Vesterbros oprindelige bygninger«, forklarer han.

»Gider man bo i en by, hvor alt er ens? Nej, vel. Ensretning er kedeligt, og det giver ikke noget liv til byen. Derfor skal vi bevare de gamle dele af byen, når der er mulighed for det«, siger Morten Kabell.

Hvorfor? Hvad er der galt med, at bygningens ejer gerne vil lave en faldefærdig bygning om til nye, sikkert tiltrængte, lejligheder?

»Hele København skal ikke blive til ens lejlighedskomplekser. Ensretning er aldrig godt, for det løsriver byen fra dens tid og kulturhistorie. Hvis alle bygninger skal være moderne, bliver København til en monokulturel og dødsens kedelig by«.

Kulturelt kvælertag

Hvis nedrivningen bliver til noget, kommer det til at gå slemt ud over de kunstnere og iværksættere, der bruger bygningen til daglig. Og det vil i sidste ende ramme hele Københavns kulturliv, mener Morten Kabell.

»De kreative miljøer, som hersker omkring bygningen er jo med til at skabe liv i byen. Hvis vi hele tiden river de her menneskers sted ned, så er vi også med til at slå den del af kultur-og iværksætterlivet ihjel, som måske ikke har så mange penge, men som alligevel bidrager til byens liv«.

Mangel på kreativitet

Thomas Fagerlund er forsanger og guitarist i bandet Kissaway Trail. Hans øvelokale ligger på Vesterbrogade 107, og en nedrivning vil betyde, at han og mange andre kunstnere vil stå uden »kreativt tag over hovedet«.

»Det er virkelig sørgeligt og et rigtig stort tab. Det er et charmerende og råt område, og en stor del af det københavnske musikermiljø vil ikke længere have et sted at lave musik«.

Nedrivningsprojektet har modtaget over 300 høringssvar, og langt størstedelen af dem er meget lidet begejstret for idéen om at rive baghuset ned.

»Vesterbrogade 107c er en del af Københavns historie, og der findes få af dets mage«, skriver filminstruktør René Ezra i et høringssvar.

»Området, hvor jeg dagligt arbejdede og udviklede mig som skuespiller, som social iværksætter på Vesterbro, vil I til at rive ned og gøre til noget uattraktivt og dyrt bolig- erhvervsområde. Hvorfor? Der er rigeligt af det allerede«, lyder det fra skuespiller Christian Gade Bjerrum.

Thomas Fagerlund er enig i kritikken.

»Det er et af de kreative områder, som der ellers virkelig er mangel på i København. Der er et stort sammenhold, og vi hjælper hinanden. Musik, man hører i radioen eller ser live på spillesteder rundt om i Danmark, bliver til på Vesterbrogade 107«.

Plads til mangfoldighed

Sidste år lancerede Københavns Kommune en vision. Den blev døbt ’Fællesskab København’, og bedyrer, at hovedstaden de kommende år skal have »mere kant«.

Kant, som blandt andet skal skabes ved at bevare flere af byens historiske bygninger. Det skal ske i tæt samarbejde med københavnerne, understreger Morten Kabell:

»Vi skal give mulighed, plads og rum til mangfoldighed. Skal vi leve op til vores egen vision, så bør vi også træde et skridt tilbage og ikke bare bygge nyt, men også bevare«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce