Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
REN. Københavns Kommune bruger mange ressourcer på at rengøre byens gader. Især fredag og lørdag nat er der meget affald, som ikke ender i skraldespandene. (Arkiv)
Foto: Mie Brinkmann

REN. Københavns Kommune bruger mange ressourcer på at rengøre byens gader. Især fredag og lørdag nat er der meget affald, som ikke ender i skraldespandene. (Arkiv)

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pant på pizzabakker kan være løsning på affald i Københavns gader

Københavns Kommune arbejder på at blive frikommune, så den for eksempel kan indføre pant på noget af det skrald, der flyder i gaderne.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Både Enhedslisten og Konservative i København er positivt stemt over for at indføre pant på noget af det affald, der griser i byens gader.

Så man for eksempel betaler 2 kroner for sin pizzabakke. Penge man kan få igen ved at indlevere den. Ligesom det i dag fungerer med mange flasker og dåser.

Det kan der komme en renere by ud af, mener teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

»Vi bruger over 200 millioner kroner på at gøre rent i København hvert år. Kan vi nedbringe mængden af affald derude, vil det betyde, at vi kan frigøre penge, der kan bruges til noget sjovere end at gøre rent«.

DEBAT:

For eksempel koster det kommunen to kroner for hvert cigaretskod, en ryger smider fra sig på gaden, fortæller Morten Kabell.

Det har fået Teknik- og Miljøudvalget til at bede forvaltningen om at tænke kreativt og se på, hvordan man kan lave nogle ordninger, der kan nedbringe mængden af affald i gadebilledet.

Et forslag lyder, at sætte pant på noget af det henkastede affald som pizzabakker, andet fastfood-emballage, cigaretskodder og flasker. Og det lyder i Morten Kabells ører interessant:

Jeg tror ikke, det kan lade sig gøre i praksis, for så er der virkelig mange ting, der skal være pant på

»Der er før blevet lavet forsøg med det et par aftener i Gothersgade-kvarteret, som er meget affaldspræget fredag og lørdag nat. Det viste sig, at det var med til at nedbringe mængden af affald på gaden. Så forslaget lyder spændende«, siger teknik- og miljøborgmesteren.

Opfordringen til at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver kommer fra Social- og Indenrigsministeriet. Ministeriet har nemlig inviteret landets kommuner til at ansøge om at deltage i et nyt frikommuneforsøg, hvor udvalgte kommuner kan blive fritaget fra visse regler.

Og det har København nu gjort.

Endnu på tankeplan

Forslaget om at deltage i frikommuneforsøget blev godkendt med stemmer fra Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, da Teknik- og Miljøudvalget holdt møde i slutningen af marts.

Og selvom den konservative gruppeformand, Jakob Næsager (K), som er medlem af Teknik- og Miljøudvalget, stemte imod det overordnede forslag om at blive frikommune, ser han positivt på forslaget om pant på pizzabakker, vinflasker og cigaretskodder.

»De penge, vi bruger på kommunal rengøring, kunne vi få meget mere sjov for, hvis folk selv var mere med til at holde byen ren«, siger han ligesom Morten Kabell.

At der er interesse for forslaget betyder ikke dog, at der kommer pant på den pizzabakke, du tager med ud i solen eller hjem under dynen næste weekend.

For først skal Indenrigsministeriet tage stilling til de ansøgninger, de har fået fra kommunerne. Og hvis København bliver udvalgt, skal det konkrete forslag om pant på bestemt affald udvikles og behandles i kommunen igen.

Og her udtrykker et af Venstres medlemmer af Teknik- og Miljøudvalget skepsis.

»Jeg tror ikke, det kan lade sig gøre i praksis, for så er der virkelig mange ting, der skal være pant på. Alt fra poser fra McDonald's til cigaretskodder«, siger Lars Berg Dueholm (V).

Han er også bekymret for, at det vil have utilsigtede konsekvenser.

»Det vil blive lige som med flaskepant, at tilrejsende og hjemløse selvfølgelig vil begynde på det. Det er klart, at det er uhensigtsmæssigt. Vi har i forvejen problemer med udenlandske hjemløse, der ernærer sig som flaskesamlere, og umiddelbart tror jeg ikke, der er nogen, der har et ønske om, at der er flere af dem i København. De bor typisk i ulovlige teltlejre eller sover på gaden, og det er ikke ønskværdigt for nogen«.

Jeg tror ikke, det vil være så mange af dem, der bruger pizzabakkerne, der selv vil indleverer affaldet

Men spørger man Morten Kabell (EL), er det underordnet, hvem der samler skraldet op og indkasserer panten.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Er resultatet ikke det samme? Vi får en renere by«, siger han.

Forsker: Det vil have effekt

Spørger man professor Peder Andersen fra Københavns Universitets Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, kan pant på skraldet godt komme til at virke efter hensigten.

»Det er klart, at når du ser rundt i København, så er byen støvsuget for pantflasker, og selv dem, der kommer i skraldespanden, er der folk, der samler op. Så der er ingen tvivl om, at du får en selvregulerende mekanisme, hvis du gør det«, siger Peder Andersen.

Men ikke dermed sagt, at det er Københavnerne selv, der vil blive bedre til at rydde op efter sig. Så skal indleveringsstederne i hvert fald være mange, mener professoren i ressourceøkonomi.

»Jeg tror ikke, det vil være så mange af dem, der bruger pizzabakkerne, der selv vil indleverer affaldet. Det er jo ikke sådan, at folk ikke smider flasker på gaden eller kommer dem i skraldespande. Der er bare nogle andre, der samler dem op«, siger han.

Der kan også komme nogle unødvendige indleveringer ud af en pantordning på for eksempel pizzabakker. For selvom noget affald ligger og flyder på gaden, bliver meget også smidt ud i skraldespande. Så man risikerer at få nogle unødige ting retur, mener Peder Andersen.

»Ting som alligevel bare kunne være smidt i skraldespanden«.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer