Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sammenvokset. Interessen for Japan har formet Frederic Pedersen. »I alt, hvad jeg gør, tager jeg udgangspunkt i Japan, siger han. Her er han iført et traditionelt japansk teaterkostume, kagura.
Foto: Mads Nissen

Sammenvokset. Interessen for Japan har formet Frederic Pedersen. »I alt, hvad jeg gør, tager jeg udgangspunkt i Japan, siger han. Her er han iført et traditionelt japansk teaterkostume, kagura.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KAWAII: Her lever den japanske kultur i København

I weekenden kan københavnerne opleve en lille bid Japan, når de blomstrende kirsebærtræer bliver fejret på traditionel japansk manér til Sakura Festival. Men faktisk lever japansk kultur også i bedste velgående i byen til hverdag. Tre Japan-entusiaster viser hvor.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er lige nået til at snakke om, hvordan det kan ændre hele ens personlighed at være en del af det japanske miljø i København, da en kat træder fra cafébordet og ned i mit skød.

Omkring det bord, den har spankuleret rundt på, sidder tre unge Japan-entusiaster. Weekenden kommer nemlig til at stå i Japans tegn, når byens blomstrende kirsebærtræer bliver fejret efter japanske forskrifter til kulturfestivalen Sakura Festival på Langelinie, og op til den har jeg sat de tre unge stævne for at blive lidt klogere på, hvor man ellers kan møde japansk kultur her i hovedstaden.

De har sagt ja til at tage mig og læserne med en tur rundt til steder i byen, hvor man kan få en snert af Japan, og ind i det miljø af mennesker, der dyrker det. En tur, der inkluderer en kælder fuld af spillekort og manga-figurer, et barket mødested og altså den sortpelsede kat i mit skød.

Den første guide, der møder mig på café Miao, er 24-årige Frederic Pedersen, en mørkhåret fyr med asiatiske træk og en mørkeblå vævet jakke, der ligner en mellemting mellem en blazer og en helt kort kimono.

Frederic Pedersen har været interesseret i Japan, siden han var barn. Hans mor er thailandsk, og når han og hans bror som små var med hende i Thailand, købte de anderledes tegnefilm end dem, man kunne få herhjemme. Blandt dem var tegnefilmene ’Chihiro og heksene’ og ’Det levende slot’ af den japanske tegnefilmmester Hayao Miyazaki, og de startede hans interesse for Japan.

Siden har han rejst Japan igennem fra nordspids til sydspids med sin far og boet i landet på egen hånd i 11 måneder, og interessen for kulturen er kun vokset.

»Japan er nærmest blevet en del af mig. Kulturen har sat sig i den måde, jeg tænker på, og den måde, jeg gør tingene på, så jeg kan ikke rigtig adskille det fra mig selv længere«, siger han.

Vi sætter os ved et af bordene på cafeen, som de tre guides på forhånd har nævnt som et sted i byen, hvor man kan opleve japansk kultur. Caféens hovedattraktion er syv katte, der hjemmevant spadserer rundt mellem cafeens gæster og – efter forgodtbefindende – mellem kaffekopperne på bordene.

For mig virker konceptet skørt, men den slags cafeer, hvor man får en oplevelse sammen med sin kaffe, er ret almindelige i Japan, fortæller Frederic. Ud over kattecafeer kan man for eksempel tage på stuepigecafé, hvor servitricerne er klædt i forklæder og lader, som om de, primært mandlige, gæster er herren i huset, der netop er kommet hjem efter en lang arbejdsdag.

På den baggrund glæder jeg mig over, at vi har holdt os til kattene i dag.

Den japanske ro

Kort efter dukker 19-årige Malene Jensen op. Hun er iført korte sorte shorts og et par lange sorte og hvide strømper med en sød panda på hvert knæ. Japanerne helt sikkert ville kalde dem kawaii. Nuttet. Hår og pandehår er sat i sirlige brune proptrækkerkrøller.

Hendes vej ind i den japanske kultur var fænomenet cosplay, hvor man klæder sig ud som tegneseriefigurer og opfører sig som dem.

»Cosplay hænger meget sammen med japansk kultur. Det sætter nærmest alt asiatisk i super godt lys. Og så er der mange asiater, som cosplayer, så man får asiatiske venner, som introducerer én til kulturen på en god måde«, siger hun.

Det japanske samfund er på overfladen indrettet meget praktisk, korrekt og kontrolleret, og den del af kulturen fascinerer hende lige så meget.

»Jeg kan godt lide deres måde at omgås hinanden på. Denne her høflighed ses rigtig meget i den japanske kultur – og den asiatiske i det hele taget. Både over for venner, familie, arbejdsgiver og udlændinge er der en gensidig respekt og en indre ro, som jeg beundrer utrolig meget«.

Foto: Mads Nissen (arkiv)

Vi har allerede haft besøg af den sortpelsede kat et par gange, da sidste mand, Victor Maric Alring, dukker op. Han er 28 år og betegner sig selv som ’seniormedlem’ af det japanske miljø, som han gætter på tæller en 3-4.000 mennesker i københavnsområdet.

Siden 2009 har han droslet ned på sin egen deltagelse for i stedet at være med til at stå for en såkaldt convention ved navn Genki. Conventions er en slags træf, hvor folk, der dyrker cosplay eller interesserer sig for manga og anime, mødes.

Selv er han dybt fascineret af ikke blot japansk popkultur som mangaer og cosplay, men også af traditionel japansk kultur og den måde, det japanske samfund er indrettet på. Det er spændende, fordi det både minder om Vesten og er milevidt fra den, siger han.

»Alle er lønmodtagere og arbejder vildt meget, og alle drikker sig vildt stive om aftenen. Der er overarbejde galore, og så er der en subkultur af virkelig, virkelig underlige ting«, siger han.

De to andre entusiaster nikker. Det er tydeligt, at alle tre har sat sig grundigt ind i kulturen, og den indsigt, det har givet, lægger de stor vægt på.

Når man får indgående kendskab til en anden kultur, får man også større forståelse for, hvordan andre mennesker også kan tænke, fortæller Malene Jensen. Og så lærer man ganske enkelt at navigere blandt mange forskellige slags mennesker, fordi man møder rigtig mange, der er helt anderledes end en selv, men som man har en stor interesse til fælles med.

»Det gør, at man bliver meget mere omgængelig og udadvendt. Rigtig mange i miljøet er lidt generte til at starte med, men man lærer at blive udadvendt og glad for mange forskellige slags mennesker«, siger hun.

Det er så her, en sort kat adstadigt træder ned i skødet på mig og lægger sig godt til rette. Det havde den virkelig ikke behøvet. Det vist på tide at rykke videre til næste stop.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Nørdernes paradis

»Trieu, du har kunder i butikken!«.

Victor Maric Alring kalder på ejeren af butikken Animerch. Han står i et lille kælderrum, hvis vægge er dækket af mangafigurer i små, mellem og overraskende store pakker. I baglokalet, hvor Trieu er ved at pakke kasser ud, prydes bagvæggen af kasser med forskellige kortspil og spredte borde og stole.

Butikken udgør det andet stop på vores lille tur. Her, i en kælder på Gothersgade, sælger Dong Trieu Do merchandise i alverdens afskygninger til Københavns manga- og animefans. Ud over de mange detaljerede plasticfigurer er her også badges, nøgleringe og forskelligt japansk slik. Desuden bliver der holdt spilaftener to gange om ugen, hvor man spiller kortspil som Magic-kort eller et spil baseret på mangaen Yu-Gi-Oh, og det er en rigtig god måde at komme ind i miljøet på, fortæller Malene Jensen.

»Spørg, om du må være med, og om der er en, der kan lære dig reglerne. Så snakker man med folk lige med det samme«, siger hun.

Malene Jensen kom selv ind i det ved at tage et hjemmelavet kostume på og møde alene op til et arrangement, hvor to piger med det samme kom hen og spurgte, hvem hun var. Den oplevelse er typisk for miljøet, er alle tre enige om.

»Det er meget kendetegnende, at man er enormt åben over for nye. Man har en interesse, som man deler, og så er det alle, man kan snakke med, for alle har den interesse. Det er med til at gøre, at man er meget åben over for hinanden og hurtigt skaber nære venskaber«, siger Malene Jensen.

Tredje stop: Mødestedet

Åbenheden i miljøet hænger nøje sammen med det tredje og sidste trin på vores ’tour de Japan-i-København’: Kongens Have.

Ud over et par blomstrende kirsebærtræer i det ene hjørne er der umiddelbart ikke meget Japan over Christian IV’s gamle nyttehave med lindealleerne og de mange skulpturer. Men for Københavns og omegnens mange Japan-interesserede spiller haven en særlig rolle, fortæller Malene Jensen.

»Det er et mødested, hvor det er gratis at være, og som er let at finde hen til, og så er der et helt særligt træ, som jeg tror, de fleste, som cosplayer eller er interesserede i Asien, kender. Der sætter man sig sammen. Jeg møder næsten altid nogen, jeg kender, der«, siger hun.

»Det er sjovt – jeg vidste ikke, København havde en Harajuku-tradition«, bryder Frederic Pedersen ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Harajuku er et område i Tokyo, som er kendt for sin ungdomskultur med tilknytning til blandt andet cosplay-kulturen, fortæller han. På en særlig bro i området mødes unge hver søndag og promenerer deres hjemmesyede kostumer og andre overdådige outfits.

Helt sådan ser der ikke ud ved træet, der står lige ved springvandet midt i haven. Store bare pletter i græsset rundt om stammen vidner om, at mange mennesker har siddet her, men i dag lader det til, at det overskyede, blæsende aprilvejr har skræmt stort set alle byens indbyggere indendørs. Mine tre japanerguides lader sig dog ikke skræmme af lidt dårligt dansk vejr, selv efter at jeg har sagt farvel og tak for turen.

»Inden vi går, vil jeg da lige nå at netværke lidt. Må jeg ikke lige få jeres numre?«, spørger Frederic Pedersen de to andre.

Forfrosne fingre udveksler telefonnumre og visitkort, og deres forskellige planer for weekendens Sakura-festival bliver luftet. Der skal mere end koldt, blæsende aprilvejr til at spænde ben for et nyt Japan-venskab.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Ibyen guider:  Skal I hænge ud i solen? Her er 9 gode solskinspletter i København

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hos Istid på Nørrebro kan du få økologisk og vegansk is lavet med flydende kvælstof.

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer