Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Tegning: Philip Ytournel
Foto: Tegning: Philip Ytournel

vENTE. Inden lukketid kan folk komme med deres bokse og fylde op af det overskydende mad fra restauranten.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tid til affodring: Forfatter tester madspildsfolkets pendant til Uber

Jacob Skyggebjerg lod sig overtale til at prøve app'en Too Good To Go.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden efteråret har appen Too Good To Go guidet sultne danskere til restauranter i et forsøg på at mindske madspild.

Forfatteren Jacob Skyggebjerg fortæller om den aften, hvor han for 30 kroner fik lov til at fylde en boks til randen med flæskesteg, bulgur, coleslaw, fetaost og sovs, og alt det andet, som var for godt til at smide ud.

Tid til affodring

»Vi skal derhen, før de andre kommer med deres kasser«, siger Sine. »Vi går bare ind fem minutter, før man må, og ser, om de siger noget. Det begynder 21.45«.

Jeg forestiller mig, hvordan folk vil sidde ved bordene rundt om buffeten ti minutter før – den ene studerende efter den anden – med deres lyse dun under næsen og forventningsfulde ansigter, åbne munde, stirrende på buffetens gule fade med et indre ur, der tæller ned til affodringen.

Jeg har set dem komme ud af centret ved lukketid med deres overfyldte hvide madbokse. Julelys i øjne så store som tekopper. Talende om appen. Too Good To Go-appen. Madspildsbekæmpelsens pendant til Uber. Sine bruger den ofte.

Vi skal derhen, før de andre kommer med deres kasser

»30 kroner«, siger hun, »det passer lige med, hvad jeg har tilbage af min SU, efter huslejen er betalt«.

Vi ankommer til restauranten 21.36.

»Vi sætter os derover«, siger Sine og peger på en bænk på den anden side af krydset. »Vi gider ikke stå og glo sammen med de andre«.

Skikkelser i skyggen

Henne ved restauranten begynder skikkelserne at anes i skyggen langs muren. Først er det bare to piger, man kan se, der står og ryger og tripper lidt på stedet. Så toner en tredje pige frem af mørket, og længere væk står to fyre. En cykel nu, en mand på en gammel herrecykel, kommer slingrende op over fortovet og parkerer ved et vejtræ. Han lister rundt og kigger ind ad vinduerne.

Da bliver det klart for mig, at der ikke er seks eller otte unge mennesker, der venter på det magiske tidspunkt her ved indgangen til Dalle Valle. De er over det hele. I de tilløbende sidegader sniger de sig rundt, mens de forsigtigt holder øje med restauranten og vinduerne.

Og inde fra torvet og henne fra metroen kommer de. Ud af mørket. Zombier fra Silent Hill. Så smider de tre piger deres cigaretter og styrer mod indgangen.

»Så rykker vi«, siger Sine. Hun sætter fra med benene og skyder skråt over krydset.

Porrer i baconsvæb

Sine viser tjeneren kvitteringen. Vi får to bokse. Så sådan ser den altså ud, når den er åben og tom.

»I sætter jer bare og venter«, siger tjeneren. Der sidder stadig almindelige gæster og spiser. De tre piger har sat sig ved et bord lige op ad buffeten. Ganske som jeg forestillede mig, fryder jeg mig for mig selv, sidder de, som var de seatede på første række til et modeshow. Strækker sultent halsen for at se, hvad de kan håbe på at få i dag.

»Så kan vi lige sidde her og koordinere«, siger Sine. »Så den ene tager kød og sovs, og den anden går i salatbuffeten. Så det ikke bliver en stor pærevælling«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Igen går det op for mig, hvor blind man kan være for detaljer, hvor mange ting der først træder frem, når man bliver ved med at stirre på det samme motiv.

For de sidder overalt, viser det sig. Der dukker flere og flere frem. Folk, der før var helt usynlige, sidder der med hovedet på skrå og venter. Helt nede bagest i restauranten og på alle sider af os. Man kan kende dem på de hvide bokse, som de sidder med i skødet eller på bordet foran sig. Og der kommer flere og flere til. Nede ved døren nærmest strømmer de ind.

Så er Sine igen på benene. Jeg ser det ud ad øjenkrogen. Et glimt af hendes jakke, da hun springer op til buffeten. De tre piger fra før er allerede i gang med at hakke i fadene. Folk kommer pilende fra alle kanter.

»Der er porrer i baconsvøb«, er der en, der råber. »Jeg skal bare have tyve stykker stegt flæsk«, råber en anden.

»Der er porrer i baconsvøb«, er der en, der råber. »Jeg skal bare have tyve stykker stegt flæsk«, råber en anden.

De ser ikke ud til at kende hinanden, det er helt spontane udbrud, de kommer med. Den sultnes møde med overflødighedshornet. Koordineringen går fuldstændig i stykker. Jeg læsser flæskesteg og bulgur og coleslaw op i den lille boks. Hakker et stykke af brien og dækker det med en valnøddesalat. Sine kommer hen og hælder sovs ud over det hele.

»Det er en god sovs«, siger hun. »Den skal du prøve«.

Tid til at æde

Så falder roen alligevel over folk. De retter ind på række, et bælte af mennesker, der skridt for skridt trækker sig rundt om buffeten. Fuldstændig som i den almindelige åbningstid. Men nu er det tyendets tur til at æde. Blikke rettes længselsfuldt mod et fad længere fremme. Bare man når at få noget af det fad.

Og det går op for mig, at de overhovedet ikke alle sammen er studerende. Folk er vel mellem 20 og 50. Og flere af dem fylder slet ikke boksen op! Fem minutter efter er vi ude igen. Vi har tømt butikken. Amokløbet er til ende. Vi står foran restauranten i skæret fra det hvide neonskilt over døren. Folk går forbi med deres bristefærdige bokse.

»Det er så fedt«, råber en mand og slår med knyttet næve mod himlen, idet han svinger ud på vejen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg får en plastikgaffel af Sine og åbner. Stegt flæsk ligger presset sammen med spaghetti, fetaost og croutoner. Det er vel, hvad man beder om, når man gør det til en konkurrence om, hvem der kan stoppe mest ned i sådan en boks.

Anstændighed og mådehold må komme med rutinen. Vælge en ret og holde tingene lidt adskilt. Men maden smager, som den skal. Og der er til hele natten.

De skal nok snart få fundet på en lov imod det her.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt

Anmeldelser