Kulturbyrum. Allerede i sommeren 2010 blev den såkaldte 'Ofelia Beach' etableret på Kvæsthuspladsen. Nu vil en nyddannet forening sørge for, at der igen kommer liv på pladsen ved havnen.
Foto: endering: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

Kulturbyrum. Allerede i sommeren 2010 blev den såkaldte 'Ofelia Beach' etableret på Kvæsthuspladsen. Nu vil en nyddannet forening sørge for, at der igen kommer liv på pladsen ved havnen.

Byliv

Toppen af nyt parkeringsanlæg bliver Københavns nye kulturscene

Når det underjordiske anlæg ved Skuespilhuset er klart, bliver der plads til byliv og kultur på Kvæsthuspladsen året rundt.

Byliv

Med inspiration fra New York får København nu et stort byrum ejet af offentlige og private interesser i fællesskab.

Det drejer sig om Kvæsthuspladsen ved siden af Skuespilhuset og ud mod Københavns havn, som ved årsskiftet står klar.

En nydannet forening, der har taget navn efter det nu nedlagte Ofelia Beach - som tidligere har været et sommerligt trækplaster med udendørs visning af fodbold-VM med sandstrand, liggestole, koncerter, opera og tangoundervisning - vil sørge for, at det udendørs kulturliv i området får et nyt boost.

Den store udendørs 'scene', som den 450 meter lange Kvæsthusplads udgør, ligger oven på et treetagers parkeringsanlæg med plads til 500 biler, og Det Kongelige Teater har af Kulturministeriet fået til opgave at kuratere kulturen i det ny byrum ved vandet.

»Man kan tænke Ofelia Beach som en slags pilot projekt. Nu må vi se, hvordan vi kan få udnyttet erfaringerne maksimalt. Vi (Det Kgl. Teater, red.) kommer til at være til stede med vores forskellige indhold, men vi kommer også til at booke andre ind, hvis de kunne have lyst«, siger teaterchef ved Det Kongelige Teater, Morten Hesseldahl.

LÆS FRA ARKIV

Han forestiller sig, at Kvæsthuspladsen skal have en skarpere profil end den tidligere Ofelia Beach, men samtidig ramme bredt kulturelt og eventuelt spænde over børneaktiviteter, skøjteløb, jazz- og operafestival, små og store koncerter.

Teaterchefen ser den ny opgave som en gave.

»Vi glæder os helt vildt til det. Med liv uden for døren kan vi få Skuespilhuset til at leve endnu mere. Med oplevelser på Kvæsthuspladsen får flere danskere lyst til at købe billet til det vi tilbyder inden for, så det er et vigtigt greb for os«.

Kyssetrappe og otte tårne

Arkitektonisk er der tale om en langt mere ren og minimalistisk oplevelse end ved den tidligere, midlertidige Ofelia Beach, der med lidt græs, lidt sand, lidt containerpavillioner og andet inventar var en broget oplevelse. Pladsen er i øvrigt formgivet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter, som også tegnede Skuespilhuset.

Når den ny Kvæsthusplads åbner, vil de sidste 60 meter af den lange mole, der er støbt i en særlig mørk og rillet beton, sænke sig gradvist ned mod havnebassinets niveau, så molespidsen kun er 40 centimeter over dagligt vande. Langs molen vil der være et bolværk, så store skibe kan lægge til, mens der på indersiden kommer en brygge, hvor mindre sejlbåde kan få plads. Op mod Skuespilhuset vil kanalrundfartens fladbundede både få plads.

På selve pladsen, der i sig selv kan tjene som en stor scene, er opføres otte fem meter høje og 40 kvadratmeter store pavilloner. Fire af dem tjener som nedgang til p-anlægget nedenunder, mens den femte er cafe, den sjette kan bruges som intimscene, den syvende er et scenetårn med lys, lyd og omklædningsfacilitet til store koncerter og den ottende er billetkontor for kanalrundfarten. I p-anlægget vil der i øvrigt være et tredobbelt højt rum med ovenlys, som også kan bruges til kulturarrangementer.

I bunden af Kvæsthusbassinet bygges et plateau med plads til udeservering og en såkaldt ’kyssetrappe’ ned mod vandet, hvor man kan nyde aftensolen – og måske kysse.

Med ophold helt ved vandspejlet er der utvivlsomt besøgende, som får lyst til at tage en dukkert i havnen. Men det vil være ulovligt, forklarer projektdirektør for Kvæsthusprojektet, Ole Bach.

»Vi er blevet enige om, at der i forvejen er mange steder i København, hvor man kan bade, og at hele det udtryk med redningstårne, ekstra toiletbygninger og afskærmning i havnen ikke passer ind her. Så det bliver forbudt at bade«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE

Samarbejde som i New York

Kvæsthuspladsen som et nyt, kulturelt byrum bliver finansieret som et offentligt-privat samarbejde mellem Kvæsthusmolens to grundejere, Kulturministeriet og Jeudan, og med Realdania som bidragyder. Kulturen på pladsen står Foreningen Ofelia Beach for, og de konkrete initaitver finansieres af de parkerende bilister, sådan Jeudan betaler et bidrag per parkering i p-anlægget. Desuden giver Realdania et engangsbeløb til foreningen, mens Kulturministeriets bidrag som nævnt består af Det Kongelige Teaters aktiviteter på Kvæsthuspladsen

Inspirationen til den særlige konstellation kommer fra blandt andet Bryant Park i New York, som netop er finansieret i et offentlig-privat samarbejde.

»Private ejere og offentlige organisationer går med fælles kræfter ind i at gøre et offentligt areal til et rart sted for mennesker i området. Det kaldes et 'Business Improvement District' i udlandet og bruges blandt andet i New York, England og Tyskland«, forklarer Ole Bach.

Kort fortalt går det ud på, at hvis et flertal af grundejerne i et område bliver enige om samme at vedligeholde, forskønne, udvikle eller andet for at løfte deres kvarter, kan de tvinge de øvrige til at gå med og betale et kontingent, hvor midlerne skal bruges til udvikling. Og det har ofte stor effekt.

»Bryant Park i New York var et narkoland, hvor folk for 30-40 år slet ikke turde komme. Det offentlige havde nærmest givet op, men med den her konstruktion har man fået genrejst byrummet, som i dag er et af byens mest attraktive og brugte«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men nu er Kvæsthusmolen og Sant Annæ Plads jo ikke ligefrem et skummelt kvarter?

»Nej, men det handler også om for grundejerne, at deres investering holder værdi, at området ikke forfalder. Det her område hører ikke til de fattigste i byen, men vi synes, at når vi bruger så mange penge på at sætte i stand, så kunne det være fint at skabe noget inspirerende«, siger Ole Bach.

Det ny parkeringsanlæg forventes indviet i oktober/november, mens Kvæsthuspladsen forventes klar ved årsskiftet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN