Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stedsans. Torvehallerne blev et kortvarigt og halvdyrt bekendtskab for Stedsans.
Foto: Preston Drake-Hillyard

Stedsans. Torvehallerne blev et kortvarigt og halvdyrt bekendtskab for Stedsans.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stedsans i Torvehallerne lukker efter tre måneder

Ja, vi har tabt en masse penge, men vi har også skabt bevidsthed om sundhed og bæredygtighed, lyder det fra ejeren.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ordbogen definerer stedsans som »evnen til at genkende et sted eller til at finde sig til rette på et (ukendt) sted«.

Men restauranten Stedsans fandt sig aldrig rigtig til rette i Torvehallerne, hvor den nu lukker efter blot tre måneder.

Stedsans Farm to Table Street Cuisine sidste åbningsdag er søndag 10. juli.

Først står den på flere dage med jazzarrangementer i anledning af Copenhagen Jazz Festival.

'For stor en opgave'

Hvor moderskibet Stedsans på tagfarmen ØsterGro på Østerbro er internationalt kendt for fine cuisine, har Stedsans i Torvehallerne serveret street cuisine i den lidt billigere ende. Men stadig sæsonbetonet, økologisk, bæredygtig mad fra primært lokale producenter og med fokus på planteriget.

»Det kan godt være, at folk kommer fra hele verden for at spise på vores restaurant, men når almindelige mennesker står i Torvehallerne og er sultne, så kender de færreste desværre Stedsans. Og så skal de afkode fire sæsonfavoritter og kød fra dyr, der kun har haft én dårlig dag i deres liv på et splitsekund i forhold til sandwich, sushi og pizza - og det var simpelthen for stor en opgave for os. Pisseærgerligt«, siger Stedsans' ejer, Flemming Schiøtt Hansen og fortsætter:

»Når man tager penge med på arbejde hver dag, ender man med konstant at skulle ændre på konceptet, kommunikere nye tiltage ud til personale, kunder og så videre. Og det lykkedes os aldrig at få vendt skuden. Vi har lært af bitter erfaring, at det er rigtig dumt at klø på for længe med en forretning, som man ikke tjener penge på. Så vi har taget konsekvenserne af det«.

Svær start med vådt vejr

Stedsans Farm to Table Street Cuisine åbnede i et af de små udendørs huse tilbage i april.

Planen var at skabe liv i og hygge i hullet mellem de to Torvehaller, hvor Cava Bar tidligere havde huseret.

Er tre måneder ikke for kort tid til at gøre opmærksom på sig selv?

»Vi havde en rigtig svær start i Torvehallerne med et virkelig koldt og vådt/snefyldt forår. Ikke lige det bedste for et udendørs koncept. Når man skriver kontrakt med Torvehallerne, er det for en enkelt sæson ad gangen, og i den optik er tre måneder faktisk halvdelen af kontraktperioden, så vi mener vi har givet vores lille sted en fair chance«, siger Flemmig Schiøtt Hansen.

»En af de mange tanker bag Stedsans er at vise, at det er let at lave mad, når råvarerne er fantastiske. Det viste vi i Torvehallerne, hvor vi stod i et gadekøkken på cirka 9 m2 og lavede mad, der begejstrede mange mennesker og journalister fra hele verden. På et tidspunkt havde vi friskhøstet grønt fra tre forskellige biodynamiske bønder på samme tallerken. Samtidig kunne man få vine fra de dygtigste naturvin-producenter i verden til lidt over detailpris. Vi er faktisk megastolte af den forretning«.

Foto: Preston Drake-Hillyard

»Vi ville gerne gøre rigtig, velsmagende, bæredygtig mad tilgængelig for mange, fordi, som vi sagde, »et måltid siger mere end tusind ord«. Vi havde en idé om, at vi ville kunne få rigtig mange til at værdsætte et sundt måltid gjort på råvarer af høj kvalitet. Samtidig ønskede vi at lave en skalérbar forretning, hvor vi kunne få ordentlige mængder af dygtige bønders råvarer til byen. Logistikken fra by til land er en af de største udfordringer for bønder, der ikke er specialiserede nok eller store nok til at levere til de store supermarkedskæders oligopol. Det lykkedes desværre ikke«, siger Flemmig Schiøtt Hansen videre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tårerne pressede sig på

Stedsans har oplevet stor opbakning fra Torvehallerne, fra gæsterne og fra personalet, der kæmpede for at projektet kunne lykkes:

»Da vi endelig meldte ud, at vi ville lukke, klappede vores personale af os for at have prøvet. Der var det svært at holde tårerne tilbage. Vi er alle sammen enige om at de tre måneder, vi var på Torvet langt fra har været forgæves. Ja, vi har tabt en masse penge, men jeg tror også vi har fået skabt en ny bevidsthed om at sundhed og bæredygtighed er en mulighed, også i gadeplan. Så det er ikke med vemod, og vi gør det jo med stil - med vinbar og jazz hver dag«.

Regner I med at lave en aflægger af Stedsans et andet sted nu?

»Vi har ikke planer om at åbne et andet sted, men koncenterer os om vores dejlige oase, Stedsans ØsterGRO. Og det varer nok noget tid, før vi kaster os ud i et bredt projekt som dette igen«, siger Flemmig Schiøtt Hansen.

Foto: Preston Drake-Hillyard

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips