Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flet. Materialerne på Carlsberg er tunge, men legende. Øverst tv. Praksis Arkitekters kommende forskerboliger med flettet murværk, nedenunder en gammel mur ved elefantporten med et mønster af udhævede sten og til højre mødet mellem forsker boligerne og en hullet guldfarvet alupassage, der måske er sjov, men helt uden forbindelse til stedets materielle kvalitet.
Foto: Karsten R.S. Ifversen

Flet. Materialerne på Carlsberg er tunge, men legende. Øverst tv. Praksis Arkitekters kommende forskerboliger med flettet murværk, nedenunder en gammel mur ved elefantporten med et mønster af udhævede sten og til højre mødet mellem forsker boligerne og en hullet guldfarvet alupassage, der måske er sjov, men helt uden forbindelse til stedets materielle kvalitet.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Carlsberg Byen: Kun én arkitekt har forstået stedets ånd

Et hus med forskerboliger rammer bygningsarven og ser ud som om, det har fået en varm sweater på.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Humlen i Carlsberg Byen er mursten. Bryggernes fine gamle bygninger, som dem, der omgiver elefantporten, er alle opført i mursten. Mange med store formummede blankmure, nogle med ornamenter og andre med særlige skifter, der alt sammen giver området en sitrende atmosfære af tegl og tyngde. Store, lidt hemmelige og lukkede volumener, der står tavst og tæt på Valby Bakke. Lidt som en flok elefanter. Bare i mursten.

Svenn Eske Kristensen tegnede i 1967 således de smukke og mystiske hængende haver ud til æresboligens have med røde mursten. Det er en høj nedtrappende væg bestående af forskudte, konkave og etagehøje skærme, der danner baggrund til haven. Men facaden har ingen vinduer ud mod haven, for den var dengang privat, og man ønskede ikke, at bryggeriarbejderne i den bagvedliggende ’Ny Tap’ kunne gå og holde øje med, hvad der foregik.

Gennem årene er der dukket andre materialer op, som de grønne plader i Svenn Eske Kristensens høje bygsilo fra 1967, der 30 år senere blev ombygget til koncernens hovedkvarter. Men det er murstenene, der har givet bryggeriet dets særlige atmosfære.

Nu er de første nye byggerier ved at komme op, og man kan få en idé om, hvordan det nye Carlsberg vil tage sig ud.

Man har tilsyneladende beholdt tætheden, som foreskrevet i tegnestuen Entasis’ vinderplan for området, og det første høje tårn ud af flere er også på vej. Men materialiteten, teglen, er desværre udeladt på et væsentligt sted.

Guld og strømper

Eske Kristensens hængende haver er bevaret og fredet, men tapperibygningen bag den er revet ned og har givet plads til det hidtil største nybyggeri på Carlsberg, professionshøjskolen UCC, der er kronet af det 100 meter høje Bohrs tårn og er tegnet af et team bestående af ikke færre end fem arkitekttegnestuer. Men teglen fra omgivelserne fik de altså ikke med sig. Og det er synd.

Skolen og tårnet er i stedet klædt i en bruneret aluplade, der er perforeret for at give en visuel dybde til et materiale, der ellers ikke har meget karakter at byde på. Den changerer lidt efter lyset og giver et flimrende mønster, der, når det tager sig bedst ud, kan minde lidt om en nylonstrømpe, der er trukket ud over huset.

I en dobbelt brokonstruktion spænder huset dramatisk over en ny offentlig gade for at koble sig til Eske Kristensens hængende haver. Facaderne og undersiden af broerne ud mod gaden er blevet klædt med gyldne aluplader. Det er en reference til andre af Carlsbergs bygninger, der ligeledes bruger guld, men da kun som diskrete effekter.

De gyldne plader er perforeret i et changerende rombemønster for at animere en flade, som mange vil passere tæt på.

Mursten på skrå

Men lige ved siden af, ud til æresboligens have og nabo til Eske Kristensens hængende haver har Praksis Arkitekter tegnet et hus med forskerboliger, der på langt mere begavet vis får fat i bygningsarven og stedets ånd.

De har fået et helt fantastisk forbandt af skråtstillede mursten, hvis idé er lånt fra naboen Eske Kristensens røde skærme. Her er det bare udført i gule sten, og den større kontrast, den gule farve giver til stenens skygge, gør virkningen endnu mere dramatisk. Det opbløder murfladen, der ser næsten strikket ud. Det ligner et hus, der har fået en varm sweater på.

Praksis Arkitekter har flere teglbebyggelser undervejs i Carlsberg Byen, og det nye hus lover godt for kvaliteten og opmærksomheden på de kvaliteter, der allerede er på stedet. Men ærgerligt, at parterne bag områdets største byggeri har lavet en facade, der er helt blind for Carlsberg Byens ånd.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips