Flet. Materialerne på Carlsberg er tunge, men legende. Øverst tv. Praksis Arkitekters kommende forskerboliger med flettet murværk, nedenunder en gammel mur ved elefantporten med et mønster af udhævede sten og til højre mødet mellem forsker boligerne og en hullet guldfarvet alupassage, der måske er sjov, men helt uden forbindelse til stedets materielle kvalitet.
Foto: Karsten R.S. Ifversen

Flet. Materialerne på Carlsberg er tunge, men legende. Øverst tv. Praksis Arkitekters kommende forskerboliger med flettet murværk, nedenunder en gammel mur ved elefantporten med et mønster af udhævede sten og til højre mødet mellem forsker boligerne og en hullet guldfarvet alupassage, der måske er sjov, men helt uden forbindelse til stedets materielle kvalitet.

Byliv

Carlsberg Byen: Kun én arkitekt har forstået stedets ånd

Et hus med forskerboliger rammer bygningsarven og ser ud som om, det har fået en varm sweater på.

Byliv

Humlen i Carlsberg Byen er mursten. Bryggernes fine gamle bygninger, som dem, der omgiver elefantporten, er alle opført i mursten. Mange med store formummede blankmure, nogle med ornamenter og andre med særlige skifter, der alt sammen giver området en sitrende atmosfære af tegl og tyngde. Store, lidt hemmelige og lukkede volumener, der står tavst og tæt på Valby Bakke. Lidt som en flok elefanter. Bare i mursten.

Svenn Eske Kristensen tegnede i 1967 således de smukke og mystiske hængende haver ud til æresboligens have med røde mursten. Det er en høj nedtrappende væg bestående af forskudte, konkave og etagehøje skærme, der danner baggrund til haven. Men facaden har ingen vinduer ud mod haven, for den var dengang privat, og man ønskede ikke, at bryggeriarbejderne i den bagvedliggende ’Ny Tap’ kunne gå og holde øje med, hvad der foregik.

Gennem årene er der dukket andre materialer op, som de grønne plader i Svenn Eske Kristensens høje bygsilo fra 1967, der 30 år senere blev ombygget til koncernens hovedkvarter. Men det er murstenene, der har givet bryggeriet dets særlige atmosfære.

Nu er de første nye byggerier ved at komme op, og man kan få en idé om, hvordan det nye Carlsberg vil tage sig ud.

Man har tilsyneladende beholdt tætheden, som foreskrevet i tegnestuen Entasis’ vinderplan for området, og det første høje tårn ud af flere er også på vej. Men materialiteten, teglen, er desværre udeladt på et væsentligt sted.

Guld og strømper

Eske Kristensens hængende haver er bevaret og fredet, men tapperibygningen bag den er revet ned og har givet plads til det hidtil største nybyggeri på Carlsberg, professionshøjskolen UCC, der er kronet af det 100 meter høje Bohrs tårn og er tegnet af et team bestående af ikke færre end fem arkitekttegnestuer. Men teglen fra omgivelserne fik de altså ikke med sig. Og det er synd.

Skolen og tårnet er i stedet klædt i en bruneret aluplade, der er perforeret for at give en visuel dybde til et materiale, der ellers ikke har meget karakter at byde på. Den changerer lidt efter lyset og giver et flimrende mønster, der, når det tager sig bedst ud, kan minde lidt om en nylonstrømpe, der er trukket ud over huset.

I en dobbelt brokonstruktion spænder huset dramatisk over en ny offentlig gade for at koble sig til Eske Kristensens hængende haver. Facaderne og undersiden af broerne ud mod gaden er blevet klædt med gyldne aluplader. Det er en reference til andre af Carlsbergs bygninger, der ligeledes bruger guld, men da kun som diskrete effekter.

De gyldne plader er perforeret i et changerende rombemønster for at animere en flade, som mange vil passere tæt på.

Mursten på skrå

Men lige ved siden af, ud til æresboligens have og nabo til Eske Kristensens hængende haver har Praksis Arkitekter tegnet et hus med forskerboliger, der på langt mere begavet vis får fat i bygningsarven og stedets ånd.

De har fået et helt fantastisk forbandt af skråtstillede mursten, hvis idé er lånt fra naboen Eske Kristensens røde skærme. Her er det bare udført i gule sten, og den større kontrast, den gule farve giver til stenens skygge, gør virkningen endnu mere dramatisk. Det opbløder murfladen, der ser næsten strikket ud. Det ligner et hus, der har fået en varm sweater på.

Praksis Arkitekter har flere teglbebyggelser undervejs i Carlsberg Byen, og det nye hus lover godt for kvaliteten og opmærksomheden på de kvaliteter, der allerede er på stedet. Men ærgerligt, at parterne bag områdets største byggeri har lavet en facade, der er helt blind for Carlsberg Byens ånd.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce