Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Børnepolitikere. Alt er politisk: Børn der fejrer 1. maj i 1970'erne. Foto: Land og Folk. Arbejderbevægelsens bibliotek og arkiv.

Børnepolitikere. Alt er politisk: Børn der fejrer 1. maj i 1970'erne. Foto: Land og Folk. Arbejderbevægelsens bibliotek og arkiv.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Golden Days-guide: Gå på rov i en tid med klassekamp, sengekantsstjerner og politiske børnesange

Golden Days rejser tilbage til den nære fortid, når den historiske festival fredag indstiller tidsmaskinen til 1970’erne.

Byliv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kapitalismen vs. socialismen

På den ene banehalvdel står kapitalismen klar til at smashe et økonomisk opsving mod modstanderen, socialismen, der dog får pareret og i samarbejde med publikum får returneret den kollektive modstand i en brutal baghånd. Sæt og match!

Klassetenniskampen mellem de to modsætninger, kapitalismen og socialismen, finder under Golden Days sted på Simon Spies’ helt egen centre court bag Bremen Teater – i øvrigt tidligere kendt som Mercur Teatret, hvor Spies i 1970’erne drev den form for biograf, der på en åbningsaften kunne vise en film med titlen ’Fire frække numser fik et gok’. De forhenværende fremtrædende tennisspillere Michael Mortensen og Steen Elsborg genskaber slaget mellem de to ideologier, og modsætningskampen bliver kommenteret live af Jørgen Leth og historiker og tidligere DR-vært Claus Hagen Petersen.

Klassekampen! – Tenniskamp mellem kapitalismen og socialismen. 17. sept. Tennisbanen på Mercur Hotel, Kbh. V.

Mere klassekamp

Du kan også op- eller genopleve klassekampen i mere konkret form, når Christianshavns Beboerhus genopliver historien om sin egen tilblivelse. Den historie begynder i 1975 med besættelsen af Kofoeds Skole, der stod til nedrivning til fordel for et fireetagers parkeringshus. Men hvem var de aktive kræfter bag besættelsen, hvordan lykkedes projektet, og hvordan drejer man i øvrigt en chillum i ler? Det får du svar på i beboerhuset, hvor du kan høre, smage og opleve, hvordan flipperne fik succes med deres magtovertagelse, og hvordan ideerne fra dengang fortsat lever. Der vil være åbne værksteder, hvor du kan lave protestplakater eller knudebatik, du kan deltage i en rundbordsdiskussion og tage en tur på badeanstalten og blive rengjort med marokkansk jord inden fællesspisningen. Der er peace and love i ti timer i Beboerhuset under Golden Days, og du er inviteret.

10 timers klassekamp i Hippieland. 17. sept. Christianshavns Beboerhus, Kbh. K.

Danser diskere disko?

Før klassekampen kan finde sted, skal festivalen festes i gang. Og Golden Days har tradition for ikke at gå stille med dørene i den afdeling. I år er ingen undtagelse, og hvordan skulle rejsen tilbage til 1970’erne ellers påbegyndes, end med en storslået diskodaskodansefest, med alt hvad det indebærer af glitter, glamour, Gloria Gaynor og velour. Musikken leveres af blandt andre Christian d’Or, Henrik Milling og Vinnie Who. Og så kigger Debbie Sledge fra gruppen Sister Sledge, der huserede i 1970’erne med numre som ’We are family’, også forbi Lille Vega, hvor hun skal være med til at hylde dansegulvet – som du kan slide i stykker med din bedste 70’er-frisure, rulleskøjter og magiske moves. Inden festen er der opvarmning i radiobiografen med en premiere på DR-podcasten ’Last Night a dj Saved My Life’.

Discoteque – åbningsfest på Vega. 9. sept. Vega, Kbh. V.

Flipperfest i Sydhavnen

Der er også fest i Sydhavnen, hvor hipstere bliver til flippere, rockere og diskere i dagens anledning. Karens Minde Kulturhus genskaber perioden, hvor disko var den musik, du dansede til, hvor fællesspisning i kollektivet var dagligdag, og hvor Søren Gericke serverede vegetarmad iført plateausko ... Eller hvordan er det nu? Kom forbi Sydhavnen, og sans dig selv tilbage til 1970’erne iklædt tidstypisk tøj fra udklædningskassen, mens Master Fatman vender plader i dansepavillonen og Søren Gericke disker op med vegetarmad inspireret af årtiet. Derudover vil der være musik med unge aktuelle bands, som alle er inspireret af 1970’erne, og et kurateret loppemarked med ting fra tiden dengang.

Flipper, disker eller rocker. 17. sept. Karens Minde Kulturhus, Kbh. SV.

Frivole fyre og frimodige piger

I 1970’erne hittede to ting rent eksportmæssigt: Det var bacon, og det var stjernetegnsfilm! ’I jomfruens tegn’, der blev instrueret af Finn Karlsson, og som er fra 1973, indledte den eksportsucces, som rækken af såkaldte stjernetegnsfilm blev efter pornografiens frigivelse i 1969. Den blev efterfulgt af ’I tyrens tegn’, der havde Ole Søltoft og Suzanne Bjerrehuus i hovedrollerne, samt fire yderligere tjubang-sexlystspil, alle instrueret af Werner Hedman. Husets Biograf og butikken Lust.dk tager dig under Golden Days med tilbage til festlige, og erotiske, tider, når de viser de to første film i serien. Hver visning afsluttes med en spørgerunde med nogle af de medvirkende.

In The Sign of Sex – vol. 1. og 2. 16.-17. sept. Husets Biograf, Kbh. K.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Litterær kabaret

1970’erne var også årtiet, hvor protestsange og politiske slagsange gjaldede af lungernes fulde kraft. Og du har rig mulighed for at synge med på nogle af sangene under festivalen. I LiteraturHaus bliver det i form af en litterær kabaret med fokus på den litteratur, der i 70’erne både skulle være privat og politisk. En række forfattere fra årtiet samt nutidige forfattere, som voksede op i 1970’erne, beskriver perioden, og i mellemrummene mellem oplæsning og debat hives musik og fællessang frem. Blandt andre Merete Pryds Helle, Kristen Bjørnkjær og Peter Laugesen lægger vejen forbi, mens lektor fra Københavns Universitet Marianne Stidsen får aftenen til at hænge sammen.

Litterær 70’er-kabaret – litteraturhistorie på den fede måde. 10. sept. LiteraturHaus, Kbh. N.

Feministisk sangaften

Du kan også få luftet stemmebåndene til feministisk sangaften på Posthus Teatret. Aftenen indledes med radiomontagen ’Kærlighed, kamp og kusse’, der handler om Danmarks første kvindekollektiv, som lå i Brønshøj. Efter endt lytning hiver feminist og protestsanger Karina Willumsen, der sidste år blev kendt for at lave en satirisk kærlighedssang til folketingsmedlemmet Joachim B. Olsen, guitaren frem, og synger for på kvindesange som ’Hej søster’ og ’Nu har jeg plukket mine øjenbryn for allersidste gang’.

Kærlighed, kamp, kusse – vol. 1. 17. sept. Posthus Teatret, Kbh. K.

De små synger

Børnefamilierne skal heller ikke forbigås. På Gladsaxe Hovedbibliotek synger musikpædagog Lotte Assing ’Jeg er så glad for min cykel’ og ’Smukke Sally’, mens børn fra Gentofte Musikskoles børnekor synger børneprotestsange som ’Vi voksne kan også være bange’. Sangen markerede et skifte i børnesangskrivningen, der hidtil i overvejende grad havde været nuttede. Nu skulle børnene i stedet forholde sig til ting som kønsroller og atomkraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi går med røde sokker. 10. sept. Gladsaxe Hovedbibliotek, Gladsaxe.

Sange med slagkraft. 24. sept. Gentofte Hovedbibliotek, Gentofte.

Golden Days. 9.-25. sept. Forskellige steder i Kbh. og omegn. Se hele programmet HER.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips