Heeeeere's Johnny
Foto: Anonymous/AP

Heeeeere's Johnny

Byliv

Kubrick: Ubehagets mester får festival i Danmark

Festivalen skal hylde den afdøde filmskaber Stanley Kubrick i blandt andet biografer, biblioteker og koncertsale over hele landet.

Byliv

»Kun arbejde og ingen leg gør Jack til en trist dreng «.

Og Jack endte i sandhed som en trist dreng, dengang i filmen 'Ondskabens Hotel' fra 1980.

Manden bag filmatiseringen af Stephen King-romanen, den verdenskendte instruktør Stanley Kubrick, får nu sin egen festival i Danmark, der vil sprede sig ud over hele landet.

Med en støtte på 3,7 millioner kroner fra Nordea Fonden til kunstforeningerne GL. STRAND og artFREQ., blev det muligt at hente festivalen, der også har gæstet blandt andet Irland, Australien og USA, til Danmark.

Festivalen vil foregå med visning af hans film, interviews med Kubrick og udvalgte fotografier.

»Kubrik er i vores øjne en af de helt store mestre, og de film han lavede, var visuelt nyskabende og udfordrede alle de æstetiske grænser for filmkunsten«, siger leder af Kubrick-festivalens sekretariat, Sofie Theill.

Det gnavende ubehag

Stanley Kubrick mestrede i særdeleshed ubehaget, der løb som en rød tråd igennem hans film.

Lige fra de frygteligt forbudte følelser i 'Lolita' til udpenslingen af Vietnamkrigens rædsler i 'Full Metal Jacket'. Eller når Jack Torrance langsomt, men støt, bliver drevet sindssyg af de overnaturlige kræfter i 'The Shining'.

Film, som bare er nogle af dem, der vil blive vist i forbindelse med festivalen.

»Vi kommer til at lave en masse arrangementer rundt omkring i landet i hele 2017, men allerede 7. marts, Kubricks dødsdag, vil der være en stor filmdag, hvor 15 biografer landet over viser hans film. Det her skal netop ikke være en københavnerfestival, men en festival for hele Danmark«, siger Sofie Theill.

Det hele kulminerer i slutningen af året med en udstilling på GL. STRAND, hvor hans fotografier til LOOK Magazine, uddrag fra alle hans film og interviews med Kubrick og hans samarbejdspartnere vises.

Her vil man kunne få et indblik i tilblivelsen af hans film, hans arbejdsmetoder og et smugkig ind i mesterintruktørens private og omfattende arkivmateriale.

Ikke kun for filmsnobber

Det er ikke helt vilkårligt, at arrangørerne bag det danske arrangement valgte at trække festivalen til Danmark.

»Vi syntes, der manglede fokus på Kubrick i Danmark, hvilket er trist, når han ellers har inspireret både internationale, men også danske, filmkunstnere. Sådan en som Ole Bornedal er for eksempel inspireret af ham«, siger Sofie Theill.

»Hvis man ikke har oplevet Kubrick før, kunne man måske godt tro, at det bare er noget, man skal være filmsnob for at kunne forstå, men det er det ikke. Den måde, han fortæller på, kan alle relatere til, for det handler om den gode historie«, siger hun og fortsætter

»Almene fortællinger der giver en 'aha' oplevelse, som sætter sig i kroppen - den behøver man ikke være uddannet indenfor filmverden, for at kunne forstå. Så festivalen handler om at gøre det hele mere tilgængeligt for alle at nyde god filmkunst«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce