Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sjældne og sære søger, kulttegneserier, gamle tryk, postkort og gulnede fotografier og atlas. Byens antikvariater er som skattekamre for bibliofile.
Foto: Christine Evers

Sjældne og sære søger, kulttegneserier, gamle tryk, postkort og gulnede fotografier og atlas. Byens antikvariater er som skattekamre for bibliofile.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Byens rareste boghuler

IBYEN guider dig til storbyens slaraffenlande for bogelskere.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den kuriøse På Læderstræde blandt gadens mange cafeer og butikker gemmer der sig et lille familieforetagende, hvor mor og datter - Regitze Nørregård-Nielsen og Nanna Nørregård-Nielse står bag disken. Det har ligget der siden 1993, før lå det på Gammel Mønt.

Der er kælet for detaljerne i Bøger & Kuriosa. På en kold februardag er der tændt op i lanternen ude foran, og skiltet med den indbyggede blomsterkasse leder tankerne hen på mildt forår.

Indenfor er det som at træde ind i en bibliotekssal. Bøgerne står opstillet på de loftshøje reoler, i en for branchen nærmest sirlig orden. Og de mange kuriosa er lagt frem i gamle kartoteksæsker, som gør det muligt for nysgerrige sjæle at bladre fotos, tegninger og billeder, postkort og glansbilleder igennem.

Bøger & Kuriosa specialiserer sig bl.a. i gamle søfartsbøger, bøger om Grønland og børnebilledbøger. Men som navnet afslører, sælges der også mange andre ting. Kuriosa-delen dækker over f.eks. gamle fotoapparat-reklamer og papirklip fremstilletaf papirklipkunstneren Sonia Brandes. Ting og sager, som ifølge ejeren medvirker til, at det ikke bliver for kedeligt, og at der er noget for enhver smag.

Bøger & Kuriosa. Læderstræde 9 kld., København K. Mandag – fredag kl. 10-17.30, lørdag kl. 11-14,. www.kuriosa.dk .

Den midlertidige
I Pisserenden ligger Sct. Petri Kunst & Antik. I kælderen ligger ’Den midlertidige boghandel’. Her er alt interiør klunset, og den 20-årige ejer Xenia Ramm har fået alle bøgerne foræret af venner og familie, og fremmede, som ringer til hende op til fem gange om ugen om bøger, de gerne vil af med.

Den unge ejer har også planer om, at boghandlen skal huse kunstudstillinger, digtoplæsninger og koncerter i løbet af foråret og stå for dj-arrangementer på gaden til sommer.

Udover at have antikvariske bøger på hylderne, har butikken et lille udvalg af undergrundslitteratur af danske forfattere og forlag, som Xenia Ramm selv kontakter.

Stedet byder også på lidt at varme sig på. Der er nemlig kaffe og te til fri afbenyttelse, og man bestemmer selv, hvad man vil lægge per kop.

Antikvariatet åbnede 21. januar 2010, og det er foreløbigt planen, at det skal blive liggende til 1. oktober. Hvad der så skal ske er uvist.

Den Midlertidige boghandel (dMb). Sankt Peders Stræde 17 kld., København K. Tirsdag – fredag kl. 11-18, lørdag kl. 10-16, søndag og mandag lukket.

Rodebutikken
Udefra ligner det en rodebutik. Bøgerne i vinduet er spredt ud på hvad der ligner tilfældigvis vis. Men hvad der sælges er man ikke i tvivl om.

Ved disken anbefaler ejeren, at man stiller sit habengut. Et klogt valg skal det vise sig. Nogle af gangene er nemlig så smalle, at man knap nok kan gå igennem dem uden at skulle trække maven ind.

Hvis man er i tvivl om, hvor noget står, hvilket mere af reglen end undtagelsen for en førstegangsbesøgende, opridser ejeren Mogens Jacobsen gerne de forskellige kategoriers placering rundt omkring i butikken ud fra sin fotografiske hukommelse.

Østerbro Antikvariat specialiserer sig i bøger fra dette og forrige århundrede. Stedets største udbud er inden for skønlitteratur, psykologi, historie og filosofi. Derudover sælges en lille samling af lp’er og tegneserier, gamle nodebøger, billeder og tegninger.

Stedet skulle ifølge Mogens Jacobsen, rumme ikke mindre end 50-100.000 bogtitler.

Så der er nok at give sig i kast med, hvis man godt kan lide at gå på opdagelse i bøgernes verden, eller hvis man mangler et sted at holde varmen, mens man venter på bus eller tog fra Svanemøllen Station, der ligger tre minutters gang fra Østerbro Antikvariat.

Østerbro Antikvariat. Østerbrogade 222, København Ø. Mandag -torsdag kl. 12-17.30, fredag kl. 12-18, lørdag kl. 11-14. www.netantikvaren.dk .

Den alsidige
Midt på den trafikerede Trianglen kan man søge ro i Trianglen Antikvariat. Den bløde jazz der kommer ud igennem højtalerne bidrager til, at ens puls ryger et par takker ned.

Det er Jens Sirich, ejeren af butikken gennem 28 år, der står bag disken. Det er et stort og lyst lokale med højt til det parisiske glasloft, hvor to faner kører for fuldt blæs. Lokalet er fyldt med handlende, og det vidner om, at stedet er populært.

Udvalget er bredt. Her finder man både gammel og nyere skønlitteratur, faglitteratur, tegneserier, gamle avis- og ugeblads udgivelser, lp’er, singler, cd’er, dvd’er og VHS. Bøgerne er inddelt ud fra kategorier, og der skulle ifølge Jens Sirich være 350 forskellige underkategorier inden for de 15 hovedkategorier.

Jens Sirich forsøger bevidst at nå en ung målgruppe, da hans forretning ligger tæt på Østerbros mange skoler, men tegneserie-interesserede i alle aldre finder noget at komme efter her, for stedet ligger inde med 10.000 af slagsen. Her er alt fra Jonah Hex, Vampirella, Dracula, Prins Valiant, Anders And til Kung Fu magasinet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Trianglen Antikvariat v/ Jens Sirich. Østerbrogade 72, København Ø. Mandag –torsdag kl. 10-17.30, fredag kl. 10-18, lørdag kl. 10-14, lang lørdag kl. 10-15. www.sirich.dk

Den børnevenlige
I Nansensgade 76 i kælderen ligger det tre år gamle Seiers Antikvariat.

Man kan næsten ikke undgå at få øje på butikken pga. dens opsigtsvækkende bomærke, som kunstneren Kasper Holten står bag. En nøgen gallionsfigur sat ovenpå en bog.

Rundt omkring i antikvariatet står der bløde lænestole, som forældrene kan slå sig ned i, mens børnene leger ved det lille bord med børnebøger og legetøj.

Ejeren Rasmus Seier er kok og familefar og antikvariatet er en sidegeschäft til kokkeriet. Seiers Antikvariat specialiserer sig i foto, kunst, arkitektur, design og gastronomi. Som kok ved Rasmus Seier en hel del om sidstnævnte.

Han vil dog gerne holde de to ting adskilte, men hvem ved, måske der kan snige sig et enkelt madlavningstip ud af ærmet. Om ikke andet, kan han i hvert fald guide en igennem butikkens forskellige udbud af gastronomi bøger.

Tanken er nemlig at opstille en lille afdeling i butikken kun viet til madglade sjæle.

Seiers Antikvariat. Nansensgade 76 kld., København K. Onsdag – fredag kl. 13-17.30, lørdag kl. 12-15, søndag – tirsdag lukket.www.seiers.com

Den næstældste

I Kaabers Antikvariat står et tændt stearinlys på disken og lyser op. Den dæmpede belysning passer godt med de antikke møbler i mørkt træ, der har stået i lokalet siden stedets åbning i 1940.

Bagved disken toner et smukt gammelt kasseapparat frem. Det bidrager til at fuldende lokalets gammeldags og autentiske stil.

Kaabers Antikvariat specialiserer sig i alment udvalg af skøn- og faglitteratur, H.C. Andersen, børnebøger, gamle landkort og prospekter, antikvariske og sjældne bøger, grafik og portrætter, som ligger trygt i de oprindelige grafikskuffedarier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kaabers Antikvariat, der også har ligget i Krystalgade, blev grundlagt af Niels Kaaber i 1928. I dag er det Københavns næstældste, kun overgået af Herman H.J. Lynge & Søn på Silkegade (grundlagt i 1821).

Ejeren er Henning Kaaber, der på trods af sin kærlighed for stedet, må erkende, at det pga. hans alder, er blevet tid til at finde en ny ejer.

Kaabers Antikvariat. Skindergade 34, kld., København K. Mandag –torsdag kl. 10-17.30, fredag kl. 10-19, lørdag kl. 10-14.www.antiquabooks.dk .

Besøg også Kaabers grafikudsalg på Rådhuspladsen 45. I samarbejde med Vangsgaards Antikvariat sælger Kaabers Antikvariat her kort og billeder til udsalgspris.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips