Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

36-årige Thomas Fleurquin er født på Rive Gauche i Paris og sørger hver sommer for at sætte gang i Københavns gader med Distortion. Til daglig nyder han selv at finde lommer med fransk stemning i den danske hovedstad.
Foto: FINN FRANDSEN

36-årige Thomas Fleurquin er født på Rive Gauche i Paris og sørger hver sommer for at sætte gang i Københavns gader med Distortion. Til daglig nyder han selv at finde lommer med fransk stemning i den danske hovedstad.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Distortion-chef tryller Paris frem i København

Thomas Fleurquin viser vej til pain au chocolat, galettes og pompøs arkitektur.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han er halvt fransk/halvt dansk og har boet i København siden 1998.

Han kom for at starte den engelsksprogede københavner-avis The Copenhagen Post. Siden lancerede han festfestivalen Distortion, som nærmest blev løbet over ende af sin egen succes denne sommer.

LÆS ARTIKEL

Thomas Fleuquin er født og opvokset på Rive Gauche i Paris, men har besøgt sin danske mormor en gang om året i hele sin opvækst.

I starten fik han ondt i halsen af at snakke dansk, men nu taler han det flydende og ganske hurtigt.

Han elsker sin nye hjemby og savner ofte sin gamle. Derfor søger han mod steder i København, der minder ham om Paris for at få det bedste fra begge verdener.

Thomas Fleurquin guider til sine franske yndlingssteder i den danske hovedstad.

Afhængig af pain au chokolat
Som den franskmand Fleurquin er, har han en svaghed for pain au chokolat, det vi danskere kalder for en chokoladecroissant.

Flere gange om ugen stikker han hovedet ind hos David Piffre, der står bag kagedisken i den franske bager Le Montmartre, hvor man ifølge Fleurquin får en autentisk og velsmagende pain au chokolat.

Sammen taler de to franskmænd fransk - om livet, forretningen og Distortion - hvilket Thomas godt kan savne til daglig.

Hjemme snakker han dansk med sin kone og børn. Vil hans børn med til bageren og have en udsøgt croissant, og det vil de gerne, må de dog modvilligt svare den rare bager-mand merci.

Udover de ugentlige besøg hos den franske bager, der ligger tæt på Thomas Fleurquins hjem, snakker han stort set kun fransk med sin gode ven Thierry.

, Oehlenschlægersgade 5, 1663 København V, åbent hver dag fra kl. 10-18.

LÆS GUIDE

Franske bænke på Amagertorv
Thierry er i folkemunde nok bedre kendt som Colonel.

Han er en fransk kunstner, der er bosat i Danmark og bedste ven og sparringspartner med Thomas Fleurquin.

Et par gange om måneden mødes de for at kigge på mennesker. Særligt kan de godt lide bænkene ved Amagertorv. Bænkene har et ryglæn i flaskegrønt træ og med jernkrummelurer, som man kender det fra bænke i parisiske parker.

Herfra har de to franskmænd på henholdsvis 49 og 36 år - udover Storkespringvandet - udsigt til en mangfoldig skare af københavnere.

»Det er virkelig en blanding af fashion-folk foran Cafe Europa, arbejderklassefolk fra Rådhuspladsen og overklassen, der kommer fra Kongens Nytorv«, siger Thomas Fleurquin, der føler sig godt tilpas i en kosmopolitisk stemning, som den man ifølge ham kan opleve ved Amagertorv.

»Gaden er den største inspiration for mig til Distortion«, siger Thomas Fleurquin om Amagertorv, hvis mangfoldighed tager ham tilbage til Paris.

Næsten for fransk/Granola
Et andet sted i byen, der minder den danske franskmand om sit parisiske ophav, ligger på Frederiksberg.

Stedet hedder Granola og er en lille café, der ligger på Værnedamsvej, som også kaldes 'Lille Paris.'

Fleurquin fortæller, at de mørkebrune træstole, de har på Granola, er identiske med dem, som de franske børn sidder på i skolerne i Frankrig.

Hos Granola kan Fleurquin især godt lide deres chevre chaud-salat med honning og pinjekerner. Lige pinjekernerne er ikke en fransk ting, men derudover er alt ved stedet ganske fransk: Det er småt, indrettet med mørkt træ, og man sidder meget tæt, som man også gør på mange cafeer i Paris.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fleurquin, der er glad for de franske og nostalgiske rammer hos Granola, har dog en anke.

»Den er faktisk lidt for meget. Det er ligesom Disney World, så perfekt er den. Alt er pænt og nydeligt, alt er gennemtænkt, og de har rigtig god smag, men nogle gange er det fedt, når tingene ikke er perfekte«, siger han.

Granola, Værnedamsvej 5, 1819 Frederiksberg

La Galette er autentisk
Ligesom Granola er restaurant La Galette meget fransk.

Crêperiet, som det mere præcist er, er franskejet og personalet fransk og/eller fransktalende. Det, Fleurquin kan lide ved den lille restaurant i Larsbjørnsstræde, er, at den ikke prøver for hårdt.

»La Galette er mere autentisk«, siger Fleurquin, der også her taler fransk med den franske, men dog dansktalende ejer.

Hos La Galette, der laver mad- og dessertpandekager efter bretonsk tradition, vælger Thomas Fleurquin, som de fleste franskmænd, en Nantes, der er en boghvedepandekage med skinke, æg, ost, champignon og purløg.

, Larsbjørnstræde 9, 1454 København K.

Smukt, fransk og lidt for konservativt
Før i tiden gik Thomas Fleurquin til mange møder på den franske ambassade i forbindelse med sit job.

Ambassaden i det Thottske Palæ ligger ud til Kongens Nytorv, der er bygget i 1683 med parisiske Place Vendôme som forbillede.

»På en måde er det lidt for meget, at ambassaden er så vild og flot og konservativ-agtig. På en måde lever den i et andet århundrede«, siger Thomas Fleurquin og vurderer pompøsitet til at være et særligt fransk særkende.

»Franskmænd kan ikke lade være med at være lidt pompøse i det, men jeg er dansk nok til også at kunne se det sjove i det«.

Den Franske Ambassade, Kongens Nytorv 4, 1050 København K

Mine børn skal arve det franske

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er dybt indgroet i franskmænd, at der skal være prestige i ting. Jeg har det også selv«, siger Fleurquin. Og nu til noget, vi måske selv synes, men ikke plejer at høre fra en franskmand:

»Når man er fransk, så er man altså lidt snobbet«, siger Thomas Fleurquin, der håber at videgive noget af sin franskhed til sine tre børn.

»Jeg vil gerne have, at mine børn sætter pris på god smag, god mad og kvalitet i det hele taget«.

Det lever han i hvert fald selv efter. En ting har de dog allerede lært af deres franske far: at spise pain au chokolat.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips