Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
JAN GRARUP
Foto: JAN GRARUP
Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

musik på cykel Guide: Hør København på din iPod

iBYEN har sammensat en dejlig cykelrute til dig, der elsker din cykel, din mp3-afspiller og sange om København.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

1’Langebro’ (1971) - Gasolin’

Hvis du ikke møder lige så spændende mennesker på broen, som Gasolin’ gjorde, så prøv selv at være lidt mere spændende. Råb eventuelt efter en fremmed: »Hey! Du har stjålet mit liv!«, eller se dig omkring med vilde øjne, og skrig fra cyklen: »Jorden går under i dag!«.

2 ’Amar er No. 1’ (1989) - Rockers By Choice

Fra: Hjørnet Amager Boulevard/Ved Stadsgraven – ned ad Amagerbrogade, hen til fodgængerfeltet ud for nummer 14 og tilbage »Uanset hvor du går, er der gang i gaden/ Tag en tur på Amagerbrogade og tjek facaden«, rappede Rockers By Choice i 1989. Men hvilken facade, Rockers? Adsbøl Skinds facade? Gang i den hvor? Amar er ikke no. 1. Det var løgn dengang, og det er løgn i dag. Skynd dig hellere til Christianshavn.

3 ’Kys til Christianshavn’ (1997) - Lone Kellermann

Fra: Christmas Møllers Plads

Nu stinker ordet christianshavnerstemning som bekendt af ejendomsmægler, men det passer altså som tobak i pibe til denne sømandsvise: »Jeg har kærlighed nok/ Og jeg elsker din smog! Du’ den dejligste dreng i min favn – Christianshavn!«. Du risikerer dog hudafskrabninger i øregangen, for Lone Kellermann havde en slem tendens til at råbe, når hun troede, hun sang.

4 ’Onkel How Do You Do’ (1974) - Gasolin’

Fra: Christianias hovedindgang – derfra følg Prinsessegade og ned ad Bodenhoffs Plads

Så skal vi forbi Staden med Onkel How Do You Do, der var rørpostindianer (lyder utroligt sjovt, men hvad er det?!). Husk at synge med på den lyse andenstemme i omkvædet. Gerne i falset. Og gerne højt. Du er ved en fristad! De elsker folk, der synger. Og her teksten, så kan du øve dig på forhånd: »Nu bor han ude på Christiania/ Bondefanger – pusher og bananer/ Han har det meget bedre, end du aner/ Sikken et liv (Åh yeah)/ Sikken et liv (Onkel husk at skriv’)«.

5 ’Christianshavns Kanal’ (1978) - Starfuckers

Fra: Hjørnet af Bodenhoffs Plads og Overgaden Oven Vandet

Lad rytmen forplante sig i dig, og begynd så at rokke hovedet lidt fra side til side. Når omkvædet kommer, lægger du nakken tilbage, lukker øjnene og synger med. Hæst og højt. Ligesom du har gjort så mange gange før i en brandert: »Skibet hedder Christianshavns Kanal ...«.

6’Havnen’ (2003) - Jokeren Fra: Broen over kanalen i Sankt Annæ Gade, kør ad Sankt Annæ Gade og drej til venstre ad Wildersgade og ind i nr. 39»Hvor’ du fra? Jeg’ fra Havnen«. Eller … det er du jo ikke, vel? Men så lad, som om. For nu skal du på Fingerbøllet ligesom Jokeren, og du skal sige yo (ikke yo-yo! Vigtigt!), når du bestiller din gin&øl. Vis din totalt syge gangsta-attitude, og bliv Stodderkongen af Bøllet.

7 Bøllet, pause/vælg selv fra jukeboksen.8 ’Se din by fra tårnets top’ (1972) - Gasolin’

Fra: Bøllet, Wildersgade 39

Vor Frelsers Kirkes tårn er desværre lukket for tiden, så du kan ikke følge sangens anbefaling. Men hvad er tårnet også uden Ulla Laage? Kvinden var kvarterets lydlige logo – hun var Laagen – men den internationalt anerkendte klokkenist (oversejt!) bimlede arbejdspladsen farvel i 2006. Kendt blandt andet for at spille Pippi Langstrømpe og Beatles-sange på klokkerne. Det smukke ved denne del af ruten er i øvrigt, at du gerne skulle stå inde foran »Absalon med mågelort på hatten/ Går på Lauritz (Betjent, red.) hele natten«, netop som Kim Larsen synger sådan i sidste vers.

9 ’Storkespringvandet’ (1966) - Cæsar

Fra: Højbro Plads

Sidder du på cyklen og undrer dig over nummerets massive fingerspil? iBYENs teori er, at Cæsar har glemt at slette et lydspor og bagefter påstået, at det skabte stemning – det er den eneste forklaring. »Ali bali ali bali bi/ Luk dit sæveøje i/ Det fik du, fordi du gik forbi/ Det store stygge storkespringvand«. Her samledes hippierne i de glade dage og the rest is history. Anyways, ’Tornfuglene’ fremført på panfløjte lyder med garanti værre, så behold hovedtelefonerne på. Springvandet er lavet af en fyr med efternavnet Bissen. Og det er i øvrigt storke. Ikke hejrer, som nogle vil bilde dig ind!

10’Sidder på et værtshus’ (1971) - John Mogensen

Fra: Gammel Strand – så op gennem Naboløs, Strædet, Rådhusstræde og Nørregade

John Mogensen skal hjem med Linje 10, når han har bommet sig til billetten. Men du, kammerat, skal blive i sadlen. Husk Johns dårlige erfaringer: »Glemt var tid og sted/ Der var klister på stolen/ Hvordan skal man så komme hjem?«.

11 ’Skt. Peders Engle’ (1984) - Sneakers

Fra: Hjørnet af Nørregade og Sankt Peders Stræde – hele vejen ned, til højre og så Nørre Voldgade

Übercool lov(e)sang til Pisserenden – og den nærliggende Ørstedsparken: »De frække drenge/ Ka’ li’ at komme i det fri/ De går i parken/ Og kender hver en lønlig sti/ De finder sammen/ Og de vil vise, hvad de har/ At gi’ hinanden/ I nat på Casablanca Bar«. Tak, Sanne. Du synger for fedt.

12’Mød mig i mørket’ (1982) - Malurt

Fra: Nørre Voldgade ved Larslejsstræde

Er det sandt, at også denne tekst handler om at møde hinanden i Ørstedsparkens buske? Måske ikke. Nå, men hvem ville du så helst møde i mørket? Bag hestekastanje- eller pagodetræet? Eller klokken 5 om morgenen på legepladsen i Kongens Have? Tænk over det på vejen. Ørstedsparken, som du har på venstre hånd, er under alle omstændigheder en meget dejlig park. Især når man bor lige i nærheden, for så er det næsten ens helt egen.

13 ’King’s Garden’ (2001) - Tim Christensen

Fra: Kongens Have, første indgang i Gothersgade, gående herfra

Og så til nogen andres park: Kiiing’s Garden. Tim Christensen har haft det trist, kan man høre. Faktisk så trist, at det smitter lidt. Men hey, det er også sundt at græde … Egentlig en meget, meget bedre sang, end iBYEN huskede. Og parken fejler heller ikke noget. Kan du huske hende den ældre dame, der fodrede egern i gamle dage? Lever hun endnu? Hun var skidesød.

14 ’Copenhagen’ (1979) - Sods

Fra: Øster Voldgade (ud for Statens Museum for Kunst) – mod Nørreport, så til højre ned ad Gothersgade

Tør øjnene, og glem Tude-Tim, for nu er det tid til lyden af København anno 1979. Dengang man stadig kunne komme på forsiden af landets aviser ved at have hanekam og mere end ét hul i hvert øre, og drengene fra Sods var kongerne af København. Mens du tramper, kan du jo prøve at regne ud, hvad Steen Jørgensen egentlig synger. Det eneste, der står helt klart for iBYEN, er »leather – leather jacket/ shooting daddy« og »dance – dance at Daddy’s disco«. Og det gjorde de faktisk, for at det ikke skal være løgn.

15 ’Forelsket i København’ (2004) - Søs Fenger

Fra: Hjørnet Øster Voldgade/Gothersgade

Forelsket i København. Hvem kan sige sig fri for det? Og jo slet ikke efter en cykeltur med ren kærlighed i ørerne.

16 ’Hjerter Dame’ (1986) - Kim Larsen

Fra: Dronning Louises Bro

Smukt, smukt, smukt: »Irmahønen blinker i mørket/ Ligger bare der og lægger æg/ Jeg sammenligner dig lidt med den/ Men kun for skæg/ Vi sætter fodspor begge to/ På Dronning Louises Bro/ Imellem tusinde andre/ Om lidt er de visket væk/ Men du og jeg går stadigvæk/ Hånd i hånd med hverandre«. Køb en pølse i pølsevognen på hjørnet. Tør øjnene. Og hør den så igen.17 ’Ungdomshuset bli’r’ (2006)

Fra: Hjørnet Nørrebrogade/ Peblinge Dossering

Det er altid lige her, olietønderne brænder, og også da de kæmpede for Jagtvej 69. Men det blev ikke, Ungdomshuset. Selv om de sang.

18 ’Nørrebro’ (2004) - Rasmus Nøhr

Fra: Hjørnet Wesselsgade/Korsgade, find Vodroffsvej

»Hånden op for Læssøesgade!«. Det er lige dér, Rasmus Nøhr løfter sig ud af brunchmusikken. Hyg dig med den.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

19 ’Det var på Fred’riksberg’ (ca. 1967) - Keld & The Donkeys

Fra: Begyndelsen af Vodroffsvej

»Det var på Fred’riksberg/ Det var i maj/ Jeg fik en pige kær/ Og det var dig«. En af de eneste sange, iBYEN kunne komme på om Frederiksberg (vores teori er, at lidende kunstnere er så fattige, at de ikke har råd til at bo på det fine liebhaver-Frederiksberg). Derfor: Bid tænderne sammen, og skynd dig videre. God at spurte til, dog.

20 Vesterbro’ (2005) - Magtens Korridorer

Fra: Et sted på Vodroffsvej

Farvel, optimistiske romantiseren, og dav, realisme. Vesterbro. Hvor »tiden har fundet en trappesten i solen i fred og ro«. I hvert fald, når du hører Magtens Korridorer og fokuserer mere på branderterne på vej hjem fra Guldregn end på barnevognsrally mod latte-cafeerne. Hvis du får lyst til en pils på en bænk, må du ind i Irma på Vesterbros Torv, for kiosken på torvet er blevet en ParadIS. Ak.21’Istedgade’ (1978) - Peter Belli

Fra: Vesterbros Torv

»Hun hedder Laila/ Og hun er danser/ Hænger rigtig meget ud/ I sit diskodanseskrud«. Belli fyrer den af på byens gamle skodgade. Det er her, du får frække fadøl på din polterabend, fortæller folk. Men det er altså stadig dårlig stil. Jo, det er. Jo!

22 ’Jeg vil bo på Vesterbro’ (1972) - Teddy Edelmann

Fra: Midt på Istedgade

»Jeg vil bo på Vesterbro/ Mellem folk jeg kan li’/ Folk jeg kender/ Og gamle venner/ Jeg vil bo på Vesterbro« – en klassiker, hvis der nogensinde var en. Tror du, Teddy føler sig hjemme på Vesterbro i dag? Eller er der gået for meget mikrobryggeri i den, selv her? Snup eventuelt en Elefantbajer i en kiosk. Bare for at mindes. Teddy fødtes i kvarteret i 1941.

23 ’København Here We Come’ (2005) - Nikolaj Christensen

Fra: Hjørnet Enghave Plads/Ny Carlsberg Vej

»Flaskerne klirrer i min inderlom’/ København Here We Come«. »Og måske finder vi en kæreste inden natten er om’/ København Here We Come«. Hjerternes pilot brillerer med nogle utroligt søde rim, som du kan smile lidt ad på vejen. Og så er han jo en ægte Valbydreng, Nikolaj Christensen. Og Valby, ja, det ligger lige bag bulen.24 ’Valby Bakke’ (2004) - Peter Sommer

Fra: Hjørnet Vesterbrogade/Pile Allé

Jyder fortsætter over Valby Bakke, alle vi andre vender om.

25 ’Vanlose Stairway’ (1982) - Van Morrison

Jyder only: Hold lige inde med al den SNAKKEN, og læg i stedet hjemturen forbi Vanløse, og hør Van Morrison med ’Vanlose Stairway’. For sandelig. Van the Man har boet derude. Han var engang så tæt på os. I dag er han gammel og går med blød hat, solbriller og synger jazz. Sådan vil iBYEN også blive gammel. God tur hjem.

Forslag til hjemturen:

Love Shop: Copenhagen Dreaming eller Drømmenes København. Eller begge to.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Din egen rute

Har vi fundet den optimale rute? Hvis ikke har du mulighed for at skrive forslag til andre musikalske milepæle i byen i boksen ovenfor til højre. Der er præmier til de tre bedste bud (se mere ovenfor).

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik (arkivfoto)

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

13 gæster i nattelivet fortæller:  »Når folk klapper mig i røven eller hiver ned i min trøje, tænker jeg nærmest ikke over det, fordi det sker så ofte«

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt