Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Vinyl. Route 66 holdt vinylfanen højt, da tiderne var trange for de store sorte skiver.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her er de bedste vinylbutikker i København

Hippiernes børnebørn har kastet deres kærlighed på LP'erne. Her er fem steder, hvor du kan erhverve dig moderigtig vinyl.

Guider
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ikke alt solidt forvitrer og bliver til luft, sådan som Karl Marx og hans buddy Friedrich Engels ellers forudsagde i ’Det kommunistiske manifest’ i 1948, eller rettere: Ting kan faktisk godt komme stærkt igen, selv om man forbinder dem med en overstået historisk epoke. Og et aktuelt eksempel er den gode gamle long playing-plade af vinyl, som fra midten af 1980’erne i stadig stigende grad blev vist vintervejen af den fremstormende cd.

De store sorte skiver var så godt som forsvundet fra markedet i slutningen af 00’erne; men så fandt hippiernes børnebørn dem frem fra udhusene og kældrene, og i dag er LP-salget for opadgående i en grad, at man i Storbritannien atter er begyndt at udsende hitlister over de bedst sælgende skiver – og sjovt nok er visse af titlerne de samme som i LP’ens heyday, eksempelvis er der to titler med ’Led Zeppelin’ – det kantede mesterværk ’Physical Grafitti’ og den mere lyttervenlige navnløse ’Firer’ på den nyeste Uk Top Ten.

Og i anledning af den årlige Record Store Day, hvor en af de interessante særudgivelser er Steppeulvenes gamle single ’Du skal ud hvor du ikke kan bunde’ i diskofilt begrænset oplag, peger vi på fem steder, hvor du kan erhverve dig moderigtig vinyl af såvel nyere som ældre dato.

Det sker i de københavnske pladebutikker på Record Store Day

En herlig hule for elskere af såvel rock som jazz. Lokalerne husede tidligere den legendariske ’Pladesmeden’, men nu huserer den verdensberømte heavy metal-guitarist (og legedariske quizmaster) Michael Denner bag disken med enorm leksikal viden om musik i stort set alle genrer. Og når han ikke selv passer biksen, er der andre kompetente folk på plads, herunder sessionbassisten Flemming Muus.

Udvalget er bredt, men nok størst inden for de lidt mere hårdtslående genrer. Progressiv og hård rock af lidt ældre dato nyder fremme i kasserne.

Vil man gerne i gang med et band eller en genre, kan man roligt spørge til råds og være sikker på at få et kompetent og uddybende svar, formentlig ledsaget af musikeksempler. Priserne er uhyre rimelige, og for de eventyrlystne er der et baglokale med billigplader: Her kan man gøre rigtig gode køb – eller få suppleret sin samling af Rod Stewart fra de tidlige firsere.

Hvis man har penge at betale med og kun interesserer sig for LP-plader i absolut topstand, så er Soundstation stedet at henvende sig. For her får man bare et elskværdigt »Selvfølgelig har vi den«, i fald man beder om eksempelvis The Zombies lidt oversete mesterværk ’Odessey And Oracle’ fra 1968. Til gengæld skal man også have sit eget pokerfjæs med, når man hører prisen på den forkerte side af 2.500 slag. Angiveligt er der mere end 200.000 titler på lager, og 40.000 af disse er omhyggeligt katalogiseret og søgbare online, mens resten bare står der på sædvanlig vis.

Personalet er vidende og entusiastiske, så man kan roligt henvende sig med allehånde musikalske forespørgsler. Og som sidegevinst kan man risikere at støde ind i en af Københavns mange musikalske celebriteter. For inkarnerede vinylsamlere lader ikke en uge passere uden at slå et slag inden for Soundstation for lige at tjekke lageret. Der kunne jo være kommet en endnu finere presning af Joy Divisions ’Closer’ (den med det rødlige skær, på Factory naturligvis) eller måske The Deviants ’Disposable’ (på Stable Records) til en fornuftig pris.

Mad-festival indtager Københavns gader med langborde og fællesspisning

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Et stort velkørende musiksupermarked, der byder på såvel forbrugerelektronik af enhver tænkelig slags, dvd-film, cd’er og så altså et ganske pænt udvalg af vinylplader. Dog kun nye. For den hæderkronede kæde, der en gang var kendt for at have åh-så-flinke ekspedienter, er ikke nogen kælderbiks. Til gengæld er den velassorteret for så vidt angår nyudgivelser på LP, og man er parat til at hjemtage titler, der ikke måtte stå på hylderne.

Måske ikke osende af retro-hygge og hipster-stemning. Til gengæld kan man også købe hifi-udstyr, rensevæske, pick-up’er og hovedtelefoner i alle prisklasser. Og det kan byttes, de tager alle kendte betalingskort og der står en mand udenfor og sælger brændte mandler. Han er godt nok ikke ansat af kæden, men de smager himmelsk.

Lidt af et kultsted, som har holdt vinylfanen højt også i de trange tider, hvor cd’en og historieløsheden så ud til at løbe af med sejren. Men sorrig er til glæde vendt og mismods vinter ovre. I Route 66 er der ikke plads til mainstream. Det er en specialforretning, som ikke desto mindre ligger inde med et betydeligt bagkatalog og er rigtig godt kørende med de nyeste udgivelser. Det er et sted, hvor der hænges ud og lyttes til tonerne. Og hvor man også bistår med råd om publicering af egen musik – i fald nogle skulle gå med en rockstjernespire i mavsen.

Selv om butikken er forholdsvis lille, er der højt til loftet mentalt, og også her kan man risikere at rende ind i folk, man har hørt synge eller spille guitar i radioen. Priserne på det brugte gods er rimelige. For nye ting gælder, at de koster, hvad de koster. Sådan er det.

Tag til gratis cykelværksted på Dronning Louises Bro

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Historien om Accord er lang og handler blandt andet om et par foretagsomme og musikglade brødre ved navn Alfred og Ole Olsen, der kørte taxa som hovederhverv, men som Nebegeschäft begyndte at handle med brugte 78’ere. De åbnede butikker, som havde hver deres kundekreds, men på et tidspunkt i 1980’erne overtog Frans Uffe Vestergård, der tidligere havde drevet plade- og tegneserieantikvariatet Dr. Octopus i Århusgade, tøjlerne og forvandlede Accord til en omfattende butikskæde med alt til faget hørende i grammofon-plader.

Siden blev det også til computerspil og dvd-film, men der er stadig fokus på vinylerne, som man har et ovenud righoldt udvalg af. Og til meget fornuftige priser. Hovedbutikken ligger nu på Vesterbrogade, men der er også store afdelinger på Nørrebrogade og i Lyngby.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik (arkivfoto)

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt