Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sceneshow. Den kendte side af Barbara Moleko som den lækre, sexede og hende, der kan overvinde alt.
Foto: Anders Rye Skjold Jensen (arkiv)

Sceneshow. Den kendte side af Barbara Moleko som den lækre, sexede og hende, der kan overvinde alt.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er Barbara Moleko og så er der bare Barbara

Sangerinden er kendt for at være glad, forførende og scenens naturlige midtpunkt. Men bag selvsikkerheden lurer præstationsangsten.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Bar-ba-ra, Bar-ba-ra, Bar-ba-ra!«.

Barbara Moleko kan høre råbene bag scenen fra de hundredvis af mennesker, der er kommet til Lille Vega denne aften i januar 2013.

Det burde gøre hende glad. I stedet kan hun mærke panikken brede sig i kroppen.

Det hele føles som en velplaceret mavepuster, der suger al luften ud af hendes krop som en støvsuger, der er blevet stukket ind i maven gennem hendes navle.

Det her er ikke sommerfugle i maven. Det er frygten for at fejle og skuffe de hundredvis af mennesker, der taktfast råber hendes navn.

Barbara Moleko trækker vejret og forsøger at fokusere på setlisten og bandet, der om få minutter begynder at spille op til første sang på scenen. Tanker brager gennem hovedet på hende, hurtigere end hun kan holde fast i dem. Lige nu er hun bare Barbara. Blufærdig, genert og tynget af alle de forventninger, hun kan mærke i luften. Og mens suget i maven tager til, begynder de første tårer at løbe ned ad hendes kinder.

»Det var en meget ubehagelig oplevelse at miste kontrollen på den måde. Lidt præstationsangst inden en koncert er fint, men det her var for meget. Jeg havde lyst til at løbe min vej. Det var først, da min booker rystede mig hårdt og sagde, at jeg skulle trække vejret, at jeg kom til mig selv«, fortæller hun om koncerten i Vega.

Clark Kent

Der findes selvfølgelig kun én Barbara Moleko. Og så alligevel ikke. På en måde er der to.

De er begge født i 1986 på Rigshospitalet i København, og kort efter flyttede de til Mozambique, hvor hendes mor blev udstationeret. Der mødte moren Barbaras sydafrikanske stedfar, som var aktiv i ANC og i eksil. Da apartheidstyret faldt, flyttede familien til Sydafrika, hvor de boede, til moren og stedfaren blev skilt.

Barbara flyttede med sin mor til Vanløse, da hun var 12 år. Her skrev hun sin første sang, og siden er fritidsbeskæftigelsen med musik og sang blevet til en levevej med to album og flere topplaceringer på hitlisterne. På sin vej mod toppen af den danske musikscene har Barbara Moleko opdaget, at det var nemmere for hende at stå på scenen, hvis hun kunne være en anden og mere ekstrovert udgave af sig selv.

»Jeg plejer at kalde mig selv for Clark Kent, fordi jeg har briller på til hverdag. Når jeg tager dem af, er jeg Barbara Moleko. Hun er blevet mit alter ego. Det er Barbara Moleko, der står på scenen. Og så er der Barbara, som bare er mig. Barbara Moleko er hende, der kan finde ud af det. Hun er den lækre, hun er den sexede, og hun kan overvinde alle strabadser. Hun er mit overskudsjeg«.

Det kan virke lidt underligt at tale om to udgaver af sig selv, det ved Barbara godt. Men hun vil være den bedste og give det mest overbevisende sceneshow, og for at gøre det må hun gå i et andet gear, som den normale Barbara ikke kan præstere.

»Der er ikke særlig mange, der ved det, men jeg er faktisk ret menneskesky og genert. Man kan godt sige, at jeg er et exceptionelt følsomt menneske, og hvis jeg skulle have hende den supersensitive Barbara med op på en scene, ville jeg opfange alt for mange ting. Jeg ville gå ned med stress og blive deprimeret, hvis jeg ikke havde mit alter ego. Jeg ville ikke kunne holde til det«.

Kunsten at hæmme angsten

Den aften i Lille Vega i 2013, hvor hun brød sammen og nærmest måtte bæres op på scenen, var det ikke lykkedes hende at skifte ham i tide. Derfor stod hun der bag scenen og gik alt for meget op i, hvad andre mennesker ville tænke om hendes optræden.

Ville hun ramme de rigtige toner? Ville hun kunne leve op til publikums forventninger? Og hvad forventede de hujende mennesker sig overhovedet af hende? Dengang havde hun endnu ikke fået forfinet processen, hvor hun som Clark Kent bliver til sit andet jeg. Hun var i et vadested mellem to måder at hæmme angsten på.

Fra starten af karrieren, hvor hun dulmede den ved at drikke sig mod til, og til i dag, hvor hun bruger et bestemt ritual til at blive Barbara Moleko.

»Jeg går ind i mig selv. Jeg skal have en time, inden jeg går på scenen, hvor jeg gennemfører mine ritualer med at lægge makeup, laver nogle armbøjninger og lave vejrtrækningsøvelser. Hvis jeg får lov til det, kan jeg styre min præstationsangst. Man kan sige, at jeg har skullet lære at kravle ind i min egen krop for at kunne kravle op på scenen«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den værste situation

Ritualerne virker langt bedre, end alkoholen gjorde tidligt i karrieren, og i dag er der meget længere mellem anfaldene af præstationsangst. Men alter egoet har også sine ulemper. Det kommer til udtryk, når de to verdener og deres dertilhørende personligheder braser ind i hinanden.

»Når jeg bliver genkendt på gaden eller hører folk hviske mit navn, klikker jeg over i et andet univers. For alt det der med at skrive autografer og få taget billeder med folk, det er selvfølgelig en del af jobbet, men der bliver jeg nødt til at være Barbara Moleko. Den almindelige Barbara er for blufærdig til sådan noget, og hun kan ikke forstå, hvorfor hun får al den opmærksomhed«.

Den værste situation, der overhovedet eksisterer for samspillet med Barbara og hendes alter ego, er, når Barbara Moleko er til et pressearrangement eller et awardshow. Her virker hverken stille fokus eller armbøjninger, og der falder hun tilbage til sit gamle trick, der effektivt lukker ned for følelserne.

»Til awardshows bliver jeg sat i en situation, hvor jeg skal være Barbara Moleko uden at kunne gøre det, som Barbara Moleko kan: at synge og at underholde. Jeg kan ikke præstere og vise, hvad jeg kan. Jeg kan ikke vise, at jeg er den bedste. Samtidig er jeg et kæmpe konkurrencemenneske, og hvis jeg ikke vinder en pris, kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv, hvad jeg kunne have gjort bedre. Og det har jeg meget svært ved. Så i stedet drikker jeg hjernen ud«.

Højt at synge, dybt at falde

Barbara Moleko er efterhånden et veletableret navn i dansk musik. Hun har lavet musik med L.O.C., sunget sig ind i danskernes dagligstuer i ‘Toppen af poppen’ og været nomineret til alle danske musikpriser, der er værd at tale om. Men hun læser ikke sine egne anmeldelser, og hun ser aldrig sig selv i fjernsynet. Hvis hun gjorde, ville hun lede efter et fejltrin eller en tone, som hun kunne have ramt bare lidt bedre. Og for en notorisk perfektionist er fejlene nemme at få øje på.

Hun har selvfølgelig koncerter, hvor hun står på scenen og kan mærke, at alting spiller, og hvor hun kan være høj i flere dage på følelsen af at have givet en blændende god koncert. Men når en koncert ikke går, som den skal, er faldet tilsvarende dybt.

»Jeg kunne ligge i sengen flere dage, hvor jeg ikke lavede andet end at tænke på, hvad der var gået galt. Det føltes som at have tømmermænd, hvor jeg fik flashbacks til de øjeblikke i koncerten, hvor jeg havde fejlet. Hvis jeg ikke bruger nedturen konstruktivt, bliver det en nedadgående spiral af destruktive tanker om, at jeg ikke er god nok. Og det kan jeg så tage med til næste koncert, og så kører det rundt og rundt. Der kan jeg godt mærke, at mine forventninger til mig selv helt klart er meget højere end alle andres«, siger hun.

Når nedturen melder sig, hjælper alter egoet ikke. Der er ingen vandtætte skotter mellem den private Barbara og alter egoet, når det kommer til følelser. Selv om masken kan blokere en del af alle de indtryk, der kommer ind, når Barbara Moleko står på scenen, sidder hele koncerten som oplevelse stadig i Barbara, når showet er slut og paraderne er faldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men lige meget hvor stejl nedturen kan være efter en koncert, lige meget hvor overvældende hele Danmarks forventninger kan føles, og lige meget hvor skræmmende et udsolgt Lille Vega kan lyde, vil hun ikke opgive musikken.

»Jeg har meget høje forventninger til mig selv, men det er også en drivkraft. Og jeg har aldrig overvejet at stoppe. Aldrig. Lige meget hvor skuffet jeg bliver over mig selv, kommer jeg op igen. Jeg har aldrig været i tvivl om, at det, jeg gør, er det rigtige. Når jeg kravler op på scenen, er jeg den bedste i mit fag, og det er derfor, jeg er her. Alt andet her i livet vil jeg kun være semigod til«.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Ibyen, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips