Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mandehørm. Tyske Rammstein er et af hovednavnene på Tinderbox. Bandet består af seks mænd.
Foto: Finn Frandsen (arkiv)

Mandehørm. Tyske Rammstein er et af hovednavnene på Tinderbox. Bandet består af seks mænd.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets Tinderbox: 99 mænd og 2 kvinder på scenen

»Helt grotesk« og »provinsielt«, mener musiker og forsker. Odense Kommune og Tinderbox mener ikke, der er nogen kvinder at hyre.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man går ind på den nye store musikfestival Tinderbox’ hjemmeside og ser under ’kunstnere’, er det topnavne som David Guetta, Lukas Graham, Volbeat, Dizzy Mizz Lizzy, Rammstein, Suede og Saybia, der pryder plakaten.

Scroller man nedad og lader øjnene fare hen over de mange bandbilleder, bliver det dog ret iøjnefaldende, at der mangler noget. Kvinder. Der er ingen kvindelige hovednavne, ikke et eneste.

Tinderbox har hyret 35 navne til at spille i juni. Disse 35 bands består af 99 mænd og 2 kvinder. De to kvindelige musikere er sanger og musiker Nanna Bryndís Hilmarsdóttir fra bandet Of Monsters and Men og musikeren Bridget Regan fra Flogging Molly.

Det svarer til knap 2 procent kvinder på en festival, der er skabt til at profilere Odense og Fyn som progressiv og kulturelt fremme i skoene.

» What? Det lyder jo fuldstændig grotesk! Det er så voldsomt, at man nærmest tænker, om det er et bevidst statement? Ellers har de virkelig sovet i timen«, siger musiker og sangskriver Nana Jacobi, der er aktiv i debatten om en mandsdomineret musikbranche.

Debatten er ikke ny, men det sidste år er der afholdt debatmøder, skrevet massevis af artikler og lavet tv-indslag. Statens Kunstfond har afholdt konference om emnet, og daværende kulturminister Marianne Jelved (R) indskrev flere punkter i en musikhandlingsplan, der skulle være med til at udligne køns-ubalancen i dansk musikliv. Det initiativ har nuværende kulturminister Bertel Haarder (V) dog skrottet igen.

»Jeg føler mig som kvinde ikke særlig inviteret til sådan en festival. Jeg oplever, at musikbranchen er styret af indforståede broderskaber, fra pladeselskaberne og bookere til spillestederne og festivaler. Det er virkelig en branche, der nægter at flytte sig. Det, vi ser her, er det, man kalder same thinking – at man vedtager, at noget er kvalitet, og så bekræfter man ellers hinanden i den sandhed ved at booke ens mandlige musikere«, siger Nana Jacobi.

Værsgo, 19 bud på kvindelige kunstnere

Generelt udgør kvinder kun 20 procent af udøverne på den danske scene for rytmisk musik, og Roskilde Festival har også tidligere været i medierne for ikke at have kvinder nok. Men der har kritikken lydt på, at Roskilde kun havde 15-20 procent kvinder, hvilket er nærmest prangende i forhold til Tinderbox’ 2 procent og ingen kvindelige hovednavne.

Men hvem kunne de have booket?

»Alle mulige! Det behøver ikke være sparke røv-rock alt sammen. Der er PJ Harvey, Marie Key, Pernille Rosendahl, Kira Skov, Barbara Moleko, Annisette, Lydmor, Tina Dickow, Kill J, Velvet Volume, Baby in Vain, MØ, Patti Smith, Adele, Grimes, Sia, M.I.A., Oh Land, Fallulah. Jeg kunne blive ved«, siger Nana Jacobi.

Fabian Holt er lektor i musik og events på RUC og følger festivalerne. Han mener ikke, at man kan sammenligne de nye kommercielle festivaler med de gamle.

»Tinderbox og NorthSide er en ny slags privatejede festivaler, der ikke deler de gamle foreningsfestivaler som Roskilde og Skanderborgs værdisætning om at gøre noget for kultur og mangfoldighed. Tinderbox’ fokus er at finde en niche i markedet, og det er lykkedes dem, men det er tydeligvis ikke deres fokus at skabe bevidsthed om køn og etnicitet i popkulturen«.

Vil det sige, at kvindelige musikere ikke sælger billetter?

»Det handler om forskellige kulturer og markedssegmenter. Der er et clash mellem provins og hovedstad her. Det er symptomatisk, at det er Politiken og ikke Fyens Stiftstidende, der laver denne historie, for der er markante kulturforskelle i Danmark. Odense Kommune har hyret et firma til at starte en festival, der skal markedsføre byen og tiltrække mange«.

Så hvordan ender de med 99 mænd og 2 kvinder på programmet?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg husker pressemødet, da de annoncerede festivalen. Der sad der tre mænd. Ledelseslaget i danske festivaler udgøres med få undtagelser af mænd, og det har stor betydning for køn og mangfoldighed. Det er problematisk, fordi festivalen er skabt til at profilere Fyn, men sådan et program forstærker billedet af Fyn som provinsielt og ikke særlig kulturelt visionære. Det er spildt potentiale«, siger Holt.

»Det er ikke overlagt«

Tinderbox-festivalens hovedsponsor er Odense Kommune. Her mener udviklingschef Ronnie Hansen, at den skæve kønsbalance handler om musikbranchens nedarvede mangel på kvinder.

»Jeg ved 100 procent sikkert, at det ikke er overlagt. Vi har set på 200 kilometers afstand, at denne historie ville komme. Men den skæve kønsbalance stammer fra nogle strukturer langt tilbage i musikbranchen. Der er ikke nok store kvindelige artister at booke. Så skulle Tinderbox forsøge at overbyde de andre festivaler for at få store kvindelige artister, men det er ikke en bæredygtig kommerciel præmis«.

Hvad siger du til Nana Jacobis forslag til kvindelige artister?

»Hvis det alene var at skrive en ønskeliste, ville man straks kunne se en ligelig fordeling. Men der er tourplaner, logistik og ikke mindst størrelsen på artister at tage hensyn til. Jeg kan ikke selv komme i tanke om et eneste stort kvindeligt navn, som det er muligt at booke, der er blevet overset. Men jeg er heller ikke vild med, at der ikke er flere kvinder på programmet«.

Men kun 2 procent? Hvorfor skulle kvinder egentlig købe billet til Tinderbox?

»Der er desværre ingen af de danske festivaler, der har imponerende statistikker. Sidste år lå Tinderbox højere end andre, i år ligger de lavere. Der er intet, der tyder på, at kvinder køber billetter for at se andre kvinder, og festivalen sælger bedre end nogensinde, men det er sådan set ikke afgørende for, at jeg gerne havde set en bedre diversitet«.

Ikke bevidst fravalg, siger Tinderbox

Også musikernes brancheorganisation Rosa afviser kritikken.

»Jeg undrer mig ikke over, at kommercielle forretninger som Tinderbox ikke har kønskvotering. Deres forretningsgrundlag og indtjeningsmuligheder ligger jo netop i ikke at kuratere, men at være brugerstyret ved, at de forsøger at sammensætte og levere de navne, det største publikum ønsker at se. Efterspørgsel og udbud! Det er en forretning med et produkt, ikke kulturpolitik«, skriver daglig leder i Rosa Gunnar K. Madsen i en mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Tinderbox’ pressetalsmand, Morten Hopballe, siger til kritikken:

»Vi ville gerne have haft flere kvinder på plakaten og havde det også sidste år. Det at sammensætte et festivalprogram er en kompleks størrelse, men det er ikke et bevidst fravalg af kvinder. Desuden arbejder vi benhårdt på at få et par kvinder mere på inden sommer«.

»Helt grotesk« og »provinsielt«, mener musiker og forsker. Odense Kommune og Tinderbox mener ikke, der er nogle kvinder at hyre.

Opslået af Politiken på 11. april 2016

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips