Få de vigtigste historier direkte i din indbakkeLæs mere

Hunkøn. Sangerinden Veronica Maggio er en af fem kvindelige musikere, som i dag er blevet offentliggjort til Tinderbox Festival. Med dem ender fordelingen i programmet på 7 kvindelige musikere og 101 mandlige.
Foto: THOMAS BORBERG

Hunkøn. Sangerinden Veronica Maggio er en af fem kvindelige musikere, som i dag er blevet offentliggjort til Tinderbox Festival. Med dem ender fordelingen i programmet på 7 kvindelige musikere og 101 mandlige.

Koncert

Nye Tinderbox-navne tredobler antallet af kvinder

Odense-festivalen lukker programmet med bl.a. Veronica Maggio og Aura.

Koncert

Før var der to kvinder, der skulle optræde på sommerens Tinderbox Festival. Nu bliver der syv.

Den fynske festival tilføjer i dag de sidste fire navne til sommerens plakat, og de nye navne, festivalens gæster kan glæde sig til at se, er den svenske sangerinde og popstjerne Veronica Maggio, hendes danske sidestykke Aura, rocktrioen Baby In Vain og den svenske EDM-duo Galantis.

Man skal være mere end almindeligt naiv, hvis man tror, at man bare i løbet af to dage booker Veronica Maggio

Med undtagelse af sidstnævnte er alle de tilføjede navne kvinder, og dermed retter Tinderbox' sidste bookinger lidt op på den skæve kønsfordeling, som festivalen ellers de seneste dage er blevet kritiseret for. Ifølge festivalens pressetalsmand, Morten Hopballe, har bookingerne ikke noget at gøre med kritikken.

»De passer ind i vores musiksammensætning, som baserer sig på rock, EDM og store popnavne. Rock – der er de tre damer i Baby in Vain. Pop er Veronica Maggio jo helt oplagt, og det er Aura også, og EDM passer Galantis ind i, så de repræsenter de tre musikgenrer, vi primært har. At de så i øvrigt er kvinder og kommer nu, det er helt tilfældigt«, siger han.

Det ville jo ellers være fristende at kæde det sammen med den kritik, I har fået de seneste dage for, at der er så få kvinder. Men det er tilfældigt?

»Jeg kender ikke bookingbranchen til fingerspidserne, men man skal være mere end almindeligt naiv, hvis man tror, at man bare i løbet af to dage booker Veronica Maggio. Sådan noget er en proces, der tager noget tid, så det har absolut intet at gøre med den kritik, der var i starten af ugen – det ville vi slet ikke kunne nå«, siger han.

Ikke kun Tinderbox' ansvar

Lige nu sender Tinderbox et signal til dets potentielle festivalgæster såvel som dansk musikliv om, at her spiller mangfoldighedskriterier absolut ingen rolle

Tidligere på ugen lød fordelingen i festivalens program på 2 kvindelige musikere mod 99 mandlige, og den ubalance mødte kritik fra flere i musikbranchen, blandt andet musikeren Henrik Marstal.

»Lige nu sender Tinderbox et signal til dets potentielle festivalgæster såvel som dansk musikliv om, at her spiller mangfoldighedskriterier absolut ingen rolle for musikkurateringen, og her er der kun plads til det køn, der allerede er sikret en altdominerende plads i musikhistorien. Jeg ville ikke købe billet til festivalen på de betingelser«, skrev han blandt andet i et debatindlæg.

LÆS DEBATINDLÆGGET

Med de fire tilføjelser, der i dag lukker programmet, bliver antallet af kvinder lidt mere end tredoblet, så det samlede program nu udgøres af 7 kvindelige musikere og 101 mænd, der skal optræde i Tusindårsskoven. Ifølge Morten Hopballe ville Tinderbox gerne have haft flere kvindelige navne, hvis det havde kunnet lade sig gøre rent logistisk, men han mener ikke, at Tinderbox bærer ansvaret alene.

»Vi er gået efter flere kvinder – det er ikke lykkedes. Det er vi på den ene side ærgerlige over, men på den anden side mener vi faktisk ikke, vi er sat i verden for at drive kulturpolitik ud fra sådan en kvotefordeling. Det er jo ikke bare et problem, som vi står med. Det er et problem, som hele musik- og kulturbranchen står med«, siger han.

Forsker: Tag kritikken til jer

Fabian Holt, der er lektor i musik og events på RUC, ser de nye tilføjelser som en forbedring af programmets kønsbalance. Men der er stadig et stykke vej igen, før andelen af kvinder når op i et fornuftligt leje, mener han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er klart, at det opbløder skævvridningen, men den er stadig stor. Man kan spørge sig selv, om målestokken skal være, hvad andre i branchen gør, eller hvad der bedst ville imødekomme publikums interesser og give en fair repræsentation af musikscenen. At det endnu en gang er blevet en intens debat viser bare, at en festival er et folkeligt anliggende. Spørgsmålet om mangfoldighed er en del af det at lede en festival, ikke mindst når den bruges til at brande en by eller region«, siger han.

Det er klart, at det opbløder skævvridningen, men den er stadig stor

Han ærgrer sig over, at Tinderbox - og for den sags skyld også landets øvrige festivaler - ikke i højere grad tager kritikken til sig og lægger sig i selen for at få skabt bedre balance mellem kønnene.

»Kritikken af festivalernes udfordringer omkring mangfoldighed har været rejst fra mange sider og er åbenlyst berettiget. Der er en udfordring, som tager noget tid for branchen at løse. Det er vigtigt, at branchen ikke bortforklarer kritikken, men begynder at inddrage kvinder i ledelse og programlægning og dermed tage fat i substansen i stedet for at undskylde«, siger han.

Tinderbox finder sted den 23.-25. juni. Blandt de øvrige navne på programmet er Dizzy Mizz Lizzy, Rammstein, Volbeat, David Guetta, Lukas Graham og The National. Se hele programmet her.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce