Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stor. Kor, solister og orkester samlet i Koncerthuset, da DR i 2013 opførte Beethovens 9. under den daværende, nu afdøde chefdirigent Rafael Frühbeck de Burgos.
Foto: Per Folkver (arkiv)

Stor. Kor, solister og orkester samlet i Koncerthuset, da DR i 2013 opførte Beethovens 9. under den daværende, nu afdøde chefdirigent Rafael Frühbeck de Burgos.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skynd dig: I aften kan du høre verdens vigtigste symfoni

Alle fra nazisterne til EU har brugt og misbrugt Beethovens 9. Symfoni med dens jublende korfinale. I aften og i morgen kan den opleves live.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der findes ikke en symfoni med større musikhistorisk tyngde end Beethovens 9. Dens mystiske, mumlende indledning, hvor noget skabes ud af intet, fik Wagner til at styrte ud og skaffe sig noderne, som han omhyggeligt skrev af, indtil han midt om natten med et hyl måtte springe i seng, fordi han overtræt og udmattet troede, han havde set et spøgelse. Sikkert Beethovens.

Symfonien varer over en time og sprænger de symfoniske rammer, verden kendte på Beethovens tid. Endda i en grad, så opfattelsen var, at Beethoven måtte have været gal, da han skrev den.

9. Symfonis langsomme sats er stadig noget af det smukkeste, man kan lytte til

Senere vendte stemningen, og komponister fra Wagner til Verdi mente, at musikken var genial. Også selv om Verdi ikke kunne dy sig for at bemærke, at Beethoven godt kunne lære mere med hensyn til at skrive for stemmer.

Den menneskelige stemme er helt afgørende i 9. Symfoni, der som den sidste symfoni, Beethoven nåede at fuldende, lagde grunden til myten om, at den niende er den, der slår komponister ihjel.

Symfonien er en instrumental genre. Men med finalens jubelkor, skrevet til digteren Friedrich Schillers ’Ode til glæden’, lukkede Beethoven sangstemmerne ind, hvilket for Wagner pegede frem mod gesamtkunstwerk’et, der forener tekst, stemmer, instrumenter og teater i én kunstart.

Få komponister efter Beethoven har kunnet undgå at forholde sig til hans 9. Symfoni, selv om den også for mange er blevet til en slags musikalsk triviallitteratur. Brahms hørte konstant Beethovens skridt bag sig, sagde han, og da han endelig selv efter næsten 15 års arbejde fik gjort sin første symfoni færdig, blev den kaldt for ’Beethovens 10.’. På grund af den åbenlyse gæld i forhold til Beethoven, Brahms her anerkender.

Jubel Jorden rundt

Bruckners symfonier vokser for de flestes vedkommende ligesom Beethovens 9. ud af et mystisk tomrum, og det, der hos Beethoven var udtryk for oplysningstidens idealer om en samlet menneskehed, har i vor tid markeret alt fra åbningen af de olympiske lege til foreningen af de to Tysklande efter Murens fald.

Ideologier fra den nazistiske til den bolsjevikiske har misbrugt 9. Symfonis korfinale, og i vor tid har EU taget patent på tonerne, som i 1972 blev gjort til unionens officielle hymne.

Spøjst nok gjorde den tidligere afrikanske republik Rhodesia i øvrigt omtrent samtidig korfinalens melodi til sin nationalsang. I dag er Beethovens originale manuskript verdensarv under Unesco. Dirigenten Wilhelm Furtwängler genåbnede Wagnerfestspillene med symfonien efter Anden Verdenskrig, og inden for filmens verden er den en del af lydsporet til både ’Die Hard’, ’Døde poeters klub’ og Stanley Kubricks voldelige ’A Clockwork Orange’.

Men 9. Symfonis langsomme sats er stadig noget af det smukkeste, man kan lytte til, og i aften og de kommende to aftener kan man opleve verdens vigtigste symfoni live med kor, solister og hele dens jublende omfavnelse af menneskeheden, som også efter terrorangrebet 11. september 2001 fik sat symfonien på programmet mange steder i verden.

Den østrigske dirigent Manfred Honeck dirigerer Beethovens 9. ved de tre koncerter i Koncerthuset. Alle tre gange med en slagtøjskoncert af den nutidige skotske komponist James MacMillan som optakt.

Beethovens 9. Symfoni. 8.-9. sept. Koncerthuset, Kbh. S.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips