Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Koncert. Her spiller Cattle Decapitation i Pumpehuset i 2014.
Foto: Peter Troest/Peter Troest 2014

Koncert. Her spiller Cattle Decapitation i Pumpehuset i 2014.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politisk mudderkastning: Pumpehuset står foran lukning

I Københavns nye budgetforlig modtager idrætsområdet fem gange så meget som kulturområdet.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Efter det her budgetforligs drastiske nedprioritering af kulturområdet burde vi omdøbe kultur- og fritidsborgmesterposten til kun at hedde 'fritidsborgmester'«.

Sådan lyder det fra gruppeformand i Radikale Venstre Tommy Petersen, der lægger ansvaret for beslutningen om at lukke Pumpehuset over på kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Carl Christian Ebbesen lægger selv skylden på overborgmester Frank Jensen (S), der ledte budgetforhandlingerne, som i tirsdags blev vedtaget uden midler til at fortsætte spillestedet Pumpehuset.

Jeg tror slet ikke, at Frank Jensen har været klar over, hvor dum en beslutning det har været

Og Gruppeformand Lars Weiss (S) efterlyser, at Carl Christian Ebbesen viser »bare en lille smule mandighed« og står ved det budgetforlig, der er indgået.

I budgetforliget modtog idrætsområdet godt fem gange så mange midler som kulturområdet - omtrent 100 mio. kroner mod 21 mio. kroner. Af de 21 mio. kroner afsat til kulturområdet, kunne der ikke findes midler til at konvertere Pumpehusets midlertidige lejeaftale til en fast brugsaftale. Når lejekontrakten og driftstøtten udløber den 31. december 2017, skal den nuværende indehaver fraflytte Pumpehuset.

Og det betyder, at Pumpehuset som spillested – højst sandsynligt – vil være fortid.

Overborgmesteren skylder en forklaring

For kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) kom beslutningen om at lukke Pumpehuset som et »chok«.

»Det var muligt, inden for rammerne af det vi forhandlede omkring, at finde penge til at fortsætte Pumpehuset. Men det ønskede Frank Jensen ikke at imødekomme. Derfor må overborgmesteren jo forklare, hvorfor han ikke synes, at Pumpehuset er værd at fortsætte«.

Men du har vel også, som kultur- og fritidsborgmester, et ansvar i beslutningen?

»Jeg har et ansvar for at fremlægge kultur- og fritidsudvalgets prioriteringer og ønsker, og det har jeg loyalt gjort og kæmpet for. Men det ændrer ikke ved, at det i sidste ende er overborgmesteren, der lukker rammen for en aftale, når han fornemmer, at der er flertal. Og det gjorde han altså på et tidspunkt, hvor der ikke var afsat penge til Pumpehuset. Men jeg tror slet ikke, at Frank Jensen har været klar over, hvor dum en beslutning det har været«.

Radikale: Kultur- og fritidsborgmesterens skyld

Hos Radikale udløser lukningen af Pumpehuset stor »skuffelse«. Ifølge Gruppeformand Tommy Petersen var det Radikale, der bragte Pumpehuset op under forhandlingerne:

»Men der var ingen opbakning til at redde det«.

Tommy Petersen lægger altså ansvaret over på kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen, som har prioriteret idrætten højere end kulturen i det nye budgetforlig:

»Kulturen er totalt nedprioriteret til fordel for fritidsområdet, som har fået mere end fem gange så mange midler som kulturen i det nye budget. Det undrer mig virkelig, at vi har en kultur- og fritidsborgmester, som prioriterer endnu en kunstgræsbane i byen højere end at redde en kulturinstitution som Pumpehuset«.

Den udtalelse stiller kultur- og fritidsborgmesteren sig kritisk over for:

»Det er ikke nogen hemmelighed, at De Radikale og Dansk Folkeparti stod sammen i forhandlingerne om Pumpehuset. Så jeg er da ærgerlig over, at Tommy Petersen retter skyts mod mig, og ikke mod overborgmesteren, når vi nu faktisk kæmpede side om side«, lyder fra Carl Christian Ebbesen, der samtidig uddyber prioriteringen mellem kultur- og fritidsområdet.

»Fritidsområdet er bare større. Der er rigtig mange københavnere, der dyrker sport og går til fodbold eller svømning, og idrætsområdet er dyrere at drive end kulturområdet. En million eller to gør en kæmpe forskel på kulturområdet, men det kan du ikke engang drive en svømmehal for. Omvendt er prioriteringen af fritidsområdet med til at sikre, at vores børn og unge får gode motionsvaner, et socialt liv og skabt fællesskab omkring interesser, og det skal man bestemt ikke undervurdere«.

Dog mener Carl Christian Ebbesen ikke, at der i denne omgang blev afsat nok penge til kulturen i budgetforhandlingerne, og at prioriteringen er udtryk for »arrogance« fra Frank Jensens side.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efterlyser mandighed

Hos Socialdemokraterne bliver Carl Christian Ebbesens udtalelser afvist.

Politiken bad om en kommentar fra overborgmester Frank Jensen, men blev henvist til gruppeformand Lars Weiss (S).

Han efterlyser, at kultur- og fritidsborgmesteren viser »bare en lille smule mandighed«, og står ved det budgetforlig, der er indgået:

»Det er kultur- og fritidsborgmesterens ansvar, at bringe de sager som er væsentligt for kultur- og fritidsområdet til bordet. Alle parter har været med i det her forlig, og bragt de ting til bordet, som de selv prioriterede var det vigtigste – og så må man være så meget mand, at man kan stå ved det bagefter«, lyder det fra Lars Weiss.

Redning i 11. time

Det er ikke første gang, at Pumpehuset er truet af lukning. Tre gange har Pumpehuset nu ansøgt om at konvertere den midlertidige lejekontrakt til en fast brugsaftale – alle tre med afslag, nyligst i tirsdags. I november 2015 stod spillestedet ligeledes foran en lukning, men blev reddet af i sidste øjeblik.

Og en redning i 11. time er stadig en mulighed, påpeger kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen:

Når man er et halvt år fra lukkedatoen, så er man de facto lukket. De ansatte er opsagt, og det er for sent at booke navne

»Det er ikke udelukket. Jeg har en interesse i at se, hvad vi har af alternative muligheder – om vi kan forhandle med Pumpehuset om andre samarbejdspartnere, der eksternt kan finansiere, eller om vi kan lave om på huslejemodellen, så alternative arrangementer med større indtægter, kan blive afholdt« forklarer kultur- og fritidsborgmesteren.

»Når det så er sagt, så blev Pumpehuset reddet sidste gang med henblik på at finde en varig løsning under dette budgetforlig. Det fandt vi ikke, og derfor tror jeg, at det bliver nogle svære forhandlinger. Men jeg vil gøre, hvad jeg kan« lyder det fra Carl Christian Ebbesen.

Selvom en redning altså stadig er en mulighed, giver det for indehaveren af Pumpehuset, Kristoffer Bramsen, »ingen mening« at tro, at spillestedet kan drives på den måde:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når man er et halvt år fra lukkedatoen, så er man de facto lukket. De ansatte er opsagt, og det er for sent at booke navne. Altså lige nu er jeg i gang med at lave aftaler for næste efterår. Det er svært at drive en virksomhed på de vilkår«.

I kølvandet på nyheden om lukningen er en underskriftsindsamling startet for at redde spillestedet. Pumpehuset fortsætter med fuldt program indtil udgangen af 2017.

Der er endnu ingen planer for, hvad der skal ske med Pumpehusets lokaler efter december 2017.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer