Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Indspilning. Jacob Aksglæde skal ramme det helt rigtige »for fa’n« i en ny sang, der ikke har fået titel endnu. Det foregår i Birk Nevels studie på Vesterbro. Foto: Nanna Navntofte

Indspilning. Jacob Aksglæde skal ramme det helt rigtige »for fa’n« i en ny sang, der ikke har fået titel endnu. Det foregår i Birk Nevels studie på Vesterbro. Foto: Nanna Navntofte

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jagten på det store gennembrud: Bandet Aksglæde er på date med musikbranchen

Sidste år fik P6 Beat ørerne op for de funkperlende drenge og gav numrene 'Lille Taarbæktøs' og 'Fantomfølelser' masser af spilletid. Nu sætter bandet alle sejl i jagten på det store gennembrud.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Armene er bag på ryggen. Venstre hånd holder om højre arm, mens fingrene på højre hånd knytter og strækker sig i deres helt egen rytmiske dans.

25-årige Jacob Aksglæde står bag døren i producer Birk Nevels lillebitte studie på Vesterbro og synger rent og inderligt ind i en mikrofon: »Så kører vi igen. Men jeg går jo kun op i dig, for fa’n«.

Musikken stopper, og han kigger over på Birk, der sidder med ryggen til foran sin computer og styrer dagens indspilning.

Vi er Aksglæde og har svært ved at se en virkelighed, hvor vi ikke skriver sange og spiller koncerter. Det er en måde at trække vejret på

»Jeg synes, ’for fa’n’ bliver lidt for sødt. Kan vi lave et dub (en overspilning, red.) med en andenstemme?«, spørger han Birk.

»Ja, helt klart«, siger Birk, og efter et par hurtige fingre på Macbook’ens tastatur strømmer der igen et brudstykke af nummeret ud gennem deres store høretelefoner.

Mens Jacobs fødder i de brune ruskinds-Clarks holder takten, gentager han »for fa’n« på forskellig vis ind i mikrofonen.

»Jeg kan godt lide, når du synger det lidt ligegyldigt«, siger Birk, og det er de enige om.

Til coach med bandet

Det er en såkaldt date, Aksglæde har med Birk Nevel. Sammen skal de indspille et nummer, og hvis begge parter kan lide samarbejdet, vil det formentlig føre til mere.

Bandet – som slet og ret hedder Aksglæde og ud over Jacob Aksglæde består af hans fætter Mikkel Aksglæde på trommer og Kasper Snekloth på keyboards – opsøger alle mulige afkroge af den danske musikindustri. Alt, hvad der kan hjælpe dem til at få det store gennembrud, skal afprøves. De er klar over deres eget talent, men også deres egne begrænsninger, foruden den hårde konkurrence fra alle de andre dygtige danske bands.

Derfor skal de også på date med en anden producer, og de har blandt andet også hyret Kristian Koch til at hjælpe dem. Han er scenecoach og skal hjælpe dem med deres live-optræden ved at sørge for, at de fremstår som en enhed på scenen, samt at deres sæt fungerer rent opbygningsmæssigt.

Derudover har de også masser af følere ude hos pladeselskaber og bookingbureauer – mastodonten Sony har selv henvendt sig til dem – men der er endnu ikke nogen kontrakter. Bandet har is i maven. De har klaret sig selv indtil nu og får også stor glæde af at kunne selv.

De søgte om at blive en del af talentudviklingen KarriereKanonen. Det blev ikke til noget, men ad den vej faldt P6 pladask for singlen ’Lille Taarbæktøs’ og kaldte den et af sidste års bedste numre fra et nyt band.

»Det erlige nu, vi skal bestemme, om vi vil ofre alt det, der skal til, for at nå til et punkt, hvor vi kan beskæftige os udelukkende med musikken. Og den beslutning har vi i den grad taget«, siger Jacob Aksglæde.

»Det handler i grunden ikke om at turde, men om at vi bare ikke kan lade være. Vi er Aksglæde og har svært ved at se en virkelighed, hvor vi ikke skriver sange og spiller koncerter. Det er en måde at trække vejret på«.

Foto: NAVNTOFT NANNA

En tøsedreng fra statskundskab

Det er en benhård branche, de er på vej ud i, og med det in mente kalder han ironisk sig selv for en tøsedreng, fordi han gik på gymnasiet og lige nu er i gang med at skrive speciale på statskundskab ved Københavns Universitet. Men det giver ham et sikkerhedsnet.

»Jeg tør tage større chancer nu, og det tror jeg faktisk, at der kommer noget bedre musik ud af«, griner han, mens han retter lidt på sin røde kasket.

»Nu har jeg været ’artig’, og så kan jeg spragle derudad de næste ti år med musikken«.

Lige siden han i barndomshjemmet i Odense så Michael Jackson på fjernsynet, har Jacob Aksglæde vidst, at han ville være sangskriver. Og når man hører bandets bittersøde, dansksprogede pop, er det ikke overraskende, at C.V. Jørgensen også er en kæmpe inspiration.

»Jeg har to verdener, jeg skriver indenfor. På den ene side Michael Jackson, der har melodierne på plads. På den anden side C.V. Jørgensen, som er rigtig stærk på tekst og inderlighed«.

Han har efterhånden lært, at når han har skrevet fire sange, så bliver én af dem rigtig god.

Til den plade, der kommer i begyndelsen af næste år, har han skrevet ti numre og mangler cirka 30. Det er dog ikke altid, han er i skrive-flow. Men når han er det, så går det stærkt, og de gode ideer kommer på alle mulige tidspunkter.

»Jeg kan cykle på vej til arbejde eller uni, og så kommer der en melodilinje eller en sangstump til mig. Så er jeg nødt til at stoppe op og skrive den ned eller synge den ind på telefonen, mens en kø af cyklister kører forbi mig. Og det bliver en lang tur, når man skal stoppe tre gange«, griner han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sangskrivning som et håndværk

Med Birk Nevel bag knapperne har bandet de sidste tre dage genindspillet et nummer, der med sprød guitar, håndklap og bløde synth-flader skaber den dansevenlige sensommerpop, der kendetegner Aksglæde.

Uden videre kaster Jacob Aksglæde sig ud i at synge de lidt mere komplicerede korstemmer, både dybt og i falset. Det giver sangen en snert af Beach Boys.

»Det kræver meget selvtillid«, griner han og trommer lidt forlegent med fingrene i bordet.

»Jeg skal hele tiden huske mig selv på: »Du kan godt skrive sange. Du har skrevet nogle fucking gode sange!«. Men det glemmer jeg nogle gange, når jeg sidder helt alene i seks timer ved skrivebordet med kold kaffe ... »Nu er det slut, Jacob. Du kan godt finde statskundskabsbøgerne frem igen og ringe til Finansministeriet««.

Ud over at han drømmer om, at Aksglæde går TV-2 i bedene og stadig er aktuelle om 25 år, så vil han også gerne være sangskriver for andre. Og så skal han kunne præstere i studiet. For det at være sangskriver er et håndværk.

Biluheld på motorvejen

Jacob Aksglæde kan godt lide sproglige spidsfindigheder. I studiet synger han om en besværlig kæreste: »Selv om du går ned på mig, så går jeg ned på grund af dig«.

Alligevel kan der godt snige sig nogle sproglige udtryk ind, som ikke er bevidst forkerte og finurlige.

»Du si’r, djævlen sidder i detaljen«, synger han inderligt ind i mikrofonen og stopper så op.

»Hedder det egentlig ikke ’ligger’?«.

Jo, bliver Birk Nevel og han enige om, og så må de indspille den frase igen.

»Det er meget sjovt, at det er lige er den sætning, der driller«, siger Birk Nevel med et gavtyvegrin.

Foreløbigt hedder nummeret ’Så kører vi igen’, men Jacob Aksglæde selv er ikke helt glad for titlen. Desuden får den ufrivilligt ny betydning, fordi bandet for nylig var involveret i en voldsom bilulykke på motorvejen, da de var på vej for at spille til en festival i Aarhus.

»Det er et rent tilfælde, at jeg synger »kører lige over mig« og gentager »Så kører vi igen««, siger Jacob Aksglæde med et skævt smil. For heldigvis kom hverken bandet eller andre til skade ved ulykken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En trombone knækkede, og et keyboard forsvandt sporløst – og så lå der en masse vinyler med ep’en ’Aksglæde’, der udkom i foråret, spredt over motorvejen bagefter.

Dem gav de falckredderne, der kom hurtigt til ulykkesstedet. Flere af dem har efterfølgende kontaktet bandet og fortalt, at de rigtig godt kan lide musikken.

Og det er egentlig meget sigende for det ambitiøse band. De får det bedste ud af situationen og har ja-hatten på.

Aksglæde. 17. sept. Oppenheimer Festival 2016, Voxhall, Aarhus C. og 30. sept. Koncerthusets Studie 3, Kbh. S.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips