Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

frontmand. Robert Fripp står og gemmer sig i baggrunden – nr. 3 fra højre – men tag ikke fejl: Det er ham, der står i spidsen for King Crimson, og han har været med siden orkestrets spæde prog-rock-dage i slutningen af 1960'erne. Pr-foto
Foto: PR-foto

frontmand. Robert Fripp står og gemmer sig i baggrunden – nr. 3 fra højre – men tag ikke fejl: Det er ham, der står i spidsen for King Crimson, og han har været med siden orkestrets spæde prog-rock-dage i slutningen af 1960'erne. Pr-foto

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rockhistoriens mest modstandsdygtige kultorkester er tilbage

Superguitaristen Robert Fripp og hans orkester spiller i København i aften.

Koncert
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Man kan – og Fanden skal vide, at diskussionen bliver ført kloden over – skændes herfra og til evigheden om, hvem der opfandt den progressive rock, altså den ifølge mange arty-farty måde at spille rock’n’roll på, hvor de bluesbaserede rødder vandes med europæisk kompositionsmusik og et ordentligt skud folketone – plus i flere sammenhænge også et solidt bæger avantgardejazz og noget seriel modernisme.

Men der er ret bred enighed om, at et af de tidligste orkestre, som opererede i genren, og som har haft den største indflydelse, er King Crimson, som i 1969 udgav den skelsættende lp ’In The Court of the Crimson King’ med tekster af digteren Pete Sinfield og et lidt uhyggeligt omslag tegnet af edb-manden Barry Godber, som døde kort tid efter og har dette stykke cover art som sin eneste rockhistoriske claim to fame.

Dengang som nu var det guitaristen Robert Fripp, der holdt tøjlerne. Han var begyndt at spille guitar som 11-årig, og først var det mest den nyere jazz – folk som Charles Mingus – der havde hans interesse.

Men som for så mange andre generationsfæller blev rockmusikken definerende for ham og hans videre karriereforløb, og efter at have opgivet at blive ejendomsmægler, som hans far var, og tentativt studeret politisk historie dannede Fripp sit første vigtige orkester med brødrene Peter og Michael Giles, der nåede at få en kort karriere og en lp-udgivelse, inden medlemmerne i 1968 gik hver til sit.

Åndelig udvikling

Umiddelbart efter fandt Fripp sammen med bl.a. Ian McDonald og Greg Lake om den første version af King Crimson, og med visse modifikationer udgav denne gruppe en håndfuld skelsættende lp’er med sange som den urklassiske ’In the Court of the Crimson King’, ’Islands’, ’Fallen Angel’ og ’21th Century Schizoid Man’.

I 1974 efter lp’en ’Red’ og udskiftning på de fleste pladser i bandet opløstes King Crimson. Fripp gav sig i kast med andre ting. Sideløbende med King Crimson havde han arbejdet sammen med art rock-folk som Brian Eno og Peter Hammills gruppe Van der Graaf Generator samt jazz-avantgardisten Keith Tippett, og han fortsatte ad dette spor, hvilket blandt andet resulterede i legendariske optrædener på David Bowies lp ’Heroes’, Peter Gabriels første soloplade og flere af Brian Enos ting.

Men ud over musikken helligede han sig også studiet af den armenske mystiker G.I. Gurdjieff, hvis lære om et generelt bevidstgørende arbejde som en nødvendig del af menneskehedens åndelige udvikling han tog til sig. Faktisk var hans plan en tid lang at holde en permanent pause fra sin egen musik. Men sådan kom det ikke til at gå. I 1979 udgav Fripp det meget oversete soloalbum ’Exposure’.

I 1981, efter et ophold i New York og samarbejde med bl.a. new wave-gruppen Blondie og Talking Heads samt legendarisk guitarindsats på David Bowies første 80’er-album ’Scary Monsters’, gendannede Fripp King Crimson med ny besætning og et strammere udtryk.

En gammel ven, trommeslageren Bill Bruford, og den efne guitarist Adrian Belew skabte med Fripp en nærmest kubistisk og repetitiv guitarrock. Det blev til trilogien ’Discipline’, ’Beat’ og ’Three of a Perfect Pair’, inden Fripp i 1984 atter trak stikket til sin gruppe.

Siden har King Crimson været gendannet og opløst yderligere en gang.

Men den version af bandet, som besøger Falconer fredag og lørdag, er en luksusudgave. Tre trommeslagere er der i setuppet samt guitarist, en bassist, en blæser og så Robert Fripp på sært stemte guitarer og iført førertrøje. Og om det så er prog-rockens fædre, er lige meget. For det er King fucking Crimson.

King Crimson. 23. og 24. sept. Falconer Salen, Frb. C.

Læs mere:

Annonce

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips