Hæder. Ti Trin Ned ligger i Fredericia, i den gamle bydel, og her arbejder Lasse Starup Petersen, som i år har vundet årets kokkeprofil. Billedet er fra Politikens seneste anmeldelse af stedet.
Foto: LARS SKAANING (arkiv)

Hæder. Ti Trin Ned ligger i Fredericia, i den gamle bydel, og her arbejder Lasse Starup Petersen, som i år har vundet årets kokkeprofil. Billedet er fra Politikens seneste anmeldelse af stedet.

nyheder_wide

Den danske Spiseguide: Se vinderne af de 14 hæderspriser

Fjorten priser er uddelt til danske restauranter, der har gjort sig fortjent til en særlig hæder.

nyheder_wide

Siden 1978 har Den danske Spiseguide uddelt hæderspriser til de førende danske restauranter. Inden for kategorier som mad og vin, dessert, tjenere, chefkokke og helhedsoplevelser bliver restauranterne bedømt ud fra et ratingsystem.

Vinder af årets bistro/brasserie 2015 - Bryghuset Vendia, Hjørring

Bryghuset Vendia i Hjørring vandt bl.a. over Gorilla i København og Slinger Bistro i Aarhus. Den nordjyske restaurant fik nogle roser med på vejen, hvor der bliver lagt mest vægt på den kvaliteten i den simple mad: »Brasseriets styrke er at yde det gode måltid fuld respekt kontinuerligt over døgnet, det er oplevelsen af måltidets basale kvaliteter, der prioriteres fremfor den innovative, sofistikerede gastronomi.«

Vinder af Årets frokostrestaurant 2015 - Christianshøjkroen, Aakirkeby

På Bornholm ligger Christianshøjkroen, som er kendt for deres moderne udgaver af smørrebrødet. Det er dansk mad med højt til loftet, og derfor har kroen gjort sig fortjent til frokosthæder. Den danske Spiseguide skriver: »For at servere præcise opdaterede versioner af det klassiske smørrebrød går prisen til Christianshøjkroen, Aakirkeby«.

Læs også

Vinder af Årets fiske- og skaldyrsrestaurant 2015 - Rudolf Mathis, Kerteminde

Man bør ikke glemme søens folk, og i år har Rudolf Mathis vundet prisen for årets fiskerestaurant.

Her bliver de klassiske dyder overholdt, og restaurantens fisk er i følge Spiseguiden tilberedt til perfektion.

Restaurant Rudolf Mathis åbnede i 1985 lige ud til vandet i Kerteminde, og siden har det fynske fiskehus serveret fisk af høj kvalitet.

Vinder af Årets Sommelier 2015 - Emil Gamrath, Alberto K & Bo Brattlan, Amass, København

Årets bedste sommelier bliver delt af to vinkendere. Emil Gamrath har sin daglige gang i Alberto K og vinder »for det sikre, velovervejede og inspirerende og perfekt matchende vinvalg til udfordrende menuer med klassisk basis«.

Om Bo Brattlan fra Amass skriver Spiseguiden at han vinder »for en meget sikker håndtering indenfor universet af bio-natur-øko vine til avanceret gastronomi«.

Vinder af Årets Gennembrud 2015 - Taller, København

Den nye restaurant Taller fik en flot kritik i Politiken tilbage i april. De to sydamerikanske chefkokke Karlos Enrique Ponte Maldonado og Luis Moreno Pena har haft stor succes med det sydamerikanske køkken i danske rammer og derfor vinder de årets gennembrud foran et lille felt bestående af Substans i Aarhus og Bæst i København.

Vinder af Årets Restaurantchef/Tjener 2015 - Heine René Egelund fra Studio, København

Heine René Egelund er tjener på Studio og i år er han den bedste af sin slags.

Studio er ejet af Claus Meyer og Torsten Vildgaard, og den nynordiske restaurant blev kort efter sin åbning i 2013 hædret med en Michelin-stjerne.

Nu kan de også bryste sig af at have Danmarks bedste tjener.

Årets Særpris 2015 - Søllerød Kro, Holte

Søllerød kro bliver år efter år hædret for deres franske køkken og vinsortiment, som og har sikret dem Michelin-stjernen i mange år.

Kroen var både nomineret til årets avec og vinkort, samt årets dessert, men løb altså med særprisen.

Læs også

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vinder af Årets kokkeprofil 2015 - Lasse Starup Petersen, Ti Trin Ned

Ti Trin Ned ligger i Fredericia, i den gamle bydel, og her arbejder Lasse Starup Petersen, som i år har vundet årets kokkeprofil. Det gjorde han foran tjenere fra Kong Hans Kælder, Kadeau, AOC og Restaurationen.

Vinder af Årets dessert 2015 + vinder af Årets Oste 2015 - Ti Trin Ned, Fredericia

Ti Trin Ned vinder ikke kun årets kokkeprofil, men også årets dessert - og ostepris. Den progressive restaurant i Fredericia fik fem hjerter i Politiken helt tilbage 2007, og det lader til at niveauet stadig er tårnhøjt.

Vinder af Årets Bo&Spis adresse 2015 - Fru Larsen, Laurbjerg

Komfort, atmosfære og helhedsoplevelse er vigtigst i denne kategori, som afspejler oplevelsen fra ankomst, overnatning, morgenmad og afrejse.

Derfor har Fru Larsen i Laurbjerg vundet for sine hyggelige rammer og lækre mad.

Det er forresten den eneste kategori uden en Københavnsk nomineret.

Vinder af Årets Spot 2015 - Enomania, Frederiksberg

Hos Enomania er de besat af vin, og fordi de også laver god mad har de fået Bib Gourmand priser siden 2011. Der er ikke meget plads på den lille restaurant på Vesterbrogade, men til gengæld har de et stort vinkort, og for fem år siden fik de fem hjerter i Politiken.

Vinder af Årets avec og vinkort 2015 - Kong Hans, København

Kong Hans løber med prisen for årets vinkort. Restauranten vinder over Søllerød Kro, AOC, Le Sommelier og Malling Kro. Den danske spiseguides redaktion udtaler at de vinder »for et vinkort der går all-in med hensyn til at leve op til de allerstørste krav«.

Læs også

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vinder af Årets restaurant 2015 - Kong Hans Kælder, København

Kong Hans Kælder får den store pris i år og må være tilfredse med årets høst.

De andre nominerede var Alberto K, ET, Liefroy, Studio og Ti Trin Ned.

Spiseguiden udtaler: »når alle elementer, d.v.s. gastronomi, vin og drikke, match mad og drikke, betjening bl.a. inkluderende klassiske dyder som tranchering og flambering, og atmosfære inkluderende det udefinerbare men hvor akustik, temperaturforhold og eksemplarisk velkomst og afsked indgår, går prisen 2015 til Kong Hans Kælder, København«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN