Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skov. Her er det et grønt område på Amager Fælled, der ligger imellem Bryggen og DR Byen.
Foto: Thomas Borberg

Skov. Her er det et grønt område på Amager Fælled, der ligger imellem Bryggen og DR Byen.

nyheder_wide
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavnerne får 100 mio. til forbedring af kæmpe naturpark

Naturpark Amager er 10 gange større end Central Park - og nu skal den forbedres for et trecifret millionbeløb.

nyheder_wide
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvornår har du sidst været på Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Kongelunden eller forbi Sydamagers kystlandskab?

Tilsammen hedder området Naturpark Amager, og det har blot 1 million årlige besøgende - og det til trods for, at det ligger i et af landets tættest befolkede områder.

Dyrehaven har 7 millioner besøgende om året til sammenligning.

Men nu skal der bruges 100 mio kroner på at forbedre parken, så københavnerne og øvrige besøgende vil bruge parken (meget) mere. For det er vel de færreste københavnere, der tænker på, at de har en gigantisk park - 10 gange større end Central Park - få kilometer fra Rådhuspladsen.

Eller bruger den, for den sags skyld.

Unikke grønne områder

Nordea-fonden har skænket 55 millioner, Friluftsrådet har skænket 5, og sammen med midler fra parkens partnerskab - Naturstyrelsen, Københavns Kommune, Tårnby Kommune, Dragør Kommune samt By & Hav - bliver der tale om godt 100 mio. kroner.

De skal gå til at gøre Naturpark Amager til en park »af international klasse til glæde for alle omkring hovedstaden«, som det fremgår af Naturstyrelsens hjemmeside.

»Med Naturpark Amager står vi med muligheden for at skabe helt unikke grønne og blå områder for københavnerne og deres gæster. Vi har i forvejen for meget asfalt i København og for få grønne oaser« siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) og uddyber:

Med Naturpark Amager står vi med muligheden for at skabe helt unikke grønne og blå områder for københavnerne

»At udvikle en by er ikke kun infrastruktur og nye, pompøse bygninger. Det er lige så meget at skabe rekreative områder, hvor københavnerne kan koble af og nyde naturen«.

Og rekreative områder bliver der nok af i den nye park - nemlig hele 3.500 hektar af grønne områder, som københavnerne kan boltre sig på.

Også kultur- og fritidsborgmesteren Carl Christian Ebbesen (DF), er positiv over det nye projekt:

»Den store fondsstøtte og unikke placering gør mig overbevist om, at Naturpark Amager bliver et sted, som rigtig mange københavnere vil benytte. Der kommer helt nye muligheder for at dyrke fritidslivet ved vandet via bådebroer og andre anlæg. Så vi får en enestående naturoplevelse lige ved siden af København«.

Balancegang mellem benyttelse og beskyttelse

Heidi K. Stranddorf, programchef i Naturstyrelsen, forklarer, at projektet bliver en balancegang mellem »benyttelse og beskyttelse«. For naturområdet er fredet.

»Vi vil selvfølgelig ikke bygge på et naturreservat. Men i en millionby er det jo helt skørt ikke at udvikle og udnytte de her helt fantastiske muligheder, som ligger lige i københavnernes baghave«.

Ifølge Heidi K. Stranddorf er parken »et fantastisk stykke natur, der både byder på skov, kyst og åbent land - som en bid af Vestjylland«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Helt konkret handler projektet altså ikke om at ændre på den eksisterende natur - men at facilitere naturen for københavnerne.

»Hvis du står af på Vestamager Station, ved du dårligt nok, om du skal gå til venstre eller ligeud. Stierne vender rent faktisk forkert derude. Så vi skal have anlagt nogle nye stier samt nye hovedindgange, så besøgende nemmere kan bruge naturområderne« forklarer Heidi Stranddorf.

Shelters, træpromenade og stier

En række forslag, som er under udarbejdelse, beskriver hvordan de nye hovedindgange - henholdsvis grønne (natur) og blå (vand) - skal åbne parken for besøgende.

En indgang skal lede til et besøgscenter, hvor københavnerne kan lære om parkens sports, natur- og dyrelivs-muligheder, mens en anden indgang skal åbne op for gåture i den »nære natur«.

Heidi K. Stranddorf fortæller også, at tiltag som shelters til overnatningsbrug, mulighed for adgang til og fra vandsiden med kajak eller lignende, samt bedre bade- og opholdsmuligheder langs Amagers Vestkyst og en træpromenade med plads til fiskning, alle er idéer, der er i spil.

Samtidig skal områderne bindes bedre sammen med veje og stier. På Naturstyrelsens hjemmeside nævnes bl.a. den nye kystcykelsti fra Islands Brygge, ned til Kongelunden og videre om til Dragør, som eksempel.

Men Heidi K. Stranddorf understreger dog, at der er tale om ideer, der endnu ikke har en konkret form, samt at udformningen af parken skal ske ved samarbejde de forskellige partnere imellem samt ved borgerinddragelse.

Godt nyt til campingfolket

Det er desuden netop offentliggjort, at et forslag om en ny campingplads på Amager Fælled, ved Vejlands Allé - midt i naturparken, skal i høring.

Bliver forslaget godkendt, betyder det, at Naturparken også kommer til at indeholde en campingplads med plads til 440 telte, campingvogne og hytter, hvoraf Naturparkens gæster kan benytte campingspladsens faciliteter som legeplads og toiletter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Da området blev fredet, blev det nemlig gjort med et forbehold for en campingplads, da Københavns Kommune længe har ønsket et alternativ til Bellahøj Camping, som er byens eneste campingplads.

En foreløbig tidsplan vurderer processen for Naturpark Amager, med borgerinddragelse, arkitektegning, byggeri og anlæggelse, til at vare tre-fire år.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer