Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Vind i sejlene. Miké Thomsen var en af de første fem skuespillere, som blev uddannet fra den nye teaterskole i Nuuk i sommer. Nu spiller han teater i Danmark, og til august går turen til Tysklands ældste by, Trier, hvor han har fået et halvt års engagement på det lokale teater. Han har også netop udgivet sin første egenproducerede plade med rockbandet Kimia. Foto: Lasse Kofod
Foto: Lasse Kofod

Vind i sejlene. Miké Thomsen var en af de første fem skuespillere, som blev uddannet fra den nye teaterskole i Nuuk i sommer. Nu spiller han teater i Danmark, og til august går turen til Tysklands ældste by, Trier, hvor han har fået et halvt års engagement på det lokale teater. Han har også netop udgivet sin første egenproducerede plade med rockbandet Kimia. Foto: Lasse Kofod

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Grønlandsk skuespiller: Vi er blevet lagt i seng af danskerne

I aften har Global Stories premiere på forestillingen 'Ni hao Nuuk', der handler om Grønlands fremtid og har Miké Thomsen i en af de bærende roller

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miké Thomsen var bare 12 år, da han første gang stod med en salonriffel i hånden og pløkkede en sæl fra en skvulpende båd, for »sådan gør man bare i Grønland«.

Han var 15, da han tjente sine lommepenge ved at synge og spille for stamgæsterne på de lokale værtshuse til klokken 3 om natten i fødebyen Ilulissat, og han var knap fyldt 21, da han blev opdaget som forsanger i et Deep Purple-coverband på rockfestivalen Nipiaa i Aasiaat. Fra sidelinjen havde en mand fra Kulturhuset i Ilulissat med en fortid på de skrå brædder bemærket Mikés dramatiske sceneoptræden, og han tilbød ham straks rollen som skrædder i kulturhusets jubilæumsopsætning af H.C. Andersens ’Kejserens nye klæder’.

Med det ene ben solidt plantet i musikkens verden placerede Miké Thomsen det andet i teatrets, og han var »vild med det«. Men det var først et par år senere, da Miké Thomsen landede hovedrollen i et gammelt grønlandsk sagn – om drengen, der bragte festens gave til folket – at det for alvor slog ham: Det er det her, jeg vil.

I dag, 8 år efter, er 30-årige Miké Thomsen en af de første fire færdiguddannede skuespillere fra Grønlands nyoprettede teaterskole på Nationalteatret i Nuuk. Og fra i aften spiller han en ung grønlænder, som repræsenterer Grønlands fremtid, i Sort-Hvid og Global Stories’ dansk-grønlandske teaterproduktion ’Ni Hao Nuuk’. Forestillingen, der spiller i Maskinhallen i Øster Farimagsgade 2 D, forsøger at besvare spørgsmål som: Er grønlænderne i færd med at vinke farvel til Danmark og indgå nye arktiske alliancer? Og hvad bliver Grønlands levebrød, hvis minedrømmene brister og de kinesiske penge ikke dukker op?

Jeg møder Miké Thomsen et par uger før premieren i Maskinhallen i Botanisk Have i København, hvor scenografien til den alternative teaterforestilling er ved at tage form. To aflange ekspeditionstelte er slået op. Der bankes og bores blandt sten og sælskind. I et hjørne ligger et kort over Grønland skåret ud i træ. Det mindste telt udgør Miké Thomsens teaterscene. Her skal han fortælle om Grønlands minedrift, dels ved hjælp af sit eget biografiske materiale som aktivist imod uranudvinding, dels gennem gamle protestsange spillet på guitaren. Det hele kommer til at foregå næsten på skødet af publikum.

»Det bliver meget intimt, men det bliver godt. Min stemme er trænet til at spille på store scener, så jeg skal lige indrette mig efter det«, siger han.

Han sidder tilbagelænet i stolen, når hans energi da ikke tvinger ham helt frem i sædet. Han maler og aer bordpladen med sine håndflader og fisker ord og udtryk op derfra. Hans danske flyder frit. Kun få gange må han lede efter gloserne i sit grønlandske modersmål. Accenten klinger i glimt en smule amerikansk og andre gange næsten jysk. Hans skulderlange manke er halvt gemt under en grøn hue, som matcher hans ternede skjorte. Et lille overskæg strækkes ud i latter fra et kridhvidt smil. Blikket skifter fra selvsikkert køligt til brandvarmt på et splitsekund.

Barndom ved Isfjorden

Vi er født præcis samme dag og år, finder vi ud af. På trods af rigsfællesskabet dog til to vidt forskellige liv. Jeg i Gentofte i Danmark, han i Ilulissat i Grønland. Begge er vi opvokset med havet på den anden side af hoveddøren, men hvor jeg i min barndom mest lurede på Øresunds hvide skum fra en radiatorvarm vindueskarm med en ostehaps i kæften, sejlede en ganske lille Miké rundt med sin far på Grønlands barske bølger og hev både læssevis af fisk og, nå ja, sæler op af fjordene.

Hjemstavnen Ilulissat betyder isbjerge, forklarer han, og det er Grønlands tredjestørste by med omkring 6.000 indbyggere. Der er mange turister og hundeslæder, og i vinterhalvåret er der evig nat og om sommeren evig dag. Byen ligger ved Isfjorden, i læ af Diskobugten, og Miké Thomsen husker barndommens gade som et sted med meget solskin og »et godt sted at leve«:

»Jeg takker altid et eller andet for, at jeg er blevet født der. Det er et lille sted, men der sker stadig noget, og man skal ikke gå langt for at komme ud i naturen«, siger han.

»Jeg har tit gået ved Isfjorden, hvor de kæmpestore isbjerge bliver produceret. Som barn tog jeg til et sted uden for byen, hvor jeg kunne fange ørreder i en sø. Det var en kæmpe legeplads, for der er ikke meget trafik, og der var fjelde, hvor man kunne klatre«.

Hjemmet bestod af Mikés mor, som arbejdede på socialkontoret, Mikés far, som blandt andet arbejdede som havneforvalter, og så hans 9 år ældre bror, som i dag er trommeslager og postchef. Musik har altid været »en kæmpe del« af Miké Thomsens barndom. Han fik sin første guitar som 7-årig, og der gik ikke længe, før den lille dreng lærte at spille:

»Jeg spillede meget grønlandsk, men vi havde nogle musikvideoer, og især AC/DC’s ’Fly on the wall’ så jeg meget som barn, klædte mig ud som Angus Young og tog en plastikguitar og skrålede helt vildt. Jeg var også virkelig fascineret af Axl Rose fra Guns N’ Roses«.

Som 13-årig fandt han sammen med »en virkelig god trommeslager« og en skolekammerat, der spillede bas. Sammen lavede de en trio. De hed ikke noget, de spillede bare.

»Der var nogle gange, hvor vi kunne snige os ind i Kulturhallen, når der var koncerter, og spørge, om vi ikke måtte spille i pauserne. Det var der, folk begyndte at lægge mærke til os«.

Senere fulgte de omtalte gigs på lokale værtshuse og sidenhen et års efterskoleophold i Nørre Snede. Det var første gang, Miké Thomsen var på egen hånd, og første gang han for alvor sov side om side med dansken.

»Jeg skulle virkelig vænne mig til, at tiden er meget vigtig her. I Grønland er tingene mere loose. Her skal man planlægge en uge eller uger forud«, siger han og graver mere frem fra tiden i det midtjyske:

»Jeg kan huske første gang, jeg åbnede døren til spisesalen. Det lød, ligesom når fiskerne tager indvoldene ud af fiskene og smider dem i havet og mågerne skriger oppe i himlen. Det var en helt vild oplevelse, at folk var så højlydte. I Grønland taler vi meget stille«.

Ungdommen er vågnet op

Tilbage i Grønlands trygge favn og med studenterhuen i hånden kickstartede Miké Thomsens teaterkarriere i 2005 med roller i utallige produktioner i Kulturhuset i Ilulissat, senere på Silamiut og på Nationalteatret i Nuuk, inden han blev opfordret til at søge op på Grønlands nyoprettede teaterskole på National Teatret i Nuuk. Han blev optaget på den 2-årige uddannelse som en af de allerførste elever, og i sommer blev han færdiguddannet skuespiller.

I januar forinden var instruktør Ditte Maria Bjerg i Nuuk for at lede efter medvirkende til sit spirende teaterprojekt ’Ni hao Nuuk’. Hun er kunstnerisk leder for teatergruppen Global Stories, der udforsker aktuelle sociale og politiske dilemmaer via researchbaseret scenekunst, og på sin jagt fandt hun frem til Miké Thomsen, som gerne ville opleve noget andet end National Teatret. Samtidig tiltalte det ham, at forestillingen er en ekspedition til Grønlands fremtid. En fremtid, som i hans optik ser lysere ud takket være et mentalt skifte hos den yngre generation.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Min generation er begyndt at tænke mere på selvstændighed. Ansvarsfølelsen har aldrig været særlig stor, fordi vi er et kæmpe land med 57.000 indbyggere, som har fået smidt alt i hovedet fra et meget lille land med 5 millioner mennesker«, siger han og tilføjer, at den grønlandske ungdom først og fremmest er begyndt at vende blikket mod sig selv og en smule mod Østen.

»Alt er flyttet dertil, og alt bliver produceret der. Det er vigtigt, at vi ikke glemmer de ting, vi har med Danmark, men man burde også plukke lidt mere fra steder, hvor der er flere ligheder. For eksempel Norges infrastruktur og byggestil. Der er et kæmpe problem med skimmelsvamp i Grønland, fordi man bygger huse som i Danmark, som ikke egner sig til klimaet«.

Miké Thomsen oplever stadig hjørner af Grønland, hvor »man er bagud«, og hvor danskerne opfattes som the big deals, fortæller han:

»Vi er for passive, men vi er jo også blevet lagt i seng af danskerne. Vi kunne sikkert godt finde på nogle ting og organisere vores fiskeindustri og eksport lidt bedre og åbne Grønland op for nye muligheder for at handle andre steder«, siger han og tilføjer:

»Alt skal igennem Danmark. Det er så besværligt, og det giver ingen mening. Vi skal til at tage ansvar, og jeg tror, de unge bliver mere og mere opmærksomme på det«.

No one lives there

I dag bor Miké Thomsen med sin bror i Nuuk, og han ser sig selv som en helt almindelig ung, der en sjælden gang går i byen, men ellers mest fester derhjemme, når han da ikke slapper af med Netflix, skovler sne, spiller guitar, løber ture eller dyrker sport. Og så drømmer han om at gøre det godt. Ganske enkelt.

»Jeg glæder mig til at prøve noget nyt her i Danmark, og til jeg skal til Tyskland og spille teater og rejse rundt med min nye plade. Jeg lever lidt det, som jeg har drømt om. Men jeg skal lige vænne mig til ikke at have fast grund under fødderne. Jeg har en kæreste i Grønland, og lige nu er jeg ikke så meget hjemme«, siger han med blikket i bordet, før han hæver det:

»Det er kærlighed. Nogle gange kan det bare være så svært. Men man kan jo ikke leve i solskin konstant, der bliver nødt til også at være noget regn, for at solskinnet bliver interessant igen. Men jeg vil gerne ofre det for at lave det her og skabe opmærksomhed omkring mit land, for jeg elsker det virkelig«.

Han beskriver Grønland som fredeligt og smukt med sæler, hvaler og »den bedste fisk i verden«. Og så er det et sted med åbne døre:

»Amerika er ikke landet for opportunities, for når man lander der, er man nobody. Man skal virkelig gøre meget. I Grønland er det ikke så svært at få succes«.

Kærligheden til hjemstavnen betyder, at Miké Thomsen ikke tøver med at bruge sit eget ansigt for at »gøre verden lidt klogere« på Grønland:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Folk ved ikke, hvor det ligger. Når man fortæller, at det ligger ved Nordpolen lige ved siden af Canada, er reaktionen: No one lives there«.

Når ’Ni hao Nuuk’ lukker ned til marts, skal Miké Thomsen hjem til Grønland og turnere igen. Men kun for en stund. Både Danmark og Tyskland kalder på den anden side af turneen, og Miké Thomsen oplever en stor global interesse for sit »eksotiske« ydre. Alligevel er han ikke bange for kun at blive castet som ’grønlænderen på torvet’.

»Jeg har nogle asiatiske træk, så måske kan jeg også spille en asiat et sted. Jeg var engang på ferie i Egypten, hvor nogen troede, jeg var en spansk fodboldspiller, og jeg ser mennesker i både USA, Canada og Norge, som ligner mig. Verden bliver mindre og mindre. Men det er da et godt sted at starte, at folk synes, man er eksotisk. Hvorfor ikke«, spørger han ud i luften.

»Jeg er grønlænder, og jeg er stolt af det«.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spisesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips