Foto: Illustration: Anne-Marie Steen Pedersen
Scene

Blev du også tvangsfodret med Kim Larsen af dine forældre?

Tre store fans og kendere af Kim Larsen overbeviser om musikerens relevans i dag.

Scene

Jeg fik ham ind med modermælken i starten af 00’erne.

I skolen var han pensum og officiel kanon. På Østre Gasværk i København blev han gjort til den teaterkoncert med Jimmy Jørgensen, som jeg obligatorisk måtte overvære.

Og nok fik jeg i hvert fald, da han selv førte kampagne livligt i medierne i slutningen af samme årti mod rygelovgivningen.

INTERAKTIVT KORT

Kim Larsens allestedsnærværelse gjorde det svært for mig at holde af hans musik. Med tiden blev det en svag kvalme. Og jeg steg aldrig om bord i det musikalske univers, som i dag får alle til at hylde fødselaren.

»Du stødte først på ham, da han var blevet etableret«, konstaterer Thomas Ulrik Larsen ... som en læges diagnose af sin patient. Thomas Ulrik Larsen alias Lysår er sangskriver, musiker og foredragsholder med stort kendskab til Gasolin’ og Kim Larsen.

Kim Larsen favner alle

Jeg har bedt tre kendere om at overbevise mig om musikerens evner og ikke mindst hans relevans i dag for dem, der ikke var unge med ham i 1970’erne og 1980’erne.

Kim Larsen kan meget, siger Thomas Ulrik Larsen, men han vil særligt betone musikerens forkærlighed for og evne til at samle mennesker omkring simple budskaber.

Når hans søgen efter det enkle er lykkedes, har Kim Larsen skabt tidløs musik

»Gennem alle årene er han gået efter det enkle. For ham handler folkeligheden ikke om at være dum eller flad, men om at komme ind til det simple i kernen af tilværelsen«, siger han.

Det er i sig selv et argument for, at unge og i bund og grund alle skal lytte til Kim Larsen, siger Thomas Ulrik Larsen.

»Når hans søgen efter det enkle er lykkedes, har Kim Larsen skabt tidløs musik. Han har vist en evne til at favne bredt og formidle til børn, voksne og alle slags mennesker«.

Melodierne gør det

Det har Peter Philipsen også erfaret.

Han arbejdede engang i en børnehave, hvor ungerne langt hellere ville høre ham spille Kim Larsens sange end alle mulige børnesange, fortæller musikeren, der selv synger og spiller nationalskjaldens sange med sit Kim Larsen Jam.

»Jeg har ikke mødt nogen endnu, som ikke bryder sig om hans musik, når de først hører den«, siger han med en let skjult opfordring til mig om at komme i gang.

QUIZ

Selv har Peter Philipsen dog heller ikke altid været vild med Kim Larsen. Han blev først overbevist af ’Sange fra glemmebogen’ i 2001.

»Det var i mange år yt i mine ører, men på mine ældre dage har jeg måttet krybe til korset. Hans stemme, teksterne, guitarspillet. Det er helheden i det. Lige meget hvad han rører ved, kan han gøre det til et hit. Han er genial, hvad det angår«, siger han.

Teksterne er ofte »sjove«, siger Peter Philipsen, men det er specifikt melodierne, der gør det for ham.

»De er iørefaldende, har drive og er godt indspillet. Og så kan han få enkelte akkorder til at lyde som et helt symfoniorkester«, siger Peter Philipsen.

Han mener, hvad han synger

Journalist og informationsdirektør Jens Juul Nielsen har i modsætning til Peter Philipsen været med helt tilbage fra 1973. I alle årene har han fulgt musikeren og i snit deltaget i en koncert med Kim Larsen om året.

»Melodierne sætter tilhørerne i godt humør. Teksterne er en sjælden blanding af poesi og pop. De er meget enkle, men har ofte meget mellem linjerne. Den tredje ting er stemmen. Han er en fantastisk god sanger, der både kan det helt bløde og det meget rå«, mener han.

Lige nu skal du lade ham ligge. På et tidspunkt vil du pludselig mærke sulten efter ham

Og desuden er Kim Larsen ifølge ham kun blevet bedre med årene.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Sangene er ikke kalkulerede. Han mener virkelig, hvad han synger. Derfor bliver hver af hans 29 plader et portræt af ham selv og hans liv. De er uafhængige af modeluner og tidens tendenser«.

På et tidspunkt vil du mærke sulten

Men hvor skal vi starte? Os, der fra barnsben lærte at respektere musikeren, men måske fik lidt for meget af manden med den store kæft, den etablerede Kim Larsen. Det spørger jeg alligevel Gasolin- og Kim Larsen-eksperten Thomas Ulrik Larsen om.

»Hans første dansksprogede soloplade efter opløsningen af Gasolin’: ’231045-0637’. Den er hørbart ambitiøs og har det helt enkle over sig«, siger han prompte og kommer så i tanke om endnu en grund til at lytte til Kim Larsen.

»Kim Larsen tager ikke på tur for pengene. Han må bare spille. Den nødvendighed er også en god smittekilde til unge mennesker«, siger han:

»At man kun skal gøre noget, hvis man virkelig mener det. Hans band havde navn efter brændstof, den flamme har man altid kunnet mærke brænde«.

Kim Larsen-fanen Jens Juul Nielsen har imidlertid et konkret råd til mig og andre, der blev tvangsfodret med musikeren af vores velmenende forældre:

»Lige nu skal du lade ham ligge. På et tidspunkt vil du pludselig mærke sulten efter ham«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

IBYEN