Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

pc. Der er ikke meget »politically correct« over komikeren Jimmy Carr.
Foto: PR-foto: Krøllet og klippet af Kasper Busch

pc. Der er ikke meget »politically correct« over komikeren Jimmy Carr.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jimmy Carr: »Hvordan får man en bøsse til at kneppe en kvinde?«

Komikeren, der optræder i Koncerthuset lørdag, har ingen grænser. Alt kan blive til en joke. Også holocaust og incest.

Scene
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Skulle man være typen, der tillægger udseende og manerer bare lidt vægt, når man bedømmer et menneske, vil man måske se på Jimmy Carr og dernæst føle, at manden er et paradoks.

Den engelske komiker går i skræddersyede jakkesæt, hans sorte hår er vandkæmmet, og i hans lyse britiske babyface sidder der en mund, hvorfra den fineste, lige så lyse og britiske udtale strømmer. Han ligner en god fyr, en gentleman sgu. Og så er det, man hører, hvad han siger:

»Hvordan får man en bøsse til at kneppe en kvinde? Man skider i hendes fisse«.

Eller:

»Det er en meget sørgelig dag for enhver mand, når hans kæreste beder ham om at komme ud over sine egne patter«.

Jimmy Carr er slem. Han er kendt for at være komikeren, der ingen grænser har, hvad angår de emner, det omkringliggende samfund måtte mene var for følsomme. Incest, terrorisme, dyresex, abort, holocaust. At være hans publikum er at skulle rykke sine grænser for, hvad det er okay at grine ad, og netop dette har gjort Carr berømt verden over. En moderne skidtsnakker i blazer og med overklassehår.

Men hvorfor? Når man læser om den nu 43-årige Jimmy Carr, er noget af det første, der springer i øjnene, at han, da han i sine midt-20’ere begyndte at optræde som komiker, var ude i en tidlig midtlivskrise, som blandt andet kostede ham hans katolske tro.

Så er det jo, at man som journalist tænker, at mandens mørke humor stammer fra et eller andet traumatisk, og at dette traumatiske måske har noget at gøre med nævnte krise. Så enkelt er det bare ikke. Det er endnu enklere.

De her mørke emner, du tager op ... Som journalist prøver jeg jo altid at proppe stor mening ind i alting.

»Åh ja, folk har i årevis forsøgt at finde en mening i alt det her«, siger Carr i telefonen fra Sydney, hvor han netop har optrådt.

Det er det, vi gør. Men har krisen og tabet af din religiøsitet haft noget at gøre med din mørke humor?

»Jeg tror det ikke. Jeg tror ikke, at man får lov til at vælge, hvad man griner ad, og jeg tror derfor heller ikke, man får lov til at vælge, hvad man joker med. Jeg tror, at grunden til, at mange journalister finder det frustrerende at tale med mig, er, at de ikke kan finde en grund til, at jeg taler om de ting, jeg gør. For der er ingen traumer, jeg fortæller bare jokes. Jeg udgyder nonsens, men det er virkelig sjovt nonsens. Det er alt«.

Valget af den mørke humor, siger Jimmy Carr, kommer simpelthen af, at comedy – i hvert fald den oneliner-disciplin, han selv sværger til – handler om to ting: om at opbygge spænding og om at udløse den.

Fordi publikum bliver nervøse af den mørke humor, fordi der i mørket bor en fare, opbygges der mere spænding, og således bør man kalde Carr pragmatiker, før man kalder ham det, de fleste kalder ham, nemlig provokatør. Han sigter blot efter det størst mulige grin.

Stadig 26 år

Nå, men Jimmy Carr kom altså ind i comedy, da han var midt i 20’erne, fordi han dengang havde det ad helvede til. Han arbejdede i marketing og drømte om at have det sjovt med det, han lavede.

»Jeg gik ikke ind i comedy for at blive verdensberømt eller for at rejse Jorden rundt og optræde; jeg gjorde det bare, fordi jeg ville lave noget interessant. Jeg drømte om et mindre ordinært liv«, siger han.

»Noget af det sjove og interessante ved comedy er, at man som komiker ikke rigtig modnes længere, end til da man blev komiker, så for mit vedkommende er jeg nok aldrig blevet ældre end 26«.

Men er det godt?

»Ja, det synes jeg, for det er et godt sted at være. Det er et roséfarvet sæt briller at se verden igennem. Nu er det eneste, jeg tænker på, jokes, og det gør mig glad, hvilket jo i det hele taget var grunden til, at jeg gik ind i det her«.

Læs også

Jimmy Carr giver sit publikum den kredit, at de forstår, at han blot er entertainer, og at han fortæller jokes, hvis formål alene er at få dem til at grine. De mørke emnevalg til trods har han intet budskab.

»Jeg er pusher. Jeg sælger endorfiner. Kunderne har allerede stoffet på sig, de har smuglet det ind i deres centralnervesystem, og jeg skal bare sørge for, at de kan få adgang til dem. Jeg sætter endorfinerne fri«, siger han og holder en lille pause.

»Det er et dejligt job«. Han fortsætter:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi briter er underlige, i den forstand at vi værdsætter humor over alt andet. Det går så langt, at det værste, man kan sige om en person, er, at han ikke kan tage en joke. Vi er stolte af vores evne til at tage en joke og til at være sjove«.

På trods af briternes kapacitet og lidenskab for humor har Jimmy Carrs kontroversielle jokes flere gange givet ham problemer, for eksempel da han i 2009 under et show sagde, at det gode ved de mange britiske krigsveteraner, der kom hjem fra Afghanistan og Irak uden ben eller arme, var, at Storbritannien så i det mindste ville have et virkelig godt hold at sende til de paralympiske vinterlege i 2010.

Der blev det for meget for den britiske offentlighed, for avisledere, for politikere, selv for premierministerens kontor, som kom med en udtalelse. Jimmy Carr undskyldte, men undskyldningen kom med et aber dabei: »Det er nu engang den slags jokes, jeg fortæller«.

Og det vil han blive ved med. Jimmy Carr finder den største uretfærdighed i den sag i, at flere aviser ringede op til mødrene til de soldater, der var blevet såret eller dræbt i krig, og spurgte dem, om de fandt hans joke upassende.

»Det er da først der, det bliver virkelig upassende«, siger han nu.

»Mødrene er ikke til et comedyshow. De sørger. Konteksten er vigtig«.

Den imaginære ven

Snakken om, hvad man kan sige, når man lever af at få folk til at grine, fylder meget hos Jimmy Carr, det kan man mærke. Han taler hurtigt, når samtalen når dertil; han afbryder og skælder ud, og man tænker, at det måske er meget naturligt, med tanke på at han har valgt at lægge sin stil, hvor han har. Det er her, der oftest er noget på spil for ham.

Er der noget, du ikke ville lave sjov med?

Først lyder han helt overrasket:

»Nej. Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror, der er nogle emner, man skal være meget opmærksom på, fordi de i deres natur er meget splittende«, siger han.

Læs også

»Men jeg vil aldrig censurere mig selv, for i sidste ende vil der altid være nogen, der bliver fornærmet over hvad som helst. Nogen vil have mistet en forælder, fordi han eller hun jagtede en kylling over en vej. Eller banke banke på, hvem der, åh nej, min familie blev myrdet under et hjemmerøveri. Man kan bruge sit liv på at undskylde som komiker, og jeg synes, det er meget lettere bare at sige, at hvis det ikke er noget for dig, så lad være med at se det«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Angrebet mod Charlie Hebdo i januar sidste år og de danske Muhammedtegninger fra 2005 er i sagens natur også anledninger til at tale om humor og satire under pres. Er der flere tabuer i dag, end der før var? Jimmy Carr, som selv har talt om både Charlie Hebdo og Muhammedtegninger, synes det ikke.

»Man kan ikke have ytringsfrihed, hvis man lægger restriktioner ned over den. Man må også kunne lave sjov med en eller andens imaginære ven«, siger han.

»Når nogle folk siger, at man godt må lave sjov med kristne, men ikke med muslimer, så er det en vanvittig patroniserende ting at sige. Så siger man jo, at muslimerne ikke kan tage det. Der vil altid være mennesker, som ikke vil have, at man laver sjov med et eller andet, men man må aldrig frygte dem. Ingen må frygte dem. Ikke komikere, ikke nogen som helst«.

Jimmy Carr. 13. feb. Koncerthuset, Kbh. S.

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips