Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
opstilling. Den canadiske fotograf Jeff Wall iscenesætter sine billeder, så de på en gang fremstår virkelige og lettere uvirkelige. Her 'Boxing' fra 2011. Foto: Jeff Wall/Louisiana
Foto: Jeff Wall

opstilling. Den canadiske fotograf Jeff Wall iscenesætter sine billeder, så de på en gang fremstår virkelige og lettere uvirkelige. Her 'Boxing' fra 2011. Foto: Jeff Wall/Louisiana

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Her er tre gode kunstoplevelser i foråret

Ingvar Cronhammar indtager Cisternerne, og Louisiana viser fotografier af Jeff Wall.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vand forude

Københavns mystik har mange facetter, noterede The New York Times på et besøg i den danske hovedstad i oktober sidste år. Blandt de 12 attraktioner, som avisen mente, man skulle besøge, var Cisternerne i Søndermarken.

Mens man måske nok kan diskutere, hvor meget mystik København har, er der ingen tvivl om, at Cisternerne – netop ved at befinde sig under jorden – ejer en vis tiltrækning på både almindelige besøgende og på kunstnere. Sidste forår var det Christian Lemmerz, der indtog stedets mystik med gigantiske, stearintyngede lysekroner. Fra 3. marts er det billedhuggeren Ingvar Cronhammar, der udfordrer og udforsker det knap 4.400 kvadratmeter store vandreservoir, der ophørte med at fungere som sådan tilbage i 1933, men først blev tømt for vand i 1981.

Nu er tiden kommet til at fylde det igen!

Med sit nye værk ’H’ vil Ingvar Cronhammar oversvømme 2/3 af Cisternerne til en vanddybde på cirka 7 centimeter. Der skulle dog ikke være større risiko for at drukne, eftersom publikum vil gå på gangbroer. Til gengæld bliver det en vandring ind i et ukendt mørke, hvor man i bedste fald vil få en følelse af at befinde sig i maskinrummet på en monstrøs udefinerbar maskine.

Musikeren Martin Hall har komponeret stemningsmusik til. Der er watermusic og vand- og maskinkunst til og med november.

Ingen grund til forvirring

Det kan synes en anelse selvmodsigende eller bare underligt, når en fotograf udtaler, at han »i sine værker ikke begynder med fotografiet«. Citat: Den canadiske kunstner Jeff Wall, som Louisiana tilmed præsenterer som »en af fotografiets mestre«.

Men der er en god forklaring. Jeff Wall arbejder nok – som en sand mester – med fotografiet, men hans kunstneriske udgangspunkt er for så vidt ikke materialet, men en idé, en oplevelse, en erindring eller en følelse.

Der er heller ikke tale om en nøje rekonstruktion eller dokumentation af virkeligheden, selv om motivet sagtens kan være taget fra den helt almindelige og genkendelige verden. Men netop fordi Jeff Wall tilrettelægger eller komponerer hvert eneste værk, bliver effekten lettere uvirkelig. Filmisk, poetisk, malerisk. Louisiana taler i sin præsentation også om, at han iscenesætter hvert eneste billede, som var det et udfoldet teaterstykke.

Forvirret? Det er der ingen grund til. Wall ønsker, at hans værker er åbne for alle og afviser totalt anvisninger til forståelsen af hans kunst. Man kan kort sagt se bort fra denne kunstnote og bare med åbent sind og store øjne begive sig ind i Jeff Walls vide verden. Udstillingen åbner 12. marts.

Edvard Weies kunsttanker

De fleste kender Edvard Weies (1879-1943) dejlige malerier – de enkle former, de fantastiske farver. En fed kolorist og en klassiker, der hænger pænt rundt på landets museer. Så hvad er egentlig det nye ved den Weie-udstilling, som i morgen åbner i Kunstforeningen Gl. Strand?

Jo, dels er det 100-året for Edvard Weies første separatudstilling i Kunstforeningen, dels viser man godt 75 særligt udvalgte malerier (i privateje), som vi ikke før har haft adgang til. Fokus er på hans koloristiske værker efter 1920. Endelig stiller udstillingen, som er kurateret af kunsthistorikeren Lennart Gottlieb, skarpt på Weies poetiske kunstsyn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For Weie var farven et stærkt malerisk middel, men ikke målet i sig selv. Tanken var »det farvemusikalske maleris poetiske omskabelse af naturen og de store temaer i tilværelsen«. Det lyder dyrt, men udstillingens intention er faktisk den modsatte, nemlig at understøtte den umiddelbare oplevelse af Weies værker, dvs. uden skiltning på væggene og uden forklarende (eller bare totalt uforståelige) tekster. Ren kunstudstilling altså, selv om man dog ikke skal gå helt ordløs rundt. Alle besøgende vil få udleveret en lille bog gratis som guide.

Edvard Weie var, når det kommer til kunststykket, heller ikke selv helt uden sprog.

I forbindelse med udstillingen udkommer en bog om og især af Edvard Weie, hvor hans skrifter om kunst og kultur, kronikker og debatindlæg samt udvalgte breve er samlet med introduktion og og kommentarer af Lennart Gottlieb.

’Edvard Weie’ hedder bogen helt enkelt og præsenteres 18. marts.

IBYEN

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer