Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Radiator. Væggene er kridhvide i det nyåbnede udstillingssted Piscine midt i Aarhus. I sidste måned udstillede kunst akademi studerende Jens Settergren sit værk ’Trope’ med skriggrønne radiatorer.
Foto: Kaare Viemose

Radiator. Væggene er kridhvide i det nyåbnede udstillingssted Piscine midt i Aarhus. I sidste måned udstillede kunst akademi studerende Jens Settergren sit værk ’Trope’ med skriggrønne radiatorer.

Udstilling

Ud i Aarhus: Kunst i byens kroge

Der er museerne, og så er der de store gallerier i Aarhus. Men byen gemmer også på en række mindre udstillingssteder. Her er tre, du skal kende.

Udstilling

Et vindue ud til verden

Det er om natten, Aarhus’ alternative scene Institut for (X) på Godsbanen for alvor vågner. Men faktisk bør du også kigge forbi området, når der ikke er fest. Mellem værkstederne A- og B-huset ligger et lille døgnåbent kunstvindue. Mødestedet har de sidste tre år skabt udstillinger gennem samarbejde mellem kunstnere fra hele verden præsenteret i en smal vinduesrude, der er tilgængelig alle døgnets timer.

»Ideen var at skabe et sted for kunsten uden et kommercielt fokus. Jeg ville undersøge, om det overhovedet var muligt«, siger billedkunstner Abdul Dube, idémanden bag Mødestedet. Siden har det lille vindue udstillet 20 forskellige værker skabt i et samarbejde mellem kunstnere.

Skabelonen for udstillingen kalder Abdul Dube 3x3. Han udpeger en kunstner, som herefter inviterer en kollega, som vedkommende ikke tidligere har samarbejdet med. Kunstnerne får tre uger til at forberede udstillingen og har herefter tre uger til at vise den frem. »Vinduet har lagt rum til alt fra fortolkninger af digte gennem tegnefilm og installationer til en gammel radiomodtager, der afspillede tilfældige frekvenser. Ideen med samarbejdet er at presse kunsten og kunstneren lidt«, forklarer Abdul Dube.

Om få dage kan du opleve Mødestedets næste udstilling, ’Zines in Jutlandia’ – en hyldest til de små selvproducerede undergrundsmagasiner og hæfter, der for alvor kom frem med kopimaskinen i 70’erne og nu – 40 år senere – hitter igen.

Billedserie: Se de nye imponerende gavlmalerier på Vesterbro

Byens nye eksperiment

Bag en grøn port i Møllegade ligger Aarhus’ nyeste udstillingssted. Piscine hedder det, og bag de brede døre gemmer sig et lille lyst lokale, der mest af alt minder om et typisk White Cube-galleri. Men synet bedrager.

De hidsige lysstofrør i loftet er doneret af ARoS, mens den kridhvide maling på væggene stammer fra en konkursramt grossist i byen. Piscine er alt andet end et kommercielt galleri. Det er ikke tryk på lærred eller dyre skulpturer, du kan købe med hjem. Kunstner Michael Roloff, der står bag det nye udstillingssted, kalder det et kuratorisk eksperiment:

»Kuratering foregår normalt sådan, at kunstnerne får en nøgle til stedet, og så går de bare i gang med at sætte deres værk op. Ideen med Piscine har været at skabe et sted, hvor kunsten ikke blot vises frem, men også udvikler sig i arbejdet med udstillingen«.

Hjørnehuset i Møllegade er Aarhus’ første funkishus, men fremtiden for bygningen er uvis. Indtil videre har Piscine kun en lejekontrakt med kommunen frem til 1. oktober. »Forhåbentlig bliver vi forlænget. Piscine er ikke tænkt som et pop op-sted, men vi vil gerne vise, at man sagtens kan generere noget kvalitet i en tom bygning på trods af en kort tidsfrist«, siger Michael Roloff.

Guide: Besøg de bedste restauranter i Aarhus

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det nye udstillingsrum har netop lagt lokale til sin første udstilling, ’Trope’, en installation af kunstakademistuderende Jens Settergren. Programmet for resten af sæsonen er endnu ukendt.

»På den måde er vi nok lidt afslappede i forhold til byens andre kunstscener. Vi kommer til at præsentere mellem tre og fem udstillinger, men hvad det bliver, ligger endnu ikke fast. Vi er i virkeligheden mere et produktionssted, der fokuserer på processen, og hvor udstillingen så er manifestationen på arbejdet«, siger Michael Roloff. Piscine præsenterer sin næste udstilling til september. Med hvilken kunstner er endnu uvist.

Subkulturen møder det etablerede

Mens Piscine med sine hvide vægge og minimalistiske indretning kunne ligge hvor som helst i Europa, er det svært at forestille sig udstillingsstedet Spanien 19c holde til andre steder end på den rå Sydhavn i Aarhus med byens slagteri og narkomanernes nålepark i baghaven.

Her har det ligget siden 1998, og de røde mursten i den gamle gasværksbygning fra 70’erne har fået lov at stå uberørt i udstillingsrummet, der er drevet af lokale kunstnere. »Vi har stået meget på at beholde væggene, som de er. Der ligger en sjov udfordring i, at det er op til kunstnerne selv at undersøge, hvordan de kan løse det. Vil de arbejde med eller imod rummet og de røde mursten?«, forklarer billedhugger Kim Grønborg, der sammen med to andre kunstnere driver stedet.

Spanien 19c præsenterer hvert år mellem seks og otte eksperimenterende installationer. »Vi er et mødested for subkulturen og den mere etablerede scene. Ofte har vi udenlandske kunstnere i residens, der kommer i dialog med lokale kunstnere. Og nogle gange har vi været heldige at fange kunstnere, før de bliver rigtig store. Eksempelvis den hollandske kunstner Maurice Meewise, der lige nu er aktuel på Sculpture by the Sea«, siger Kim Grønborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I øjeblikket arbejder den amerikanske kunstner og installatør Alex Young på udstillingen ’Human Interest’, der i installationer udforsker mennesket som artefakt og arkivmateriale gennem fund af de danske moselig Grauballemanden og Tollundmanden. I morgen aften kan du opleve Young præsentere den færdige udstilling på Spanien 19c.

Aarhus satser på madturister efter uddeling af michelinstjerner

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce