Udstilling

Disse afghanske øjne vises frem på Frederiksborg Slot

Retrospektiv udstilling med den verdensberømte fotograf Steve McCurry åbner lørdag d. 17. oktober.

Udstilling

Sandet hvirvlede op i luften omkring dem i flygtningelejren i bjergene på grænsen mellem Afghanistan og Pakistan.

En amerikansk fotograf ved navn Steve McCurry og en 12-årig afghansk pige.

Fotografen vidste, at den afghanske pige, som hun senere skulle blive kaldt verden over, havde et enestående blik, men dengang i begyndelsen af 1980'erne uden digitale kameraer, kunne man aldrig vide sig sikker på resultatet, har Steve McCurry fortalt.

Tiden var også knap. Fem minutter fik han. Og så var pigen på 12 år, Sharbat Gula, løbet ud for at lege, væk.

Fotografier fra tre årtier

Ikke desto mindre skulle portrættet af den afghanske pige vise sig at hænge fast.

Det landede først på forsiden af magasinet National Geographic og gik siden over i historien som et af de første vidnesbyrd fra konflikten i Afghanistan.

Dermed er det et af historiens mest ikoniske fotografier, som fra lørdag d. 17. oktober og året ud er at finde på Frederiksborg Slot i Hillerød, hvor det udstilles sammen med en lang række af Steve McCurrys øvrige farvestærke fotografier i slottets såkaldte Prinsessefløj.

UDSTILLING I HILLERØD

'Verdens Mennesker', som den retrospektive udstilling hedder med tanke på fotografens berømte portrætter fra verdens afkroge, rummer fotografier fra McCurrys rejser gennem tre årtier. For eksempel de originale print af fotografierne fra Steve McCurrys besøg hos Omo-stammen i Etiopien, som for første gang vises frem herhjemme.

Og der har været nok tage af i McCurrys portefølje. Siden slutningen af 1970'erne har den nu 65-årige fotograf besøgt utallige konfliktzoner og fjerne egne for at dokumentere og portrættere mennesker med sit kamera.

Det røde tørklæde var gået tabt

27 år gammel forlod Steve McCurry sit job på en lokal avis i byen Philadelphia, hvor han også blev født, voksede op og senere gik på universitetet.

Han tog af sted til Pakistan, Nepal og Indien. En rejse på flere år, der for alvor lærte ham at beherske et kameria, som han har fortalt til The Guardian.

Allerede tre år efter vandt han sin første pris for dækningen af krigen mellem Sovjetunionen og Afghanistan, mens fotografiet af den afghanske pige i 1984 sikrede ham optagelse i det prestigefyldte fotokollektiv Magnum.

17 år efter forsøgte han selv at finde pigen i Afghanistan sammen med et filmhold fra National Geographic. Steve McCurry fandt hende, og hun genkendte ham, fordi det var den eneste gang, hun var blevet fotograferet.

Men da hun så billedet skammede hun sig over, at det røde tørklæde i årenes løb var gået tabt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce