Populær. Yayoi Kusamas prikkede udstilling er så populær, at museet har tilkaldt ekstra personale, for at kunne imødekomme de mange gæster.
Foto: MELISSA HJERRING/POLFOTO

Populær. Yayoi Kusamas prikkede udstilling er så populær, at museet har tilkaldt ekstra personale, for at kunne imødekomme de mange gæster.

Udstilling

Prikhungrende publikum oversvømmer Louisiana

Yayoi Kusamas inddragende kunstværker kommer på top ti over de mest sete udstillinger på Louisiana. Vi har fulgt en museumsgæst for at finde ud af hvorfor.

Udstilling

»Hvis du putter for mange mennesker på et skib, så vil det synke«.

Sådan siger den 57-årige familiefar Lars Bennike, mens han observerer den store menneskemængde, som står foran ham i køen for at se Yayoi Kusamas prikkede udstilling.

Flere tusinde mennesker har i dag begivet sig til Louisiana for at se kunstudstillingen, inden den lukker søndag aften. Selvom de konkrete besøgstal for udstillingen først opgøres mandag, kan museumspersonalet allerede nu forudse, at den vil nå top ti over de mest besøgte udstillinger, Louisiana nogensinde har haft.

Kunstneren bag udstillingen Yauoi Kusama var ikke synderligt berømt i Danmark, før udstillingen åbnede for fire måneder siden, og det efterlader det helt store spørgsmål: »Hvorfor er lige denne her udstilling så dragende?«.

»Jeg tror, det er fordi, at hun virkeligt kan noget med farver og former. Men i dag frygter jeg, at udstillingen drukner i folk, så man ikke på samme måde kan fornemme kunsten«, siger Lars Bennike.

»Kusamas værker taler til alle«

Familien har på tidspunktet for Lars Bennikes maritime reference allerede stået i to lange køer. Den første kø var den længste. Det er køen udenfor museet, som strækker sig flere hundrede meter. Her står folk op til tre kvarter i kø med varm kaffe på museets regning.

Den næste kø venter indenfor, og bringer publikum ind til selve Kusama-udstillingen fra resten af museet. Her har Lars Bennikes familie stået i et kvarter.

Selvom udstillingen startede i midten af september, har personalet kun oplevet, at det er blevet mere og mere travlt. De forventer, at der kommer 10.000 besøgende i løbet af weekenden. Ligesom der har gjort de sidste to lørdag-søndage, hvilket er mere end det dobbelte for en 'normal' weekend på museet.

»Det er som om, at jo længere udstillingen er her, jo flere besøgende kommer der. Da udstillingen startede, var Kusama nærmest ukendt i Danmark, og nu vil virkeligt mange gerne opleve hendes værker«, siger Louisianas klub-og publikumschef, Katrine Mølstrøm.

Er du helt vimmer, det er en god idé

Hun tror, at det er flere grunde til udstillingens succes. Men hun peger særligt på, at Kusamas inddragende universer tiltrækker mange forskellige mennesker.

»Kusamas værker taler til alle. Fra de helt små til pensionisterne, fordi alle kan finde noget, som opsluger dem. Det er bare en helt anden verden«, siger Katrine Mølstrøm.

Forstummende tøjdyr

Lars kigger stumt på de rødprikkede tøj-kegler, der står helt tæt i et lille rum.

»Fuck«. Der går endnu et par sekunder i stilhed.

»Er du helt vimmer, det er en god idé«, udbryder Lars Bennike, der betegner sig selv om en 'stor kunstelsker'.

Lars Bennikes søn 18-årige Andreas Bennike blander sig.

»Det giver næsten en ekstra god effekt, når der er mange mennesker udenfor så at komme herind, hvor alt er stille«, siger sønnen.

Det giver Lars Bennike ham ret i.

Kort efter bliver de væk blandt børnefamilier og selfie-fotografer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selfiekulturen slår til

To af dem står foran en gul væg med sorte prikker og tager billeder. Først af hinanden, og så af sig selv.

»Vi trængte til farver i dag. Vi havde vi set billeder af udstillingen på Facebook, og så kunne vi ikke lade være med at tage herud. Det er bare en fantastisk udstilling«, fortæller Tina Malene Hansen på 45, der til daglig er tillidsrepræsentant i fagforening for pædagoger.

De to veninder vidste godt, at der ville være kø til udstillingen. Men det generer dem ikke. Udbyttet er for stort.

Hvad bruger i billederne til?

»Billederne ryger op på min væg på Facebook med det samme. Det er nogle fede billeder med vilde farver. Og så kan folk se, at vi har været her. Det er lidt narcissistisk, men ja. Sådan er det jo nu til dags«, siger Tina Malene Hansen.

Det er langt fra de første billeder, som bliver taget i Kusamas farverige univers. Den 25-årige specialestuderende Mathilde Jensen bruger dagen på at observere selfiekulturens minglen med kunsten. De seneste måneder har hun set mange besøgende udfolde sig som modeller på museet.

»Denne her udstilling er blevet til et sindssygt fænomen. Kunstværkerne er noget, man iscenesætter sig selv med«, siger hun, og peger på sociale medier som en del af årsagen til udstillingens succes.

»Billederne fra udstillingen er virkelig blevet delt mange gange på sociale medier. Og det indbyder de til med deres stærke farver og former. Det, tror jeg, har fungeret som en fantastisk reklame«, siger hun.

En glad Lars

Lars Bennike bliver fundet storsmilende i et rødt rum, hvor kæmpe store oppustede balloner i sjove former dominerer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Der er nu gået en time siden, at køen var i fokus, og de negative fornemmelser er blevet overmandet.

»Først var jeg trist, fordi der var så mange mennesker. Men hun får godt nok smilet frem på læberne hende Kusamo. Det er dét, som jeg tror, hun kan. Gøre én glad«, siger Lars Bennike.

Han tager sin telefon op og tilføjer endnu et prikket billede til samlingen fra dagens udstilling.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce