Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

spot. Norske Gardar Eide Einarsson har lavet en installation af japanske lysterapi-gadelygte-readymades. De kan ses til 9. april på galleriet Nils Stærk.
Foto: Gardar Eide Einarsson/ Nils Stærk

spot. Norske Gardar Eide Einarsson har lavet en installation af japanske lysterapi-gadelygte-readymades. De kan ses til 9. april på galleriet Nils Stærk.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Guide: Ni seje gallerier i København

Mathias Kryger guider til byens gallerier og peger samtidig på forårets mest lovende udstillinger.

Udstilling
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gallerierne! Oh, disse kunstens købmandsforretninger befolket af neurotiske gallerister og smukke assistenter gående omkring som sjældne, utilnærmelige dyr i sterile og hvide lokaler blandt de nyeste frembringelser fra kunstens verden.

Gallerierne er en væsentlig del af kunstens økosystem, og når de er bedst, kan de sammenlignes med michelinrestauranter: små kommercielle forskningsenheder udi god smag, med forfinede og fortættede præsentationer af kunst i verdensklasse.

De kan dog være lidt svære at finde. De har det nemlig med at flytte rundt i byen og ankomme til endnu ikke hipsterkoloniserede bydele for at slå rod for en stund, der hvor huslejen er lav og lokalerne rummelige.

I 00’erne – da økonomien boblede – holdt de cool gallerier til på Islands Brygge, og de nystartede og lidt mere famlende fandt sammen i Valby. Så kom krisen, økonomien slog revner, og efter 2008 blev der ryddet ud i bestanden af gallerier, og kun de stærkeste overlevede.

Fælles feministisk front

Da Carlsberg påbegyndte sin store forandring fra industri til den bydel, som nu er hastigt på vej, rykkede et par gallerier ind der. Sådan var det også med Den Hvide Kødby på Vesterbro – gallerierne var i høj grad med til at definere stedet, da det åbnede sig for byen. Og måske er det samme ved at gøre sig gældende i Københavns Nordvestkvarter.

Bredgade findes naturligvis endnu med sine rækker af kunsthandler og gallerier, men det er – lad os være ærlige – ved at være nogle år siden, de store kunstneriske jordskælv er opstået med Bredgade som epicenter.

I det hele taget er det ikke fra landets kommercielle gallerier, at oprøret mod eller opgøret med gamle kunstvaner kommer.

Kigger man for eksempel på den kønsmæssige fordeling af kunstnerne i gallerierne, skulle man tro, vi befandt os i 1950’erne.

Men når det er sagt, virker det, som om byens gallerister har valgt at gå i fælles feministisk front her i foråret med en stor del udstillinger med kvindelige kunstnere. Jeg guider i det følgende ...

Nils Stærk er de københavnske galleriers Volvo: pålidelig, sikker og slet ikke så tosset. For nylig er danske Lea Porsager kommet i stald, og forventningerne er høje, når hun åbner sin første udstilling i galleriet 29. april. Porsager har blandt andet udstillet på Dokumenta i Kassel (2012) og er en af de helt væsentlige samtidskunstnere herhjemme. Indtil 9. april kan man stadig opleve norske Gardar Eide Einarssons installation af japanske lysterapi-gadelygte-readymades, som på papiret lyder fabelagtig.

Nils Stærk. Ny Carlsberg Vej 68. Hjemmeside.

Galleri Nicolai Wallner, der ligger i samme kompleks som Nils Stærk på Carlsberg, åbner 18. marts udstillingen ’Puddles and Pours’ med den konceptuelt skarpe og ikke mindst finurligt arbejdende danske kunstnergruppe A-Kassen. Det er firemandsgruppens første soloudstilling i galleriet, der er et af landets mest betydningsfulde og i høj grad har været med til at præge det, vi i dag forstår som samtidskunst – nationalt og internationalt. Og derfor er forventningerne til denne udstilling også tårnhøje.

Galleri Nikolaj Wallner. Ny Carlsberg Vej 68. Hjemmeside.

Et af byens lidt mere classic gallerier er Galleri Bo Bjerggaard, der blev etableret i 1999 og nu er beliggende i et imponerende lokale på en 1.-sal i Den Hvide Kødby. Kunstnerne spænder fra de ekstremt etablerede internationale art stars som Georg Baselitz og Jannis Kounellis til lokale kunstnere i den tunge ende som Tal R, John Kørner og Per Kirkeby. Og det er lige netop Kirkeby, galleriet har trukket frem af stalden her til foråret, hvor galleriet viser helt nye værker af kunstneren. Per Kirkebys ’Søndagsbilleder’ åbner 17. marts.

Galleri Bo Bjerggaard. Flæsketorvet 85 A. Hjemmeside.

Lokalerne i Frederiksholms Kanal, hvor et af denne listes mest interessante gallerier har til huse, er en hjørnesten i den danske kunsthistorie. Her har været atelierer og billedhuggerværksted siden midten af det 18. århundrede og den ene af Kunstakademiets billedhuggerskoler holdt til på stedet i en lang årrække. Bianca D’Allesandros galleri løfter denne opgave ganske overbevisende med udstillinger af internationalt format – og måske for at føre arven videre – ofte med fokus på skulptur. Forårets udstilling, der åbnede 4. marts, er med den helt unge tyske kunstner Lea von Wintzingerode (f. 1990), som dog er maler og har studeret hos Daniel Richter i Wien og hos en af mine heltinder, Jutta Koether, i Hamburg. Det lyder særdeles lovende.

Bianca D’Allesandro. Frederiksholms Kanal 28 A. Hjemmeside.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: Annette Kradisch/Annette Kradisch

Galleri Susanne Ottesen, der ligger lunt i lyskrydset ved Kongens Haves sydøstvendte hjørne, har været i gamet siden 1983. Men det afholder ikke Ottesen fra at etablere samarbejder med helt nyuddannede kunstnere, som Nanna Abell, der dog stadig har til gode at vise solo i galleriet. Forårets udstillinger er derimod med gamle kendinge i galleriet, bl.a. maleren Troels Wørsel, som til sin udstilling ’La pittura’ (fra 10. marts) vil male direkte på galleriets vægge.

Galleri Susanne Ottesen. Gothersgade 49. Hjemmeside.

Nu hopper vi til Amager, som er så heldig at huse det potente galleri Andersen’s Contemporary, som ud over at repræsentere nogle af de fremmeste danske kunstnere – Simon Dybroe Møller, Pia Rönnicke, Absalon Kirkeby og afdøde Albert Mertz – præsenterer darlings fra udlandet. For eksempel den tyske maler Anja Schwörer, som er mest kendt for sine batikmalerier. Hun har netop har åbnet sin nye soloudstilling, ’Terræn’, som jeg personlig ser frem til at se. Til 31. marts.

Andersen’s Contemporary. Amager Strandvej 50. Hjemmeside.

Nu nåede vi alligevel til Bredgade og til Avlskarl Gallery. Galleriet udmærker sig ved at have virkelig god smag og ved at repræsentere endog meget eksklusive kunstnere som superstjernerne Sergej Jensen og Tony Oursler. Galleriet er lige så langsomt ved at finde sin form og har i den proces vist en høj grad af coolness ved at tage den unge fremadstormende kunstner Ester Fleckner i stald. Det er dog den præcise og formalistisk-feministiske danske kunstner Mette Winckelmanns værker, man kan opleve i foråret med hendes soloudstilling ’Welcome Hand’ (fra 10. marts).

Avlskarl Gallery. Bredgade 28. Hjemmeside.

Langt ude i Københavns Nordvestkvarter finder man to gallerier beliggende klos op ad hinanden – men med helt forskellige sensibiliteter. David Risley Gallery fremstår rock’n’roll-agtigt og viser kunst med masser af farve, figur og fart på. Meget symptomatisk for den stil har den herboende britiske gallerist de to brødre – og 1990’er-kunstens enfants terribles – Jake og Dinos Chapman i stald. Han viser dog med den netop åbnede udstilling med den svenske fotograf Jenny Källman, at der er plads til anderledes subtile anslag i galleriet. Kan ses til 2. april.

David Risley Gallery. Bispevej 29. Hjemmeside.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Christian Andersen hedder det andet galleri i Nordvest, og stedet har de seneste år markeret sig som det, for mig at se, mest interessante galleri i byen, der helt uden store armbevægelser rykker ved grænserne for, hvad et kommercielt galleri kan vise herhjemme. Nogle af udstillingerne er så (hoved)rystende minimale, eller så konceptuelt komplekse, at det er et vidunder, hvis der er salg i værkerne. Forhåbentlig går værkerne som varmt (glutenfrit) brød, når danske Rolf Nowotny åbner sin ambitiøse udstilling ’CONKCLOAKA’ 18. marts.

Christian Andersen. Bispevej 29, Hjemmeside.

Læs mere:

IBYEN

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

På nyåbnede Donda serverer de fisk og skaldyr, som man får det langs de latinamerikanske kyster.

Her er 8 nye spisesteder i København:  Nyt liv i Planetariet, brunch på porcelæns­fabrik og fisk à la Latinamerika

Det kan være svært at falde til i en stor by som København. Med Ibyens store guide får du tips og tricks til din nye hjemby.

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Ibyen guider til Københavns bedste picnicsteder - og hvad du skal spise, når du breder tæppet ud,

Den store picnicguide:   Her er 9 gode solskinspletter i København – og tips til hvad du skal spise, når du sidder der

Hvordan arrangerer man et originalt polterabend? Slip roligt bekymringerne, for Ibyen tager jer her i hånden med 12 af de allerbedste ideer.

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer


    Københavns Museum overtager i dag nye gamlelokaler i Stormgade 18. Museet åbner for besøgende om et års tid. Udsigt til Københavns Rådhus. Tårne, udsigt.

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Ibyen guider dig til en række af Københavns bedste burgerdestinationer. På listen er blandt andre Cock's & Cows på billedet her.

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

På restaurant Cholon by Lam Le kan du og dine forældre få opdaterede gourmetudgaver af den klassiske forårsrulle. Men måske er komforten ikke god nok ved de høje barstole? Ibyen guider til 10 forældrevenlige restauranter.

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Ibyens isguide:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Den populære, den eksotiske eller den hemmelige:   Her er 8 gode strande nær København

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer