Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
FRANDSEN FINN
Foto: FRANDSEN FINN
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre og DF deler værdierne

Beskæftigelsesminister, Claus Hjort Frederiksen siger, at Dansk Folkeparti og Venstre deler centrale værdier.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Samtidig med, at Venstre fejrer Anders Fogh Rasmussen som den længst siddende Venstrestatsminister, fastslår hans tætteste allierede, at partiet har udviklet et »værdifællesskab« med Dansk Folkeparti.

Det, der i 2001 begyndte som et politisk fornuftægteskab, har udviklet sig til stærkt parløb, hvor de to partier deler »fælles værdier«. For eksempel omkring centrale emner som skattestop og opstramning af udlændingepolitikken.

Fælles værdier »Vi er alle optaget af sammenhængskraften i det danske samfund. Vi er optaget af det at være dansk og at se på de centrale værdier som ytringsfrihed og demokrati. Og vi har været fælles i kampen om et opgør mod de eksperter, der i virkeligheden udtalte sig med politiske motiver. På den måde deler vi en lang række værdier i fællesskab«, siger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og fortsætter: »Fra regeringens første dag har Dansk Folkeparti vist sig som en fantastisk loyal og stabil samarbejdspartner. Anders Fogh ved om nogen, at i politik gælder det om at alle, der støtter og bærer, føler sig godt behandlet«. Venstres tidligere politiske ordfører, Jens Rohde, er enig. Også han peger på, at samarbejdet mellem de to partier i løbet af de sidste fem år er blevet langt tættere end ventet. »Det er vel egentligt mere spørgsmålet om at anerkende det. Det er det samme, når ingen vil vedkende sig, at de læser Rapport, mens det samtidig er et af de mest solgte blade i Danmark«, siger Rohde.

Uro i baglandet
Men ikke alle i Venstres bagland bryder sig som den tætte forbindelse. Politiken har talt med flere politikere, der jævnligt møder løftede pegefingre fra medlemmer, som er skuffede over Dansk Folkepartis bestemmende rolle.

Venstres nye formand for Udenrigspolitisk Nævn, Gitte Lillelund Bech, er også mere forsigtig med at sammenstille Dansk Folkeparti med de værdier, som Venstre har kæmpet for i de sidste mange årtier.

»Jeg vil ikke sige, at vores værdifællesskab er så gigantisk stort«, siger hun.

Men hun anerkender samtidig Dansk Folkepartis vigtige rolle for den politik, som regeringen har gennemført. Samtidig hæver hun dog pegefingeren. Specielt i forhold til sagen om de 12 kredsformænd, der blev smidt ud af Dansk Folkeparti, da det blev afsløret, at de var parate til at optage medlemmer fra den stærkt højredrejede organisation, Dansk Front.

DF: Hjort har ret

I Dansk Folkeparti glæder partiets politiske ordfører, Peter Skaarup, sig over at Venstretoppen så markant markerer, at de to partier har et stærkt fællesskab. »Vi har følt det på venstrefolkene i lang tid, men det er nyt, at de siger det så offentligt«, siger han og peger blandt andet på, at partierne på lange stræk deler samme opfattelse i udlændinge- og integrationspolitikken. Samtidig oplevede specielt Dansk Folkepartis leder en opbakning fra Venstres tillidsfolk da hun i sommer deltog på Venstres sommerstævne. »Så det er helt rigtigt set af Hjort«, siger Skaarup. Fogh har dog den seneste tid samtidig måttet bekæmpe intern uro i partiet. Blandt andet satte han helt usædvanligt Venstres næstformand, indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, på plads på et ministermøde tidligere på måneden. Fogh var sur over, at han havde en såkaldt badeklub med den mere liberale fløj i partiet, som tidligere har kritiseret forholdet til Dansk Folkeparti. Udfaldet kommer samtidig med, at Fogh blandt andet lancerer en række velfærdstanker oven på en hård politisk uge med strejker i det kommunale landskab.Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden