0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

Tidligere landsholdsspiller har oplevet diskrimination på egen krop

Den tidligere spiller på basketball-landsholdet, Waseem Ahmad, har oplevet diskrimination på egen krop. Nu vil han udvikle Nørrebros talenter.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
LEHMANN MARTIN
Foto: LEHMANN MARTIN

Jeg følte mig ydmyget«, siger Waseem Ahmad om episoden foran et københavnsk diskotek.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

For få år siden stod han i køen foran et diskotek sammen med sine etnisk danske venner.

Vennerne kom ind, men han blev afvist. Dagen før havde han repræsenteret Danmark på basketball-landsholdet og sunget nationalsangen under Dannebrog. Nu kunne han ikke komme ind på et københavnsk diskotek.

»Jeg blev så hidsig, at jeg måtte tage hjem og gemme mig«, siger Waseem Ahmad om episoden.

Det er ydmygelsen. Slaget i ansigtet. Og sidste onsdag skete det igen. Waseem Ahmad skulle aflevere toldpapirer på sin nye sorte BMW X5 indkøbt i Tyskland, da en af politiets patruljevogne lagde sig bag ham et par kilometer for endelig at vinke ham ind til siden. Den ene betjent lagde armene over kors i førersidens vindueskarm og stak sit hoved helt hen tæt på Waseems og sagde: »Du ligner ikke en, der har kørekort«.

»Sådan blev han stående i ti minutter, mens han med den ene arm følte på bilens instrumentbræt og læderet på mit sæde«, fortæller Waseem.

»Mærkeligt at du har råd til sådan en flot bil«
Da betjenten havde bekræftet hans identitet, svingede han førerbeviset tilbage til Waseem med bemærkningen: »Mærkeligt, at du har råd til sådan en flot bil«.

»Jeg kogte indvendig. Men jeg er ikke typen, der står ud og laver en scene på gaden, men jeg følte mig ydmyget«, siger Waseem Ahmad.

I den slags situationer griber han dét, han lærte gennem sin opvækst i Stevnsgade basketball-klub på Nørrebro: at spillet ikke altid er fair og retfærdigt, men det kan vindes, og det er drivkraften i det forslag, han nu lægger på bordet foran landets politikere. Waseem Ahmad vil starte et talentprojekt på Nørrebro.

»Nørrebro skal have en vision og et mål. Over 15 år skal vi udvikle talenter til et europæisk hold i eksempelvis basketball. Basket repræsenterer en street-kultur, som de fleste gerne vil være en del af. Vi har så mange unge mennesker med talent på Nørrebro. Jeg kan se det, når de kommer og spiller basket, og det er synd, at der ikke bliver taget fat i dem«.

Projekt skal opsuge Nørrebro unge
Den pakistanksfødte forretningsmand mener, at projektet kan opsuge bydelens unge og vende fokus fra bål i gaden til fremadrettet succes. Selv var han et år, da hans forældre flyttede ind i Baldersgade på Nørrebro blandt gadedrenge og BZ-bevægelse.

Faderen fik arbejde på Schulstad brødfabrikker, moderen på Phillips, og Waseem selv fik kanaliseret ungdomsårenes cocktail af rastløshed og adrenalin ud gennem basketball på skolen, blev elitespiller, debuterede som 19-årig på seniorlandsholdet, spillede et utal af landsholdkampe, blev anfører og et idol.

»Politikerne kaster mudder frem og tilbage om, hvem der skal tage ansvaret for situationen nu, og det er en diskussion, som ikke kommer videre«, siger han.

Efterlyser flere ressourcer
Personligt vil han gerne møde op hos statsministeren og fremlægge sine planer. Han efterlyser sportsidoler fra andre sportsgrene, som sammen med ham kan træde ind i en bestyrelse og være lokomotiver for projektet, og han savner politikere, som vil sørge for ressourcer og ordentlige sportsfaciliteter i bydelen.

»Grunden til, at de unge brænder deres energi af på gaden, er manglende faciliteter i Nørrebrohallen, og at forældrene ikke har råd til at betale kontingent til sportsklubberne. Vi trænger til en klub, en hal og en sportsskole, samtidig med at vi udvikler talenter helt fra børnehaven af«, siger Waseem Ahmad.

Projektet vil koste samfundet penge, men det er en investering, som vil give bonus på længere sigt, mener han. Han forudser, at talentprojektet kan tiltrække sponsorer, så nogle af de unge kan spille gratis i sportsklubberne.

»De unge vil få succesoplevelser, de vil føle sig værdsatte, de vil lære disciplin, og frem for alt vil de forstå, at der er spilleregler, man skal overholde, hvis man vil være med i fællesskabet«, siger han og fremlægger sit personlige motto:

»I stedet for at se problemer skal man tænke i muligheder. Sådan er jeg kommet langt både som forretningsmand og menneske«, siger Waseem Ahmad.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce