18-årige Mike Viderø er den ene af to homoseksuelle mænd på Færøerne, som offentligt har fortalt om at være bøsse i det lille og stærkt religiøse samfund.
Foto: MARIA FONFARA

18-årige Mike Viderø er den ene af to homoseksuelle mænd på Færøerne, som offentligt har fortalt om at være bøsse i det lille og stærkt religiøse samfund.

Danmark

Homorettigheder truer Færøernes regering

Færøernes ny regering har besluttet at lægge låg over spørgsmål om homoseksuelles rettigheder. En republikaner nægter at adlyde.

Danmark

Homoseksuelles rettigheder er blevet en tikkende bombe under den ny færøske regeringskoalition.

Det lille Centerparti, der ud fra fortolkning af Bibelen ikke kan acceptere, at det på Færøerne skal være muligt for to af samme køn at indgå registreret partnerskab og adoptere børn, gør det klart, at partiet har fået de to øvrige partier i koalitionen - Socialdemokratiet og Republikanerne - til at indvilge i at parkere eventuelle lovforslag om bøsser og lesbiskes rettigheder.

»Det er en aftale, vi har indgået. Og stemmer nogle i koalitionen for sådanne forslag, så er koalitionen røget«, siger formanden for Centerpartiet, Jenis av Rana, til Færøernes Radio.

Socialdemokrater: Der er andre vigtige sager
I Socialdemokratiet bekræftes det, at regeringen opløses, hvis medlemmer af regeringskoalitionen stemmer for forbedrede rettigheder til homoseksuelle.

Partiets ordfører, John Johannesen, siger til den færøske radio, at partiets lagtingsmedlemmer har accepteret at lægge kontroversielle etiske spørgsmål på is, da der er så mange andre vigtige sager at få vedtaget.

Republikaner vil ikke indordne sig
Republikaneren Finnur Helmsdal var forrige år med til at fremlægge forslag om, at homoseksuelle på Færøerne skal beskyttes via lovgivningen mod chikane.

Han siger til flere færøske medier, at selvfølgelig stemmer han ja, hvis der i Lagtinget i denne valgperiode fremlægges et forslag om muligheden for indgåelse af registreret partnerskab.

Lille flertal vil beskytte mod diskriminering
Færøernes Lagting vedtog forrige år med det mindst mulige flertal, at ingen må udsættes for diskrimination på grund af deres seksuelle orientering.

Vedtagelsen medførte, at den fremtrædende republikaner Karsten Hansen i protest forlod partiet og i stedet tilsluttede sig Centerpartiet. Karsten Hansen er netop tiltrådt posten som landsstyremand for finans og økonomi, hvor han repræsenterer Centerpartiet.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce