Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Terrorloven betyder, at danskerne overvåges på nettet, og når de har deres mobil tændt. Loven truer demokratiet, mener IT-folk.
Foto: Mogens Jacobsens interaktive videoinstallation.

Terrorloven betyder, at danskerne overvåges på nettet, og når de har deres mobil tændt. Loven truer demokratiet, mener IT-folk.

Danmark

IT-folk advarer: Du overvåges på nettet

IT-fagforeningen PROSA mener, at terrorloven krænker borgernes privatliv og truer selve demokratiet. Risiko for misbrug.

Danmark

Forbundet af It-professionelle, PROSA, advarer nu i kraftige vendinger imod terrorlovens konsekvenser for demokratiet og borgernes retssikkerhed.

Fagforeningen mener, at den aktuelle kurs for terrorbekæmpelse truer selve demokratiet.

»I øjeblikket arbejdes der på at udvide dele af terrorbekæmpelseslovene til også at omfatte personfarlig kriminalitet, og herved er regeringen inde på en glidebane, hvor de omfattende overvågningsregler stille og roligt udvides til flere og flere former for kriminalitet«, siger PROSAs formand Niels Bertelsen.

Aflytning udvides Konkret medfører det nye lovforslag, L 124 om udvidet mulighed for telefonaflytning i sager om personfarlig kriminalitet, at politiet får vidtrækkende muligheder for overvågning.

Ikke alene kan den enkelte mistænkte aflyttes, men også personens omgangkreds kan aflyttes, hvilket betyder arbejdsgivere, venner og familie.

Lovforslaget er kommet i forlængelse af bandekrigen og udvider de muligheder for hemmelig aflytning, som blev vedtaget med terrorpakke 2 i 2006.

Mobil og internet overvåges
Desuden nævner Niels Bertelsen konsekvenserne af logningsbekendtgørelsen, som er en del antiterrorpakken.

Den kræver, at tele- og internetudbydere skal gemme oplysninger om, hvilke hjemmesider og telefonnumre deres kunder har henholdsvis besøgt og ringet til.

»Den omfattende telelogning betyder, at det nu er muligt at rekonstruere, hvordan den enkelte borger har bevæget sig rundt i Danmark og andre lande forudsat mobiltelefonen blot har ligget tændt i lommen«.

Afskaffer demokratiet
PROSAs formand frygter at den stigende overvågning risikerer at blive misbrugt. Han advarer borgerne mod den tiltagende overvågning.

»Hele befolkningen er med antiterrorlovgivningen blevet underkastet kraftig overvågning. Staten kan få indblik i intime og private oplysninger, som vi hidtil har haft ret til at beskytte. Med den omfattende telelogning følger også en glidebane, hvor borgernes ret til et digitalt privatliv hele tiden udfordres«, konstaterer han.

»Vi risikerer at ende et sted, hvor et antiterror-værktøj anvendes til at snage i borgernes privatliv. Når mangemillions-investeringen nu er foretaget, hvorfor så ikke bruge den til at overvåge borgerne noget mere - så få man mere for pengene«.

Stasi-lignende værktøj
»De pæne samfundsborgere har jo intet at frygte. Men grundlæggende menneskerettigheder kan komme under angreb. Og det opbyggede tekniske logningssystem vil kunne bruges uden problemer som et Stasi-lignende værktøj, hvis Danmark på et tidspunkt får et mere udemokratisk politisk klima«, siger Niels Bertelsen.

»Under dække af at bevare demokratiet er vi stille og roligt ved at afskaffe det. Derfor er det vigtigt med en folkelig debat om, hvor grænserne bør gå«.

I går torsdag fremlagde Advokatrådet ligeledes kritik af terrorloven. Rådet frygter, at særlove som rockerloven, terrorloven og bandepakker truer retssikkerheden.

Minister afviser

Men det afviser justitsminister Brian Mikkelsen (K).

»Jeg er ikke enig med dem, der mener, at vi her i landet er i færd med at smide retssikkerheden ud med badevandet. Man skal passe på med ikke at overdrive bekymringerne«, lød det torsdag fra ministeren, der deltog på en konference om retssikerheden arrangeret af Advokatrådet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce