0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Stormly Jesper
Foto: Stormly Jesper

Arkivfoto: Jesper Stormly

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Farlige aktiviteter tilbydes af amatører

Aktiviteter som rappelling og klatring er oftest i hænderne på folk uden autorisation eller reel uddannelse. De leger med folks liv og førlighed, mener brancheforening, der anbefaler hårde straffe.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Antallet af firmaer og personer, der tilbyder klatring og rappelling til polterabendgæster, skoleklasser og firmafester er eksploderet de senere år. Og langt hovedparten af dem har hverken autorisation, ordentligt kendskab til sikkerhed eller uddannelse nok.

»Hele området tiltrækker en gruppe mennesker, især mænd, som ikke indser, at man skal kunne sine ting for at arbejde med det. Der er en stærk modvilje mod autorisationer, og du kan godt regne med, at langt de fleste ikke har det«, siger formanden for brancheforeningen Dansk Vejlederkreds, Christian Almer, som selv underviser i klatring og bjergbestigning.

Advarer mod amatører
Foreningen tæller cirka 40 professionelle vejledere i natur- og friluftsliv, og gør på sin hjemmeside meget ud af at advare mod navngivne personer og firmaer, som ifølge foreningen optræder »himmelråbende uansvarligt«.

Ulykker og tæt-på-ulykker beskrives også indgående til skræk og advarsel for skoler, firmaer og andre, som har lyst til at kaste sig ud over klippeskrænter eller bestige bjerg- og klatrevægge.

Det er ikke blot kåde polterabendselskaber, som vil klatre. Ifølge Dansk Vejlederkreds bliver børns liv og førlighed dagligt sat over styr.

Sikkerheden er sjældent i orden
Klatring er blevet en ekstrem populær aktivitet for skoler og fritidshjem. Men sikkerheden er sjældent i orden.

»Skolerne glemmer at bede om at se dokumentation for autorisation, og det er tæt på professionel negligence. Det er efterhånden sådan, at enhver elev skal prøve at køre ned af et reb, fordi man tror, det er vældig godt for dem. Oftest er det lærer Madsen, som har rappellet to gange da han var i hjemmeværnet, der står for det, og det er dybt uansvarligt«, siger Christian Almer.

Mangler basal viden
Autoriseret klippeklatreinstruktør fra Dansk Bjergklub Torben Redder er enig.

»Det er temmelig udbredt, at skoler og ungdomsskoler tager ud uden basal viden om det, de foretager sig. Hvis det går højt for sig, er det en lærer, som selv har klatret i mange år eller været på weekendkursus i at sætte sikringer, men det er ingen garanti for, at sikkerheden er i orden. Det er virkelig hårrejsende, hvad man ser af livsfarlige aktiviteter», siger Torben Redder fra MountainSport.dk.

Dansk Vejlederkreds anbefaler, at uansvarlig opførsel straffes efter straffelovens paragraf 252, der siger, at det er strafbart at sætte andres liv i fare i grov kådhed.

»Det vil ikke fjerne problemet, men det vil virke præventivt og skærpe bevidstheden«, siger Christian Almer.

Enhver kan købe udstyr og slå sig ned som instruktør. Derfor efterlyser klatreinstruktør Thomas Lager, uddannet på Klatrecentret, et statsautoriseret certifikat.

»Hvis man vil køre bil, skal man tage kørekort. Det samme burde gælde rappelling og klatring, for der sker mange ulykker, fordi instruktøren ikke har styr på det«, siger Thomas Lager, medejer af Raw Sport.

Fra alle sider lyder der ét godt råd: Spørg til autorisation og uddannelse og forlang dokumentation.

At firmaet har en forsikring er ingen garanti for, at instruktøren eller firmaet har de fornødne kundskaber.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden