0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flertal af danskerne er imod krigen i Irak

Et lille flertal af danskerne er nu mod regeringens beslutning om at deltage i krigen mod Saddam Hussein, viser en Vilstrup-måling.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På årsdagen for krigen mod Saddam Hussein vender et lille flertal af danskerne sig mod regeringens beslutning om at deltage i krigen med to krigsskibe.

En ny måling, som analyseinstituttet Vilstrup har lavet for Politiken, viser, at 46 procent af danskerne er mod regeringens beslutning, mens 43 procent er for.

Mange meningsmålinger har hidtil vist et andet billede. For eksempel mente 47 procent af befolkningen ifølge en anden Vilstrup-undersøgelse i juli 2003, at krigen var berettiget, selv om der ikke var fundet masseødelæggelsesvåben. 45 procent mente dengang ikke, krigen var berettiget.

'Eliten er uenig med sig selv'
»Vælgerne er så relativt uenige, fordi partierne er uenige«, siger Mikkel Vedby Rasmussen, der er lektor i statskundskab ved Københavns Universitet.

»Hvis eliten var enig med sig selv, ville rummet for uenighed være meget mindre. Nu begynder befolkningens holdning i de her spørgsmål at minde om holdningen til EU - det deler befolkningen fifty-fifty. Det kan have dramatiske konsekvenser for fremtidige beslutninger om at bruge militær magt«.

Han tilføjer, at »moderne militærteknologi giver en falsk fornemmelse af, at krige kan ordnes hurtigt. Begivenhederne i Irak i øjeblikket opfattes som en fortsættelse af krigen, nærmest guerillakrig. Der indtræffer nemt en fornemmelse hos mange af, at krigen er besværlig og kedelig, og at nu må vi hellere holde op«.

V: Vi er kommet igennem med budskabet
Venstres udenrigspolitiske ordfører, Troels Lund Poulsen, tager meningsskiftet roligt:

»Vi har længe vidst, at deltagelsen i krigen delte befolkningen nærmest lige over«.

Han hæfter sig især ved, at kun en mindre del af befolkningen efter analysen har ladet sig påvirke af diskussionen om masseødelæggelsesvåben.

»På trods af den massive mediedækning har to tredjedele ikke ladet sig påvirke af diskussionen om masseødelæggelsesvåben. Det tal er, synes jeg, overraskende højt. Vi er kommet igennem med budskabet om, at Danmark deltog, fordi Saddam Hussein ikke levede op til FN's resolution 1441«.

SF: Begrundelsen for krig er jo væk
Omvendt siger Enhedslistens sikkerhedspolitiske ordfører, Søren Søndergaard, om stemningssvinget, at Irakkrigen er en »tabersag for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V). Der vil blive ved at komme sager. Diskussionen vil simpelthen ikke forsvinde«.

SF's formand, Holger K. Nielsen, peger på, at en tredjedel af danskerne har ladet sig påvirke af debatten om masseødelæggelsesvåben - de fleste i negativ retning:

»Folk kan se, at begrundelsen, masseødelæggelsesvåbnene, ikke var der«, siger han.

S: Folk tror ikke på Fogh
Ifølge Socialdemokraternes politiske ordfører, Frank Jensen, er stemningen tippet, »fordi statsminister Anders Fogh Rasmussen krampagtigt holder fast på, at Danmark gik i krig på et helt andet grundlag end alle andre. Det tror folk ikke på«.

»Statsministeren har et troværdighedsproblem«, siger han.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) vil ikke kommentere Vilstrup-analysen, fordi han principielt ikke udtaler sig om meningsmålinger.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce