Tegning fra 1985, venligst udlånt af Dansk Forening for Rosport.
Foto: Copyright Dansk Forening for Rosport

Tegning fra 1985, venligst udlånt af Dansk Forening for Rosport.

Danmark

Grønland må gerne bruge roklub-flag

Det er ikke til at sige om der overhovedet er tale om et plagiat, når Grønlands flag på en prik ligner roklubben Hjortshøj Egås.

Danmark

I morges kunne vi fortælle historien om, at det grønlandske flag skulle være et plagiat.

Og allerede en halv time efter modtog Dansk Forening for Rosport - det danske roforbund - en email fra et medlem med en god hukommelse. For faktisk har debatten om flaget været taget, og det helt tilbage i 1985.

Det fik sekretariatsleder i roforbundet Lis Nielsen til at grave i arkiverne, og frem dukkede Roning nr.2 1985, hvor man på side 9 kan læse, at Grønland har lov til at dele flagmotiv med roklubben.

Gør ikke krav på rettighederne

»For at undgå enhver mulig misforståelse har roklubbens bestyrelse sendt et eksemplar af standeren samt et brev til landsstyreformand Jonathan Motzfeldt, og slutter formanden for roklubben Anni Kaalby: ’Vi gør ikke krav på rettighederne til flaget’«, står der i den gulnede artikel fra 1985.

Ifølge Lis Nielsen var der dengang en længerevarende større debat, som altså endte mindeligt.

»Jeg tror ikke det grønlandske flag er et plagiat – det er nok bare et sammenfald. Men det kan selvfølgelig være at kunstneren har set det i Århus«, siger sekretariatsleder i Dansk Forening for Rosport Lis Nielsen

Roklubben Hjortshøj Egå Idrætsforenings Roklub har siden 1969 haft en klubstander der er nøjagtig magen til den nye grønlandske. Det grønlandske flag forestiller en sol der er ved at gå op over isen.

Ifølge daværende landsarkivar i Grønland Jan Kanstrup kendte Hjemmestyret godt til ligheden med roklubsflaget, da der skulle vælges flag i 1985 - Hjemmestyret anså ligheden for uden betydning.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce