Ekstremist.  Bilal Philips er hoved- taler, når organisationen Muslimsk Ungdom i Danmark på søndag holder konference om islamofobi i Korsgade- hallen på Nørrebro. Foredraget har titlen.
Foto: Fra nettet

Ekstremist. Bilal Philips er hoved- taler, når organisationen Muslimsk Ungdom i Danmark på søndag holder konference om islamofobi i Korsgade- hallen på Nørrebro. Foredraget har titlen.

Danmark

Portræt: Den jamaicanske guitarist, som blev radikal islamisk prædikant

Bilal Philips er fortaler for en konservativ og puritansk udgave af islam.

Danmark

Efter det første terrorangreb mod World Trade Center i New York i 1993, hvor seks mennesker blev dræbt og over 1.000 såret, sendte den amerikanske statsadvokat en fortrolig fax til folk, som var involveret i efterforskningen.

Faxen indeholdt en liste med navne på unindicted co-conspirors – ikke tiltalte medskyldige – det vil sige mistænkte, som statsadvokaten mente var medskyldige i angrebet mod World Trade Center, men som der ikke var beviser imod.

Listen indeholdt navne som den nu verdensberømte al-Qaeda-leder Osama bin Laden og hans mentor, Abdullah Azzam.

På listen figurerede også den canadiske muslim Bilal Philips, som 17. april i år kommer til København for at tale for unge muslimer under en konference i Korsgadehallen på Nørrebro.

LÆS OGSÅ

Bilal Philips blev aldrig anholdt eller sigtet i forbindelse med angrebet mod World Trade Center i 1993, men hans navn dukkede op under retssagen, fordi en af de mænd, som blev fundet skyldige, hævdede at kende ham.

Den canadiske prædikant har selv betegnet mistanken om, at han skulle have været involveret i terrorangrebet, som »intet andet end en løgn«.

Men sandt er det i hvert fald, at Bilal Philips i årtier har tiltrukket sig opmærksomhed.

»Han har i flere årtier været en af de mest prominente lærde i radikale kredse i Nordamerika. Og jeg ved som et faktum, at han er en person, som amerikanske og canadiske myndigheder er bekymrede for«, siger den amerikanske terrorekspert Lorenzo Vidino fra Harvard University.

Født i Jamaica
Det lå dog langtfra i kortene, at Bilal Philips skulle vie sit liv til islam, da han blev født i Jamaica i 1947.

Begge hans forældre var skolelærere, og hans bedstefar var kirkeminister, så kristendommen spillede en stor rolle i familien. På sin hjemmeside fortæller Bilal Philips om, hvordan han hele sin barndom i Jamaica gik i kirke hver søndag.

»At gå i kirke var en social begivenhed, mere end det var en religiøs ting. De ting, der blev forkyndt, gik lige hen over mit hoved«, fortæller han.

Som 11-årig flyttede han med familien til Canada, hvor han siden har boet det meste af sit liv.

I sine unge år i Canada begyndte Bilal Philips at interessere sig for politik. Han blev en del af 1960’ernes protestbevægelse, betragtede sig selv som marxist-leninist og arbejdede i en periode for det militante politiske parti Black Panthers.

Samtidig læste han på universitetet og tjente penge på at spille musik på forskellige spillesteder. Han var begyndt at spille guitar som 11-årig og var blevet en dygtig guitarist.

Det syndige guitarspil
På sin hjemmeside fortæller Bilal Philips, hvordan han efterhånden blev desillusioneret af, at stoffer og fest var den egentlige drivkraft for de mennesker, han mødte på den politiske venstrefløj.

Gennem det politiske arbejde var Bilal Philips kommet i kontakt med den muslimske bevægelse Black Muslims, og i 1972 besluttede han sig for at konvertere til islam. Det betød samtidig, at den unge jamaicaner fra den ene dag til den anden lagde guitaren på hylden. I sit nye liv som muslim mente han, at musik er haram – syndigt og forkert.

Bilal Philips rejste derefter til Saudi-Arabien, hvor han studerede islam på universitetet i den hellige by Medina og på universitetet i Riyadh. Hans uddannelse i islam blev derfor formet af den saudiarabiske udgave af islam: wahabismen, som er en tekstnær og konservativ udgave af islam.

Under opholdet i Saudi-Arabien blev han ansat til at vejlede amerikanske soldater i landet om saudiarabiske skikke og islam.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge amerikanske efterretningsrapporter, som siden er kommet frem i amerikanske medier, var det egentlige formål med saudiarabernes uddannelsesprogram at forsøge at få de amerikanske soldater til at konvertere til islam.

Bilal Philips har siden selv bekræftet den historie i interview, hvor han har pralet med, at han har været med til at omvende mange hundrede amerikanske soldater til islam.

Skriver bøger og holder kurser
I samme interview fortalte han åbent om, at et af formålene med at omvende amerikanerne var, at de senere kunne kæmpe på muslimsk side i borgerkrigen i det daværende Jugoslavien.

En hær af muslimske krigere – muhajedinere – kæmpede i Bosnien, og Bilal Philips’ opgave var at overtale amerikanske soldater til at rejse derned for at kæmpe.

I 1993 stiftede han et informationscenter om islam i Dubai, og siden har han skabt sig et navn som prædikant. Han har startet onlinekurser, skrevet stribevis af bøger og optræder ofte på muslimske tv-stationer. Han taler engelsk, og hans charme og veltalenhed har givet ham mange fans.

Med berømmelsen er dog fulgt en del kontroverser på grund af hans radikale holdninger.

Han har flere gange taget afstand fra terrornetværket al-Qaeda i tv-interview, men det betyder ikke, at han er moderat, hvis man spørger den amerikanske terrorekspert Lorenzo Vidino.

»Han er en af de typer, som aldrig opfordrer direkte til vold, men holder sig på den rette side. Men der er ingen tvivl om, at hans holdninger er ekstreme, meget mere hardcore end for eksempel Det Muslimske Broderskabs«, siger han.

Rejser verden rundt og prædiker

I dag bor Bilal Philips i Qatar, men han rejser verden rundt for at udbrede sin udlægning af islam.

På hjemmesiden YouTube kan man finde stribevis af videotaler, hvor han argumenterer for indførelsen af sharialovgivning. Han opfordrer muslimer til at overholde lovene i de lande, hvor de bor, men forsvarer samtidig dødsstraf og ægteskab med mindreårige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I flere videoer taler han dunder mod shiamuslimer og jøder, og ved flere lejligheder har han forsvaret selvmordsangreb som en legitim kampform for muslimer, der er oppe imod en overmagt.

I 2007 blev Bilal Philips afvist af de australske myndigheder, og sidste år blev han nægtet indrejse i Storbritannien, hvor han skulle have talt ved en konference.

På søndag kommer han til Danmark for at tale på Nørrebro i København. Foredraget har titlen »Islamofobi – er Islam en trussel for Vesten?«, og starter klokken 15.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden