Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
EKSTREMISME. PET advarer mod en stigende professionalisering af venstreekstremistiske miljøer, der blandt andet har markeret sig under gadekampe til fordel for Ungdomshuset.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

EKSTREMISME. PET advarer mod en stigende professionalisering af venstreekstremistiske miljøer, der blandt andet har markeret sig under gadekampe til fordel for Ungdomshuset.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PET: Sådan opruster venstre- og højreekstremister i Danmark

Yderfløjene arbejder målrettet på at skaffe sig våben, vurderer efterretningstjenesten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ekstremister bliver mere og mere professionelle i deres aktiviteter.

Det skriver Politiets Efterretningstjeneste (PET) i sin nye årsberetning, hvor den beskriver en stigende vilje til voldelige konfrontationer og angreb blandt tilhængere af den yderste venstrefløj og den ekstreme højrefløj.

Hos venstrefløjen sker der ifølge sikkerhedspolitiet en stadig stigende professionalisering og internationalisering, hvor der knyttes kontakter til yderligtgående ligesindede uden for Danmark, fremgår det.

Ny generation er rekrutteret Samtidig har rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej ifølge PET været brugt til at rekruttere en ny generation af ekstremister, konstaterer PET.

Den yderste venstrefløj er ifølge efterretningstjenesten også gået ind i politiske enkeltsager, der ifølge PET ikke alene har bred opbakning i de såkaldte aktivistmiljøer, men også har en bred appel i befolkningen.

Som eksempler nævner efterretningstjenesten integrations- og asylpolitikken og klimasagen, hvor ekstremisterne så at sige kan gemme sig blandt de øvrige deltagere i protestaktionerne.

»Det betyder, at den voldelige del af det venstreekstremistiske miljø i højere grad kan operere anonymt og i ly af det mere fredelige aktivistmiljø«, skriver PET i sin årsberetning.

Volden blev imidlertid betydeligt begrænset af en meget effektiv efterretnings- og politiindsats.

Søger kampe med politiet
Håbet er at kunne skabe konfrontationer med politiet.

»Formålet er blandt andet at fremprovokere en situation, hvor myndighederne tvinges til at anvende magt, og hvor de voldelige ekstremister efterfølgende forsøger at fremstille myndighedernes magtanvendelse som et udtryk for, at Danmark er en politistat«, konstaterer PET.

I forbindelse med klimatopmødet forudså efterretningstjenesten, at det ville tiltrække et stort antal voldelige ekstremister.

»Denne vurdering viste sig at holde stik, men volden blev imidlertid betydeligt begrænset af en meget effektiv efterretnings- og politiindsats«, fremgår det.

Højrefløjsekstremister hverver fodboldfans
På den yderste højrefløj arbejdes der ifølge PET i højere grad end tidligere på at få rekrutteret nye medlemmer fra det såkaldte hooliganmiljø, der består af voldelige fodboldfans. Samtidig forsøger miljøet at knytte kontakter til ligesindede i udlandet, en udvikling, PET karakteriserer som »bekymrende«.

Begge fløje søger i stigende grad konfrontationen.

»Det er PET's vurdering, at man i disse miljøer arbejder målrettet på at anskaffe våben som led i disse konfrontationer«, noterer tjenesten.

Venstrefløjsgruppe sigtes efter terrorparagraf
Efterretningstjenesten peger på, at den blandt andet har slået til mod voldelig, politisk ekstremisme ved flere politiaktioner den seneste tid.

Blandt dem var afsløringen af en venstreekstremistisk gruppes hemmelige overvågning af modstandere, blandt andet gennem computerhacking. Flere medlemmer af venstrefløjsgruppen blev fængslet og sigtet for den såkaldte lille terrorparagraf.

LÆS ARTIKEL

Efterfølgende viste det sig, at Købehavns Kommune var med til at betale gruppens husleje.

Højreekstremist taget med bombekemikalier
I en anden sag blev en 43-årig mand med forbindelse med den yderste højrefløj fængslet, da politiet fandt kemikalier, der kan benyttes til bombefremstilling, i mandens hjem i Hørsholm.

Manden havde ifølge årsberetningen været i PET's søgelys i længere tid.

Gruppe bag brandattentater

Og i den seneste sag mod ekstremistmiljøerne sigtes en gruppe unge fra den yderste venstrefløj for at have gennemført en række brandattentater mod blandt andet Politiskolen og Nordeas hovedsæde. Ingen af aktionerne lykkedes.

LÆS MERE

Sagen blev afsløret, da politiet anholdt fire unge på fersk gerning i færd med at forsøge at sætte Politiskolen i brand.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden